januari 31

Webwinkel fulfilment anno 2020

Webwinkel fulfilment met Founder eWarehousing Xander Tio

Waarom zou je het inpakken en verzenden uitbesteden? Xander Tio de logistieke expert die Webwinkel fulfilment in Nederland introduceerde vertelt er alles over.

Xander neemt je mee in de wereld van e-fulfilment. Hij vertelt over de start, de mensen, de voordelen, de nadelen, en over de toekomst.

Voor dit gesprek had ik afgesproken met Xander in Den Haag, bij het Spellenhuis (aller eerste podcast). Op de 2e verdieping van deze geweldige bordspellen winkel hebben we de camera geïnstalleerd.

Ik ken Xander nu al een aardig poosje. Hij is ook lid van de eCommerce Café Community. Ik keek dan ook uit naar dit gesprek. Want de gesprekken die ik meestal met Xander heb, zijn zinvol, inspirerend, leuk, gezellig, en duren altijd langer dan van te voren gepland 🙂

Wie is Xander Tio?

Naam: Xander Tio
Eigenaar: eWarehousing (2008)
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/xander-tio-a59a3a2
I
nstagram: https://www.instagram.com/ewarehousing/
Facebook:https://www.facebook.com/xander.tio/
Commerce Platvorm: Vrijwel met alle een API
Bezorger: Vrijwel alle aanbieders
Verkoopkanalen: Vrijwel met alle een API

Bekijk het hele gesprek met Xander Tio over webwinkel fulfilment

eWarehousing is begonnen in 2008

Xander komt echt uit een ondernemers familie. Iedereen uit de familie werkt wel voor zichzelf. Ondernemen was dus op het live geschreven.

Samen met Koen den Hollander (Neef van Xander). Wilden ze graag gaan beginnen. Ze hebben aardig wat ideeën gehad. Een van deze was om een soort efteling te beginnen voor sporters. “The world off Sports”.

Dit moest een plek worden waar je voor een bedrag elke sport kon proberen die je er maar is. Helaas was de investering hier voor te groot. Maar wie weet rollen ze dit als nog een keer samen uit.

Bricks & Clinks

Het moest een bedrijf worden met Bricks & Clicks. Zo kwamen ze in gesprek met de eigenaresse van ikwilslapen.nl. Dat waren in ieder geval de clicks.

Tijdens dit gesprek hoorden ze dat de dame in kwestie nooit op vakantie kon en als er iets was moest haar moeder de pakketjes verzenden.

Op de weg terug in de auto naar huis is het eerste idee ontstaan voor eWarehousing. Koen en Xander hebben hunnen banen opgezegd en gingen in een kantoortje in Rotterdam samen werken aan een businessplan. Luister het hele verhaal in de podcast. Echt heel gaaf. Webwinkel fulfilment anno 2020!

Moeizame start van eWarehousing

De eerste 3 maanden hebben Xander & Coen letterlijk met de bureautjes tegenover elkaar gezeten zonder dat er iets gebeurde. Welles waar met 2 laptopjes op een bureau. En afvragen of het echt wel een goed idee was.

De eerste fulfilment klant was een marktkoopman

Dit was een marktkoopman in tassen. De compagnon van deze marktkoopman wilde de spullen ook online gaan aanbieden.Ze hadden een loods ergens in Breda, Dus waarom zouden ze niet daar vandaan de spullen gaan versturen?

Maar dat bleek niet helemaal uit te komen en zo kwamen ze uit bij Koen en Xander. Dus na een maand of 4 kon de eerste factuur eruit. eWarehousing was begonnen 🙂

Hemdenonline naar eWarehousing

Rond 2009 was ik zelf opzoek naar een Webwinkel fulfilment oplossing. Lastige taak was dat ik mijn vader moest overtuigen. Want waarom zouden we dit niet zelf blijven doen was zijn gedachten.

Maar door het enthousiasme van Xander en de professionele houding van het team de doorslag geweest om mijn vader te overtuigen. Sindsdien is Hemdenonline klant bij eWarehousing.

eWarehousing groeit elk jaar tussen 22% – 35%! Ieder jaar weer

Xander Tio

Klanten als CheapOutdoor, VegaVriend & Etrias

Hoe gaaf is het dat webshops die hun verhaal gedaan hebben in het eCommerce Café ook klant zijn, worden, of weggaan allemaal besproken in dit gesprek.

Inmiddels ook alle 4 lid van de eCommerce Café community.

CheapOudoor.nl was natuurlijk een super gaaf verhaal. Met 4 jonge kinderen thuis. Voorraad in de babykamer, met de kinderwagen naar de post toe rijden. Dan op 1 januari overstappen naar eWarehousing en 2 januai live zijn. Als je dit verhaal van Elmi hoort dan zie je de kracht van eWarehousing.

Etrias.nl is een bedrijf met meer dan 100 shops in Nederland maar ook er buiten. Alles loopt nu nog via eWarehousing. Maar Onlangs kreeg ik een rondleiding van Stan Verhoeven in het nieuwe pand met een enorm magazijn. Zij zijn inmiddels zo groot dat het voor beide partijen beter is om zonder elkaar verder te gaan.

Paar dagen voor het interview met Xander zat ik bij VegaVriend. Rick Scholtes heeft een klein loodsje met kantoor erboven. De loods staat afgeladen vol. Hij denkt binnenkort weer te moeten verhuizen. Maar inmiddels zijn Xander en Rick in gesprek over een eventuele samenwerking.

Het is best gek dat de directie vooraan mag parkeren en de klanten achteraan, volgens mij moet je het omdraaien

Xander Tio

Wat gaat Amazon doen in Nederland

Amazon koopt het ene distributie centrum na het andere op in America. Dus zal dit ooit een bedreiging worden?

Ze gaan natuurlijk impact hebben. Er is natuurlijk al jarenlang Bol.com. Dus zal er nu echt iets gaan veranderen. Ik moet het nog maar zien (aldus Xander).

eWarehousing bediend een bepaalde type klant waar Amazon niet op zit te wachten.

Ik vind eWarehousing te leuk om het te koop aan te bieden

Xander Tio

Wat zullen de gevolgen zijn voor Bol.com?

Laten we eerst maar eens kijken. Meeste Nederlanders zijn nogal al conservatief. Bol.com natuurlijk een bijzondere propositie met afleverpunten van AH.

Hoeveel klanten van eWarehousing zitten ook op Amazon?

Dat zijn er nog niet zoveel. Dat heeft domweg te maken omdat Amazon nog niet zo makkelijk koppelt. Dit werkt super makkelijk bij Bol.com

Hoe zou jou ideale Webwinkel fulfilment pand er uit zien?

Waarschijnlijk in de vorm van een H. De linker helft staat dan de bulk voorraad en daar zullen alle b2b bestellingen behandeld worden. In het midden de dockingstations en recht de voorraad voor de B2C orders. Natuurlijk met liftjes, lopende banden, glijbanen en nog veel meer snufjes. Echte robots geloofd Xander nog niet echt omdat er te veel diversiteit is.

Xander gaf als voorbeeld het nieuwe distributie centrum van DHL in Zaltbommel. Dit is helemaal ingericht zoals hij het ook voor ogen ziet.

Wat vindt jij van de 24 uurs economie?

Bij eWarehousing gaan de pakketje die voor 23:00 bestelt worden nog dezelfde dag de deur uit. Bij Bol.com tot 23:59. Same day dilivery komt nog maar nauwelijks voor.

Waarschijnlijk is het meer een marketing dingetje dan dat het echt iets gaat worden. Het legt zoveel druk op de organisatie als PostNL.

In twaalf jaar nog diepe dalen meegemaakt

Jazeker. Salarissen niet kunnen betalen en alles. Maar nooit gedacht om de handdoek in de ring te gooien.

Niet afhankelijk zijn van een bank en de mensen, en het echte geloof hebben in het concept. Zo zijn ze er uit gekomen.

Ooit in een gele Volvo V40 de pakketjes brengen naar een PostNL centrum in de buurt

Xander Tio

Wat zijn de hoogte punten?

Dat zijn er meerdere geweest. Maar de verhuizing van Oud Beierland naar Heinenoord (waar ze nog steeds zitten) is toch wel een ding. Heel trots op.

Eerst brachten we de pakketjes in een gele volvo naar een Business point, daarna kwam de het business point de bestellingen, later kwam een contracter de spullen halen, weer later kwamen werden er rolcontainers gehaald, en inmiddels staan er dedicated transporteurs klaar om alles op te halen. Dat waren allemaal stuk voor stuk hoogte punten.

De oplevering van het WMS, de enorme winsten. Niet alleen financieel maar vooral in tijd. Ze hebben het nooit echt gevierd.

Wie is jouw ideale klant?

De ideale klant is een klant die een beperkt assortiment heeft. Maar wel een goed formule draait. De webshop moet goedkoper uitzijn door een inkoop voordeel dan dat deze het zelf moet doen.

Ideale klant heeft bijvoorbeeld 200 sku’s en die doet ongeveer zo’n 400 orders per maand. Dat zou ideaal zijn. Dan kan eWarehousing er nog wat aan verdienen en de klant bespaard nog steeds veel geld.

Vaste vragen rondje met Webshop Fulfilment specialist Xander Tio – eWarehousing

Hoe kunnen mensen je bereiken? Bellen naar kantoor 0186612267 de dames verbinden altijd door. Mail te horen in de Podcast.
Hoeveel is genoeg?
Xander is nu al zeer tevreden. Doet alles wat hij wil. Hij heeft niet meer nodig. Stoppen gaat hij niet dan stopt hij niet want hij vindt het te leuk.
Wat is je favoriete podcast? Xander heeft alle afleveringen van het eCommerce Café geluisterd (sorry Xander bekijkt ze via YouTube). Maar hij luistert ook graag naar de podcast van de Universiteit van Nederland. Daar is hij fan van.
Wat is je laatst gelezen management boek? Niet! Leest liever over gedrag van mensen.
Welk boek moet je als ondernemer zeker gelezen hebben? Niet echt een boek. Maar wel een advies: GA LEZEN!
Amazon een kans of bedreiging? Kans
Hoelang draag jij een spijkerbroek?
Tot er een vlek op zit. En eigenlijk pas als iemand anders het zegt. Maar eerder eigenlijk niet.
Wie zou jij graag willen horen in mijn podcast?
Ik zelf heb wel een klant van hem die ik wel spreken. Rico Verhoeven & Neef Koen. Xander zelf dacht aan Internetbureau Notive uit Zwijdrecht. Ferry Koster en Mitchel de waard.

Onwijs bedankt Xander Tio – eWarehousing

Ik heb onze podcast inmiddels nu een paar keer geluisterd en hij verveelt nog steeds niet. Daarom onwijs bedankt voor je tijd, en het delen van je kennis van webshop fulfilment.

Ik ben dan ook onwijs blij dat je lid bent van de community, dat je mijn business coach bent, en ook een beetje me vriend. Ik zou een keer willen zeggen ik doe samen met jou een triatlon. Maar die belofte doe ik maar niet. Laten we het nog maar eens een keertje hebben over Webwinkel fulfilment 2021.

Deze eCommerce Podcast kan je luisteren via:

Luisteren kan via: Apple – Spotify – Google – Breaker – Overcast –Podbean – RadioPublic – Stitcher – RSS


Tags

2008, 24 uur, Amazon, Bol.com, Bricks & Clicks, CheapOutdoor, DHL, Elmi, Etrias, ewarehousing, fulfilment, GCR, Heinenoord, Hemdenonline, inpakken, Koen, Lid eCommerce Café, logistiek, Marktkoopman, Neef, Oud Beierland, PostNL, Rick Scholtes, Rico Verhoeven, Spellenhuis, Sport, Stan Verhoeven, uitbesteden, vegavriend, verpakken, verzenden, verzending, webshops, Xander Tio


You may also like

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!