september 24

Vliegende Teambuilding bij Yellow Wings

Rob van Viegen weet niet alleen veel van vliegen, hij is ook gedragsspecialist. Hij vindt het mooi als mensen in zijn trainingen zelf ontdekken hoe ze in elkaar zitten, en dat doet hij door mensen te laten vliegen in zijn simulator. 

Teamontwikkeling bij Yellow Wings is opgezet als serious game. De trainingen zijn bedoeld om teams in heel korte tijd te helpen veel over zichzelf  te ontdekken. Wil je weten hoe Rob dat doet? Luister dan naar deze aflevering van het eCommerce Café.

Deze podcast kun je luisteren via:

Apple – Spotify – Google – Soundcloud – Breaker – Overcast –Podbean – Pocket Cast –  RadioPublic – Stitcher – RSS

Wie is Rob van Viegen ?

  • Naam: Rob van Viegen
  • Woonachtig: Zutphen
  • Geboren: Den Haag
  • Eigenaar: Yellow Wings Trainingen

Linkjes

Rob van Vliegen in de flightsimulator op Teuge.

Vast vragenrondje

Hoe kunnen mensen je bereiken? Via yellowwings.nl, yellowwingstrainingen.nl of Linkedin.
Hoeveel is genoeg? Rob is snel tevreden. Als hij de dingen kan doen waar hij lol in heeft en waarde kan toevoegen voor anderen, is hij tevreden. Hij hoeft niet per se heel veel geld te verdienen.
Wat is je favoriete podcast? Rob luistert nooit naar podcasts, maar hij gaat nu natuurlijk luisteren naar het eCommerce cafe.
Wat is je laatst gelezen managementboek? Vijf frustraties van projectmanagers, en daarvoor Onze Hersenen.
Wat is het beste managementboek dat je ooit gelezen hebt? The 7 Habits of Highly Effective People.
Wat is de beste marketingtool? Mond-op-mond reclame. Rob doet weinig aan online marketing. 
Hoelang draag jij een spijkerbroek? 4 dagen.
Wie zou jij graag willen horen in mijn podcast? Mark de Wit, die anderhalf jaar geleden is begonnen in de zonnepanelen.

Interview in de cockpit

Rob en Dries staan op Schiphol, aan de rand van de startbaan. Het is bijna tijd om op te stijgen, en dat mag Dries gaan doen. Rob legt alles uit wat er moet gebeuren. Gedurende het interview vliegen Rob en Dries een rondje over Nederland. Nog best lastig, interviewen en vliegen tegelijk. 

Teambuilding bij Yellow Wings

Team ontwikkeling bij Yellow Wings is opgezet als serious game. De trainingen zijn bedoeld om teams in heel korte tijd te helpen veel over zichzelf  te ontdekken, te leren zonder fouten te communiceren en optimaal samen te werken, structureel kennis en expertise te delen en gebruik te maken van menselijks softskills.

Groepen van ongeveer 15 man komen vliegen met Rob. Deze mensen komen niet uit de luchtvaart, maar komen vliegen om super effectief te communiceren en samen te werken. Gedurende de dag komen de teams erachter waar iedereens talenten zitten. Elk teamlid zou moeten doen waar hij van nature goed in is, waar hij lol in heeft. Daar worden je hersens blij van, en jij dus ook. In deze training kom je erachter waar je dan precies goed in bent.

Elk teamlid zou moeten doen waar hij van nature goed in is, waar hij lol in heeft.

Gedragsspecialist

Rob weet niet alleen veel van vliegen, hij is ook gedragsspecialist. Hij vindt het mooi als mensen in zijn trainingen zelf ontdekken hoe ze in elkaar zitten. Dat is veel leuker dan als Rob ze vertelt hoe het zit, en het heeft veel meer impact. 

Soms heeft Rob nog contact met teams over de behaalde resultaten na een training. Vooral als teams grote ontdekkingen hebben gedaan, als ze talenten hebben ontdekt die ze nog niet wisten. Een voorbeeld dat Rob noemt is van een manager en een management-assistente. De assistente stuurde de manager zo goed aan in de cockpit, dat hij daar erg van onder de indruk was. Zij zat duidelijk op de verkeerde plek in de organisatie en heeft nu de training een andere baan gekregen, met meer verantwoordelijkheid.

Trainingen tijdens Corona

Yellow Wings heeft veel last van Corona, want je zit toch wel dicht bij elkaar tijdens een training. Je kan geen 1,5 meter afstand houden in het radiostation en in de cabine. Daardoor zijn alle trainingen afgezegd op het moment dat Corona uitbrak. Nu is Rob druk bezig om de systemen nog beter te maken en een plastic scherm te plaatsen in de cabine. Daardoor kunnen de trainingen hopelijk snel weer opgepakt worden. 

Normaalgesproken heeft Rob 1 groep per week. Zijn capaciteit is niet meer dan dat, want je hebt veel tijd nodig om het programma voor te bereiden. Je bent de hele dag op de toppen van je kunnen bezig, dus dat moet je niet 2 dagen achter elkaar doen. Daarnaast vraagt de vliegsimulatie veel onderhoud, en marketing en sales kosten veel tijd.

Het eerste dat Rob gedaan heeft toen al zijn trainingen waren afgezegd, was de hele elektriciteitsvoorziening van de cockpit vernieuwen. Dat moet allemaal veilig in een kleine ruimte, waardoor het een hele klus was die hem 3 weken gekost heeft. Het moet werken, je moet erbij kunnen, je moet het kunnen onderhouden, etc. Best een uitdaging! 

Je bent de hele dag op de toppen van je kunnen bezig, dus dat moet je niet 2 dagen achter elkaar doen.

Coaching door De Gele Vogel

Rob heeft ook een coachingspraktijk, genaamd De Gele Vogel. Hij coacht hierbij op bewustwording en persoonlijke groei. Robs coaching lag op het moment van dit interview helaas ook stil. Coaching kan op afstand, maar mensen zijn met heel andere dingen bezig. Ze willen de coaching vaak later weer oppakken, na Corona. 

Komt er vaak een coachingstraject na teambuilding bij Yellow Wings? Soms wel, maar de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de teams zelf. De nabespreking gebeurt op de dag zelf, en er wordt aangeraden dat het team de dag erna om te tafel gaat zitten. In eerste instantie raadt Rob aan om dit zelf te doen, maar als ze er niet uitkomen kan het team Rob inschakelen om uit te vinden hoe alle talenten zoveel mogelijk gebruikt kunnen worden. 

Hoe is Rob op het idee gekomen voor Yellow Wings?

Rob was loopbaancoach en managementcoach, en hij wilde iets doen wat zijn passies voor vliegen en menselijk gedrag aan elkaar koppelt. Een kennis had een probleem met een team dat hij niet goed getraind kreeg. Rob vloog toen zelf op een simulator ergens anders. Dat ging hij proberen met dat team en er kwam een enorm breed scala van menselijk gedrag tevoorschijn tijdens de training. 

Er gebeurde heel veel en de ervaring had zoveel waarde, daar moest Rob iets mee doen. De verhuurder van de simulator waar hij gebruik van maakte wilde niet verhuren aan niet-vliegers, dus toen ging Rob kijken of hij het zelf kon. Hij heeft een aantal dingen gekocht en zelf aan elkaar geknoopt met hulp van mensen die er verstand van hebben. 

Assessments bij Yellow Wings

Mensen die een assessment gaan doen zijn vaak al super gespannen. Ze gaan dan sociaal wenselijk gedrag uitvoeren, daar heb je niks aan. Wat je wil is juist dat mensen enthousiast zijn om meer te weten komen over zichzelf. Rob heeft een programma ontwikkeld om een assessment te doen voor groepen van max 5 personen. 

Yellow Wings werkt daarbij samen met een drietal bureaus die een assessment / ontwikkelingsscan elk op een geheel eigen wijze vormgeven. De klant kan dus kiezen welk soort activiteit hij wil hebben, al of niet met de aanvullende module bij Yellow Wings.

De assessments worden afgenomen in groepen van 3-5 personen, maar iedereen krijgt persoonlijk feedback. Ideaal als je iemand wilt aannemen, en je meer wilt weten over hoe een manager zich gedraagt. Rob creëert een omgeving die natuurlijk gedrag uitvergroot. Mensen zijn niet bang om hier afgemaakt te worden, wat veel meer oplevert dan standaard assesssments.

Stort er wel eens iemand neer?

Er stort wel eens iemand neer. Er zijn teams geweest die hoogopgeleid waren en een grote mond hadden, maar die stortten binnen 15 min neer. Dat kwam omdat ze niet naar elkaar luisteren, en al helemaal niet naar Rob. Sommige mensen denken dat ze alles kunnen, en dan ga je hier behoorlijk op je gezicht. Als je een manager bent die alles zelf wilt doen, dan kom je jezelf hier ook tegen. Je moet delegeren om succesvol te zijn. De opzet is dat je niet alles zelf kan doen, je moet hulp durven vragen. 

Piloot en copiloot zijn gelijkwaardig. Copiloot is een soort flight manager en de piloot gaat over het vliegen. Pas op het moment dat er een probleem is dat je er samen niet uitkomt, besluit de captain. Maar daar wil je eigenlijk nooit uitkomen. Je hebt allebei dezelfde opleiding gehad en dezelfde skills, je bent samen verantwoordelijk, maar captain heeft vaak meer vlieguren. Het is belangrijk dat je niet bang bent om afgemaakt te worden door een directieve piloot, gelijkwaardigheid is veel beter. 

Sommige mensen denken dat ze alles kunnen, en dan ga je hier behoorlijk op je gezicht.

Hoe ziet Yellow Wings er over 5 jaar uit?

Rob wilt  misschien een hele verkeerstoren bouwen, maar dat kost veel geld en veel energie. Hij wilt Yellow Wings niet veel groter maken, hij vindt het wel goed zo. Over 5 jaar wilt hij met 2 of 3 partners dit blijven doen. Het radarsysteem wel nog uitbreiden, maar dat was het. Meer raampjes en full motion voegt niks toe, dus verder zal er niet veel veranderen. 

Over 5 jaar is Rob 70 en dan wilt hij misschien wel een stapje terug doen zodat iemand anders het kan overnemen. Dan gaat hij met pensioen en andere dingen doen, en voor de lol vliegen. 

Bedankt Rob

Ik wil Rob onwijs bedanken voor de toffe dag. Het was heel bijzonder om te voelen hoe het is om zelf te vliegen over Nederland. Daarnaast was het heel interessant wat Rob vertelde over teambuilding en het belang van communiceren in de luchtvaart. Neem zeker contact op met Rob als je op zoek bent naar een bijzondere teambuilding activiteit!

Volgende gast: Youri Meuleman

Youri is ondernemer in hart en nieren en startte zijn eerste webwinkel op 12-jarige leeftijd. Tegenwoordig traint hij andere ondernemers en marketeers in de inzet van Facebook Advertising & Marketingfunnels. Als eigenaar van Traffic Leaders treedt hij ook regelmatig op als kantoor-dj.

Klinkt dit interessant? Abonneer je dan op de podcast, zodat je deze aflevering zeker niet mist. 

Deze podcast kun je luisteren via:

Apple – Spotify – Google – Soundcloud – Breaker – Overcast –Podbean – Pocket Cast –  RadioPublic – Stitcher – RSS


Tags

assessment, flight simulator, luchtvaart, Rob van Viegen, teambuilding, yellow wings


You may also like

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!