maart 2

WordPress & WooCommerce ideale opvolger voor Magento?

WordPress & WooCommerce expert Rosanne van Staalduinen vertelt ondernemers overstappen van Magento

In deze aflevering van eCommerce Café praten we met Rosanne van Staalduinen over WordPress & en het eCommerce platform WooCommerce.

Waarom stappen mensen over van Magento naar WoorCommerce, Waarom een WordPress event niet doorgaat vanwege het Coranavirus, wat 250 ondernemers op een eiland doen, Waarom WooCommerce geschikt is voor eCommerce.

Maar ook de veiligheid en de snelheid van WordPress en WooCommerce, Waar het omslag punt ligt om niet te kiezen voor WooCommerce, de toekomst en de updates van WordPress.

Het gesprek gaat ook over ondernemen, diepte punten, hoogte punten, wat zijn Rosanne haar Major Fuck Ups als ondernemer, waarom maar 8 man/vrouw personeel.

We bespreken nog veel meer, in ruim een uur vraag ik Rosanne het hemd van het lijf. Luister of kijk zelf naar dit aangename gesprek over WordPress en WooCommerce.

Wie is Rosanne van Staalduinen?

Naam: Rosanne van Staalduinen
Woonachtig: de Lier Geboren: Delft
Gezin: getrouwd met John
Eigenaar: Buro Staal
Nevenfuncties: WordCamp Europe (wordPress)
Webshop: burostaal.nl
Twitterhttps://twitter.com/burostaal
Facebook: https://www.facebook.com/rvanstaalduinen
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/marco-coninx-594b497/
Commerce Platvorm: Wordpress (Joomla geprobeerd)
eMail Marketing tool: Active Campaign
Payment provider: Mollie
Achteraf: Na genoeg niet
Hostingprovider: Zelf
Bezorger: NVT
Keurmerk: Webwinkel Keur &Thuiswinkel.org Cijfer
Verkoopkanalen: Nog niet mee bekend

Wat is het leukste wat je afgelopen week hebt gedaan?

Dat was de pub quiz in het dorp de Lier. Dit was hartstikke leuk.

WordPress Event Thailand geannuleerd vanwege Coronavirus

Rosanne zou samen met haar man naar Thailand gaan voor een heel WordPress event. Waar zij zelf ook zou gaan spreken. 5 dagen voor aanvang kreeg ze te horen dat dit evenement niet zou doorgaan vanwege het Corona Virus.

Een weekend naar Texel met ondernemers

Conversion Hotel is een jaarlijks evenement voor ondernemers die samen komen om alles te bespreken op het gebied van conversion optimalisatie. Rosanne is hier nu 2 keer geweest.

Er zijn veel lezingen, on conference, er komen zo’n 250 man. Voor zo’n weekend betaal je zo ongeveer €900,-

WooCommerce is dat het nu wel voor eCommerce?

Rosanne is natuurlijk van mening van wel. Maar ligt er wel aan wat je er mee wilt bereiken, en wat je doelstelling is. Als je kijkt naar de webshops die Buro Staal er maakt, dan zijn dit vaak webshops met weinig producten.

Zo zijn ze nu een shop aan het maken met bijvoorbeeld maar 50 producten. Voor deze ondernemers is een WooCommerce oplossing perfect.

Ze hebben ook een webshop met 300-400 producten maar deze is dan wel weer in meerdere talen beschikbaar. Voor deze shops vindt Rosanne WooCommerce een hele fijne oplossing.

Als je een webshop hebt met meer dan 10.000 producten dan moet je je wel gaan afvragen of WooCommerce de ideale oplossing is.

Maar met Buro Staal richten ze zich meer op wat kleinere projecten. Dan werkt het gewoon ontzettend fijn.

Bij hoeveel producten ligt de omslag dat WooCommerce geen oplossing meer is?

Dat vindt ze lastig om te zeggen. Bij WooCommerce zelf zeggen ze dat er makkelijk een miljoen producten in kunnen.

Dat kan in theorie ook wel. Maar je hebt te maken met een database die je er op af moet stellen en hosting die er geschikt voor moet zijn. Dan komt er zo veel bij kijken dat je echt specialisten nodig hebt die dit allemaal goed kunnen managen.

Wat vinden klanten van de overstap van Magento naar WooCommerce?

Ze vinden Woocommerce vaak wat eenvoudiger. Veel makkelijker in gebruik.

WordPress & WooCommerce staan niet bekend om de veiligheid

Hoe zorg je wel voor een veilige WordPress omgeving? Maar er zijn zoveel dingen die je kunt doen om te zorgen dat het gewoon veilig is.

Het begint al bij het installeren. Welke gebruikersnamen ga je hanteren, heb je veilige wachtwoorden, welke prefix gebruik je in je database, altijd zorgen voor backups, altijd de updates draaien, en hosting is ook een hele belangrijke.

Dus als je weet waar je allemaal op moet letten dan is het hartstikke veilig. Maar ja als je daar geen aandacht aan besteedt dan loop je inderdaad risico.

WordPress heeft de reputatie, dat gratis, dat is makkelijk, dat zet je neer, klik je in elkaar en je hebt een website of een webshop

Rosanne van Staalduinen

Hoe zit het met de snelheid van WooCommerce?

Dat is het zelfde verhaal als met de veiligheid van Woocommerce. Als je weet wat je doet en je richt het goed in dan is het allemaal prima.

Hosting is hierin wel nog veel belangrijker. Zo hebben ze bij Buro Staal gezien dat verhuizen naar een goede server grote verschillen met zich mee brengt.

Als de Woocommerce Webshop verhuist van Shared hosting oplossing naar een eigen VPS hosting. Dan zijn de verschillen niet normaal groot.

Magento stopt met security updates een dezer dagen

Magento 1 stopt met de security updates. Grote partijen als Adyen, PostNL hebben al gezegd dat zij ook zullen stoppen met het updaten van hun Magento 1 koppeling.

Magento 2 is voor vele geen optie. Te groot, te duur. Veel Magento 1 gebruikers zijn een jaar of 8 geleden begonnen met dit platform. Toen was WooCommerce nog niet echt een succes en niet wat het nu is.

Rosanne denkt dus dat er veel partijen die nu nog Magento 1 gebruiken nu gaan kijken naar andere oplossingen en nemen ze dus ook zeker een kijkje bij WooCommerce.

Magento 1 gebruikers zullen ook andere oplossingen gaan zien. Er zal dus meer spreiding komen in platvormen.

Als je nu Magento 1 hebt moet je weer helemaal opnieuw beginnen, het perfecte moment om over te stappen

Rosanne van Staalduinen

Heb je weleens gehoord van Liquid Web ?

Ik vertel dat Liquid Web een van de grote sponsors is van mijn favoriete Podcast. Dus weet ik inmiddels best veel van Liquid Web.

Zo reageren ze binnen een minuut op alle support vragen, per mail, chat of telefoon. Ze zijn een hosting partij speciaal voor WordPress & WooCommerce.

Super snelle service tijden

Liquid Web is gespecialiseerd in Word Press Hosting. Zeg maar zoals Byte voor Magento.

Hoe ziet de toekomst van WordPress eruit?

Ja goed! Toen ze ooit begon met WordPress draaide zo’n 11% van alle websites op WordPress. Inmiddels is dit zo’n 30%. Ze zijn dus enorm gegroeid.

Het draait gewoon ontzettend goed. Het meest belangrijke is misschien wel die enorm grote community die er achter zit!

Rosanne is ooit met Joomla begonnen, maar als ze dan hulp nodig had was dit groepje zo klein en of ze er nu echt verstand van hadden was nog maar de vraag.

Doordat er zoveel mensen werken met WooCommerce en WordPress, zijn er altijd wel een aantal mensen die je verder kunnen helpen.

De WordPress Community is ook zo hecht, dat ze over de hele wereld contacten heeft. Wereldwijd wordt er kennis gedeeld. Dat is de kracht van WordPress.

Wat zijn de veranderingen voor WordPress?

Onlangs hebben ze een hele grote update gehad binnen WordPress. Ze hebben er een hele makkelijke editor in WordPress gemaakt. Wat vroeger een soort Word document was is nu een hele makkelijke editor geworden. Blok editor!

Elk blok kan je nu heel gemakkelijk bepalen wat je wilt gaan maken. Bijvoorbeeld, Quote, opsomming, filmpje, fotootje, en nog veel meer.

Dit zorgt ervoor dat je meer controle over je content krijgt.

Nieuw voor WordPress wordt samen werken aan 1 project!

WordPress is bijna klaar met de ontwikkeling om samen te werken aan een document. Vergelijkbaar met hoe Google Docs werkt.

Meer taligheid voor WordPress

Binnenkort komt er ook een release dat je makkelijker je website in meer talen kunt laten zien. Dit is nu nog wel een dingetje binnen WordPress.

Je kan WordPress in de Back-end in heel veel talen instellen maar als je bijvoorbeeld nu je website in meer talen wilt laten zien dan is dit niet echt best. Er zijn wel een aantal opties maar er is er geen een perfect.

Met WordPress zit je nu midden in een grote verandering

Er zijn zeg maar 4 Fases. Fase 1 & 2 zijn uitgerold. Fase 3 is samenwerken aan 1 project en 4 is de meertaligheid. Je kan dus zeggen dat midden in hele grote veranderingen zitten bij WordPress.

Er zijn ook gesprekken met andere CMS systemen om de editor te gaan gebruiken.

De add-on Yoast?

Ja dat is een Tool die iedere WordPress gebruiker moet hebben en gebruiken. Deze tool zorgt voor zeer goede SEO resultaten.

Welke plugin moet je nog meer hebben na Yoast?

Na Yoast heb je een soort gat. Want Yoast is echt nummer 1. JetPack is een soort van verzamel plugin. Die wordt ook veel gebruikt.

Hoe gebruik je lees meer?

Ik loop hier zelf altijd mee te klootzakken. Ik heb vaak een interessante tekst, maar deze is niet voor iedereen dus zou het handig zijn als je op een lees meer knopje kan drukken, zodat de tekst uitklapt.

In de standaard editor zit deze niet. Ze noemen dit een accordeon. Je hebt dus ook allerlei Plugins die nieuwe blokken toevoegen. Daar zal er vast wel een bijzitten die deze accordeon gebruikt.

Wat is de toekomst voor eCommerce?

Rosanne heeft het tijdens het gesprek over Big Commerce. Dat je een webshop achterkant heb maar aan de voorkant verschillende shops kunt hebben.

Dit noem headless eCommerce. Dat lijkt Rosanne Fantastisch. Om daar mee te gaan werken. Daarom heb ik Rosanne geïntroduceerd bij Mirko Zecevic. Mirko is de man als het gaat om Big Commerce in Nederland.

Big Commerce versus Shopify

Ik luister zelf regelmatig naar Amerikaanse Podcasts en daar wordt veel gesproken over Big Commerce en Shopify.

Big Commerce & Shopify is als VHS & Betamax. Waar vroeger de BetaMax vele malen beter was maar toch verloor van VHS omdat de marketing van VHS weer veel beter was

Big Commerce is vele malen beter dan Shopify. Maar de marketing machine van Shopify is is op dreef. Hierdoor zijn vele agencies plugins gaan ontwikkelen voor Shopify en niet voor Big Commerce.

De plugins zijn mede bepalend voor het succes van een webshop platform. Shopify heeft een enorme plugin store. Daarmee winnen ze toe nu toe de slag van Big Commerce.

Maar door de kwaliteit van Big Commerce zijn zij nog lang niet uit het veld geslagen zoals Betamax dat vroeger wel was. Volgens Mirko gaat de marketing machine van Big Commerce nu in volle kracht voorruit en komen ze eraan.

Ben je al bezig met headless eCommerce?

Hier zijn ze nog niet mee bezig bij Buro Staal. Voor kleine partijen is het waarschijnlijk niet interessant denk Rosanne. Waar ik weer aangeef voor die kleine is het juist interessant.

Nog meer mooie content maken voor je product zonder gevangen te zitten in een webshop CMS.

Zij doen dit nu ook een soort van door met WordPress en WooCommerce dit custom made te maken voor de klanten.

Ik vind het leuk dat er continue ontwikkelingen zijn. Het is ook goed dat we niet met zijn alle inkakken, en denken oh dit doen we al jaren zo dus blijven we dit lekker zo doen

Rosanne van Staalduinen

Gaat er veel veranderen met de komst van Amazon?

Het is een spannend dingetje. Haar klanten beginnen nu te vragen: Kun je eens kijken hoe we onze producten op Amazon krijgen. Waar zij zich dan over verbaast want ze doen nog niks met Bol.com.

Zij denkt wel dat Amazon een enorme impact zal hebben voor vele retailers.

Is er nog wel toekomst voor webshops?

Volmondig JA! Webshops zijn zo ingeburgerd en in gebakend. Zij kijkt naar de jongere generatie. Zelf is ze pas 33. Maar als ze ziet wat die allemaal online doen en bestellen dat is bizar veel.

Maar eCommerce zal nooit meer verdwijnen maar webshops?

Door de komst van Amazon en de groei van Bol.com focussen veel ondernemers zich meer op deze platformen dan op een eigen webwinkel. Wat heeft een webwinkel nog als toegevoegde waarde?

Rosanne denkt dat dit afhankelijk is van het soort product wat je verkoopt. Zij denkt dat de creatieve producten nooit op Bol.com terecht komen.

Marco Coninx vertelt in deze podcast dat hij zijn focus totaal verlegt heeft van webshop naar complete focus op Amazon. Waar hij van 18 man personeel terug is gegaan naar 6 man. Luister naar zijn podcast.

Het is wel spannend dat je van 1 of 2 partijen compleet afhankelijk bent

Rosanne vertelt over een voorbeeld dat er een webshop was die te maken had met een een of andere hickup met de koppeling tussen die van hun en die van Bol. Dan verlies je gelijk zoveel omzet.

Er zijn nu ook al voorbeelden van kledingwinkels die de online shop hebben gestaakt, omdat ze niet uit de kosten komen met de aantallen retouren en de verzendkosten.

Amazon & Alie zijn reuzen. Bol is verre van een reus. Bol is een reus in Nederland en België, maar in vergelijking met Amazon en Alie stellen ze niks voor.

Bol.com had over 2019 een omzet van 2,6 miljard. Waar Amazon.de 800 miljoen omzet uit Nederland haalde

Dries de Gelder

Amazon is nog niet eens in Nederland en doen al €800 miljoen hier

Bol.com had over 2019 een omzet van 2,6 miljard. Waar Amazon.de 800 miljoen omzet uit Nederland haalde. Moet je nagaan. Ze zitten nog niet eens in Nederland en doen nu al een bijna een derde van de omzet van Bol.com.

Wat zal er gaan gebeuren als zij de deuren echt open gooien in Nederland.

Bol.com zal niet zomaar verdwijnen. Ze hebben een enorme markt propositie met Ah en Gall & Gall.

Waarom ben je ooit gaan ondernemen?

Je bent ondernemer sinds 2011. Maar waarom ben je eigenlijk gaan ondernemen? Na haar studie zaten we midden in de crisis. Dus toen kwam ze terecht bij een baan die ze echt niet leuk vond.

Ze waren daar behoorlijk bureaucratisch, ze vonden haar maar een poppetje onderin de organisatie. Niemand wilde luisteren naar haar ideeën.

In een tijdschrift van de NHA ben ik gaan bladeren naar een leuke opleiding. Ik kwam de opleiding webdesigner tegen en ben deze opleiding gaan volgen

Rosanne van Staalduinen

Tijdens die periode kwam er een blaadje in de bus van de NHA Opleidingen. Ze dacht toen laat ik eens gaan kijken naar een opleiding die bij me past.

Zo kwam Rosanne bij de opleiding van Webdesigner. Want ze dacht dat internet zal misschien nog wel eens een beetje gaan groeien. Het zou toch tof zijn als ik zelf een website kan maken.

Nou deze hobby is inmiddels een beetje uit de hand gelopen. Ze is hier mee begonnen naast haar baan. In 2013 kwam ze op een punt dat het niet meer werkte om 100% zelfstandig te gaan.

Ze heeft uiteindelijk haar baan opgezegd. Na overleg met haar ouders en sindsdien is het allemaal zo hard gegaan.

Wat waren jou Major Fuck Ups?

Die waren er genoeg! Maar Rosanne komt met een heel mooi voorbeeld.

Ze ging een keer een domeinnaam verhuizen van de ene provider naar de andere provider. Dat is opzich niet zo moeilijk je vraagt een verhuiscode aan en je kan het domein verhuizen.

Dit had ze dus keurig netjes gedaan. Na verhuizing was ze dus wel de email en de website kwijt. Hier had ze even op voorhand niet bij stil gestaan. Maar na een avondje doorhalen kwam het gelukkig allemaal wel weer in orde.

Mooie les geweest. Heeft wel een klein traumaatje aan over gehouden 🙂

Verder gaan er zoveel dingen mis. Wat ze wel nog even wil meegeven is dat ze toen ze nog bij een werkgever werkte dit eigenlijk allemaal geen consequenties had.

Maar nu ze ondernemer is komen die Fucks Ups wel wat harder aan. Zal ze ook op voorhand er meer haar best voordoen om dit te voorkomen. Ze voelt veel meer verantwoordelijkheid. Ze kan zich nu niet meer verschuilen achter een werkgever.

Heb je in die jaren als ondernemer financiële dalen meegemaakt?

Als zzp’er helemaal niet. In die periode als zzp’er kon ze zelfs lekker sparen. Verder toen ze later een V.O.F. werd en ze personeel gingen aannemen werd het weleens spannend.

Een beetje het Kip en het ei verhaal. Met extra mensen kan je meer omzet maken. Maar extra mensen kosten ook meer geld. Dus dan komt het wel eens voor dat het erg lastig was om alles te financieren.

Ze hebben nooit schulden of hele diepe dalen gehad. Maar wel af en toe momenten gehad waarin ze dacht: Het zou toch wel heel fijn als die rekeningen vandaag betaald worden.

Ook van deze situaties wordt je wel weer sterker van.

Krijgt Buro Staal nog meer personeel?

Ze zijn nu met2 compagnons en 2 werknemers. Ze hebben de ambitie om binnen 3 jaar op 8 personen te zitten. Dan vinden ze het goed.

Ze vinden het fijn om in een klein team te gaan. Zeker niet met nummertjes. Na dit gesprek zijn Rosanne & ik samen naar KeyToe gegaan om te kijken hoe ze daar met die cultuur omgaan.

Wat is de functie van een growth hacker?

Die functie is heel divers, die kan zich met van alles en nog wat bezig houden. Denk aan SEO, CRO, Facebook adverteren, e-Mailmarketing, maar die kijkt echt waar is de groei nu eigenlijk te behalen.

Wat waren je hoogte punten als ondernemer?

de eerste keer op een podium staan op een Wordbase Camp voor zo’n 200 man. Maar elke nieuwe klant is elke keer een nieuw hoogte punt.

Hoe vier je die hoogte punten?

Ze eten graag taart! Er is dus regelmatig gebak in huis. Vorig jaar zijn ze met zijn alle naar Kroatië geweest.

Na al het gebak eten gaat ze korfballen en Crossfitten om alles weer er af te sporten.

Wat is de doelstelling voor 2020 met Buro Staal?

Ze willen grotere projecten aannemen, meer onderhoud’s klanten aan zich gaan verbinden. Maar eigenlijk hebben ze deze doelstelling al gehaald want per 1 maart hebben ze een ander bureau overgenomen wat er mee gaat stoppen. Dus alle klanten nemen ze over.

Hoe ziet buro Staal er over 5 jaar uit?

Dan zijn ze met 8 man/vrouw. Waarschijnlijk op een andere locatie maar wel in de Lier. Of ze dan nog alleen met WordPress en WooCommerce werken weet ze nog niet.

Misschien is Big Commerce dan ook wel een dingetje waar ze mee bezig kunnen zijn. Waarschijnlijk altijd wel WordPress.

Wat zou jou rol over 5 jaar zijn?

Die verandert nog elke dag. Vroeger bouwde ze ook nog zelf heel veel websites. Maar tegenwoordig bijna niet meer. Is ze meer met strategieën bezig, maar ook een stukje Growth Hacking. Ze vindt alles nog zo leuk.

Wat zijn je persoonlijke doelstellingen voor over 5 jaar?

Ze wil graag naar 4 dagen per week werken. Inmiddels is ze al van 60 uur per week naar 45 uur per week door dat ze nu collega’s hebben.

Hoe zien haar werkdagen eruit?

Ze begint meestal om 08:15 en dan probeert ze om 17:00 naar huis te gaan. Maar dat lukt eigenlijk nooit. Meestal appt ze man lief om 18:30 of hij vast wil beginnen met koken. Dan kan ze zo aanschuiven als ze thuiskomt.

Gelukkig komt het niet vaak meer voor dat ze nog in de avonden en in de weekenden werkt. Maar soms zijn er van die zaken die moeten gewoon af en dan gebeurd het nog wel eens dat ik op een zaterdag in mijn joggingbroek op kantoor zit.

Rosanne probeert in de ochtenden de strategische dingen op te pakken waar ze echt haar hersens voor moet laten kraken. Dan begint ze ook vaak om half 8. Want dan is het kantoor nog leeg, en kan ze zich even goed focussen.

Vaste vragen rondje met Rosanne van Staalduinen – WordPress & WooCommerce expert

Hoe kunnen mensen je bereiken? Linkedin, Mail in de Podcast
Hoeveel is genoeg? 8 Medewerkers, Ze wil liever klanten goed helpen, dan maar meer meer meer.
Wat is je favoriete podcast? Thijs van Lindhout. CRO Cafe
Wat is je laatst gelezen management boek? Nu bezig in: Thuis ben ik niet zo leuk – Jos Burgers Daarvoor: Artificial Intelligence in actie – Muriël Serrurier Schepper Taco Hiddink
Welk boek moet je als ondernemer zeker gelezen hebben? Don’t make me think – Steve Krug
Hoelang bestaat Faceboek nog?
Ze zullen niet zo maar verdwijnen. In haar vriendinnengroep zijn er veel die er allemaal mee gestopt zijn. Ze hebben de top wel gehad. Verwijzing ook naar de podcast van Dick de Zwart
Hoelang draag jij een spijkerbroek?
3 dagen
Wie zou jij graag willen horen in mijn podcast?
Rianne Rietveld of Taeke Reijenga Level Level

Onwijs bedankt Rosanne van Staalduinen

Ik heb heel veel geleerd van WooCommerce en van WordPress. Ik ben verrast door de inzichten die je ons hebt gegeven over jouw visie en kennis van eCommerce in het algemeen.

Ik vind je een leuk mens, een geweldige ondernemer, en ik ben heel blij met jou als expert lid van de eCommerce Café Community.

Deze Podcast kan je luisteren via:

Luisteren kan via: Apple – Spotify – Google – Breaker – Overcast –Podbean – RadioPublic – Stitcher – RSS


Tags

Accordion, Active Campaign, afhankelijkheid, AI, Amazon, Artificial Intelligence in actie, Big Commerce, Bol.com, Buro STaal, Coronavirus, de Lier, eCommerce, fuck ups, Growth Hacker, headless eCommerce, JetPack, Joomla, Jos Burgers, KeyToe, Liquid Web, Magento, Magento 1, Magento 2, Mollie, Muriël Serrurier Schepper, NHA, omslagpunt, omzet, Omzet Amazon, Omzet Bol.com, Ondernemen, Ondernemers, Rosanne, Rosanne van Staalduinen, Security, security WordPress, Snelheid, Snelheid Wordpress, Steve Krug, Taco Hiddink, Texel, Thuis ben ik niet zo leuk, thuiswinkel.org, toekomst, Toekomst eCommerce, Toggle, Webwinkel Keur, WooCommerce, WordCamp, WordPress, Yoast


You may also like

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!