januari 7

Sander Scholten – Webshop overname

Er zijn van die bedrijven waar je soms meerdere keren per dag een mail van krijgt. Dagelijks krijg ik wel een mail van Sander Scholten van Webshopovername.nl. Ik betrap me erop dat ik deze mail bijna altijd open. Het is fantastisch om op de hoogte te blijven van elke webshop overname. Het maakt me keer op keer nieuwsgierig.

webshop overname

Dus toen ik ergens eind september met de voorbereidingen begon voor het eCommerce Café, had ik Sander benaderd via Linkedin om een Podcast op te nemen. Ik maakte een klein sprongetje toen hij zei dat hij hier wel voor open stond. Natuurlijk moesten het wel zinvolle topics zijn.

Wie is Sander Scholten?

Naam: Sander Scholten
Woonachtig: Amsterdam
Eigenaar: webshopovername.nl, co.nl
Opleiding: Rijksuniversiteit Groningen – MSc, Business Development
Compagnon: Ben Koppenens

Boek Webshop Overname Handboek

Sander is mede auteur van het boek “WEBSHOP OVERNAME HANDBOEK”. Samen met Ben Koppenens en Dirkjan Vis hebben zij een handboek geschreven om een e-commerce bedrijf succesvol te kopen of te verkopen.

Webshop overname handboek
webshop overname handboek

Als je dit boek GRATIS wilt bemachtigen, dan zou het geweldig zijn als je naar naar de Podcast luistert, en een reactie plaatst onderaan deze pagina. Er worden 5 GRATIS boeken “webshop overname handboek” verstuurt door webshopovername.nl.

De podcast met Sander Scholten

Na een korte introductie wordt er begonnen aan de podcast. De eerste vraag is: Waar werd jij heel blij van afgelopen week?

Omdat het nu het einde van het jaar is worden er veel deals afgerond. Zodat beide partijen in het nieuwe jaar weer verder kunnen.

Wat Sander echt heel leuk vind is dat hij heel veel waarde kan toevoegen als persoon en als bedrijf aan de verkoop van de webshops. Bij de ondernemers ontbreekt het vaak aan kennis en vertrouwen. Dan geeft het een goed gevoel als je daarbij kan assisteren, met alle kennis en ervaring die ze inmiddels hebben opgedaan.

Hoe werkt zo’n webshop overname traject?

De gesprekken beginnen niet allemaal op kantoor. De eerste interactie is er via de website. Er staan nu zo’n 250 webshops te koop met een prijskaartje van weinig, tot een aantal miljoenen.

De duurdere websites hebben vanzelf sprekend een ander prijskaartje. Zij hebben namelijk meer begeleiding nodig.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Ondernemersbloed zat er altijd al wel in, maar misschien was er ook wel een ander corporate pad aantrekkelijk.

Ondernemen is niet altijd rooskleurig wat mensen vaak denken. Mensen die zelf niet ondernemen hebben vaak een veel romantischer beeld.

Ondernemen is soms met je poten in de modder staan

Sander Scholten

Aan ondernemen zitten heel veel leuke kanten, zoals alle beslissingen zelf nemen, maar ook minder leuke kanten. In het echt is er niet voor alles een secretaresse, er zijn genoeg zaken die jezelf moet doen.

Het minder leuke is dat er niet echt een team was in het begin. Dus miste Sander collega’s.

Hoe kwam je op het idee van webshopovername.nl?

Sander en Ben hebben allebei eigen webshops gehad. Deze hebben ze t.z.t. verkocht en merkte al snel dat er weinig hulp te vinden was. Waar zet je de shop te koop? Marktplaats?
Of bij een bedrijfsmakelaar die een behoorlijke kostenpost is.

Op het moment dat je advies gaat vragen dan is de eerste rekening vaak €10.000 plus. Het ontbrak vooral aan een marktplaats functie. Deze hoge bedragen zijn niet voor elke onderneming weggelegd.

Wat nou als er een soort marktplaats is waar je de shops kan aanbieden? Webshopovername.nl is die marktplaats waar kopers en verkopers samen komen.

Activa transactie

Even een korte uitleg: Bij een activa transactie wordt niet het bedrijf zelf verkocht maar onderdelen van het bedrijf. Bijvoorbeeld: Voorraad, domeinnamen, handelsnaam, contracten en eventuele schulden. Meer weten?

De meeste verkopen gaan niet via de notaris

De meeste webwinkels verkopen zijn activa transacties, minimaal 3 kwart zijn activa transacties. Hier is een simpele uitleg voor. De meeste webshops beginnen vanuit huis en dus vanuit een eenmanszaak. Een eenmanszaak kan je niet overnemen. Hierbij kan je alleen maar de activa overnemen.

Bij een B.V. ligt dit anders. Dan wordt vaak de BV in zijn geheel verkocht of de aandelen van de B.V.. Dit is niet altijd wat de koper wil.

Nadel hiervan is dat je de hele historie van het bedrijf ook mee koopt en je weet nooit wat er allemaal in het verleden is gebeurd. Dus ook daarom gebeuren bij B.V’s toch ook voornamelijk Activa transacties. Dit heeft wel wat belasting complicaties, maar daar zijn wel oplossingen voor.

In de basis is webshopovername.nl een marktplaats

Het platvorm brengt koper en verkoper samen, ze proberen vertrouwen te creëren bij de verkopers door niet gelijk alles te delen en bij de kopers door de verkopers te checken. Klopt het allemaal wel wat zeggen en wie ze zijn.

Als koper wil je weten hoe de techniek ervoor staat.Hoe het is gesteld met SEO, SEA en de juridische zaken kan je allemaal door hen laten scannen.

Verdien model van webshopovername

Als verkopende partij kan je gratis je webshop te koop zetten “No cure no pay”. Je gaat pas betalen bij verkoop van de webshop (1% van het verkoopbedrag met een minimum van €299,-). Wil je een waarde bepaling laten doen voor je webshop dan zal je iets moeten betalen. Zo zijn er overal betalende modules voor.

Als kopende partij kan je een abonnement afsluiten waarbij je maandelijks een klein bedrag betaalt om toegang te krijgen tot de gegevens van de verkopende partij. Nadat je een geheimhoudingsverklaring hebt getekend.

De verkoper heeft een afspraak gemaakt om door te geven wanneer de verkoop gedaan is. Los van de Fee voor webshopovername.nl willen ze zo vervuiling van het aanbod tegengaan. Ze zullen dus met enige regelmaat even kijken hoe de stand van zaken is.

Wie werken er bij webshopovername.nl

Naast Sander Scholten is daar natuurlijk zijn compagnon Ben Koppenens die het hele platvorm zelfstandig heeft gebouwd en onderhoud. Daarnaast werkt er nog een dame die helpt bij de verkoop van alle webshops samen met Sander.

Ze werken met Trello en daar staan nog heel veel doelstellingen op.

Wie zijn de klanten?

Aan de verkopers zijn voornamelijk webshops maar tegenwoordig ook accounts bij marktplaatsen. Aan de kopers kan dat van alles zijn. Kopers zijn heel breed, van huisvrouw tot private equity.

Ze willen zich echt bij eCommerce houden, want daar hebben ze de meeste feeling mee, en daarbij komt het ook niet goed over als continue het aanbod verandert.

Minst succesvolle webshops om te kopen en te verkopen


Webshops in babyspullen worden heel vaak aangeboden. Dit komt doordat veel vrouwen thuis zitten tijdens de zwangerschap en net na de geboorte denken een webshop te gaan beginnen met babyspullen. Niet doen dus moeders :-).

Denk lang en goed na over jouw niche. Begin niet de zoveelste kleding winkel online?

Hoeveel webshops worden er per jaar verkocht?

Dat zouden ze ook wel eens willen weten, dit komt omdat er veel activa transacties worden gedaan en die kan je niet terug vinden bij de kvk. Maar de groei is er zeker nog niet uit.

Hoelang is een gemiddeld webshop overname traject?

Kan vrij snel gaan. Als je het op hoofdlijnen eens bent, dan kan het met 3 weken geregeld zijn. Gebruikelijk is een week of 6. Als het langer gaat duren is de kans aanwezig dat de interesse vervaagt. (beide kanten is mogelijk, verkoper kan ook zijn interesse verliezen).

Wat zijn de redenen dat een deal niet door gaat.

Bij een webshop overname blijken achteraf de cijfers niet helemaal te kloppen. Deze blijken dan keiharde cijfers te zijn, die een eventuele verkoop onmogelijk maken. Ook kopers die te veel willen weten om zeker te zijn van alles, zorgen dat een deal niet doorgaat. 100% zeker kan je onderneming nooit zijn, ook een overname niet.

Verkoopprijzen van webshops zijn best beperkt als je het vergelijkt met het klassieke MKB

Sander Scholten

Hoe bepaal je de waarde van een webshop?

Je kan een quick en dirty antwoord krijgen op de vraag hoeveel is mijn webshop waard. Maar dit zal vaak kunnen verschillen van de waarheid. Deze is vaak 2 a 4 keer netto jaarwinst. Dit is geen zekere factor.

Meeste werken ze met de Discounted Cash Flow Methode(DCF methode). Daarbij vragen ze ook om een prognose aan te leveren voor de komende periode aan de verkopende partij.
Dan maken ze een risicoprofiel, aan de hand daarvan komt er een prijs uit.

Wees eerlijk! Je hebt als verkoper een meldingsplicht

Sander Scholten

In de podcast worden een aantal hele interessante voorbeelden besproken. Luister of kijk daarom naar de hele podcast over webshop overname. Wanneer en waarom het fout kan gaan.

Bedrijf kopen dat zelf veel inkoopt

Er zijn natuurlijk veel webshops te koop die ergens moeten inkopen. Het komt natuurlijk wel eens voor dat die leveranciers niet meer verder willen met het bedrijf na verkoop. Dan heb je misschien wel een webshop gekocht die niks meer waard is.

Gouden tip in deze is dan ook: Ga voor de definitieve koop eerst langs bij alle leveranciers, en vraag of zij verder willen gaan en wat de toekomstplannen zijn van het bedrijf.

Maar niet alleen leveranciers maar ook grote klanten. Niet nodig bij elk type webshop maar bij b2b misschien wel.

Hoe ziet de toekomst eruit van eCommerce?

Er zal steeds meer omzet gaan naar marktplaatsen. Er zullen waarschijnlijk veel meer grote Bol.com Accounts en Amazon accounts verkocht gaan worden. Dus naast een webshop overname zal je straks ook marktplaats account te koop zien.
Nu is Bol.com hier niet altijd even blij mee. Maar als je dan de activiteiten in een b.v. plaatst dan kan je altijd de BV in zijn geheel verkopen en dat mag altijd.

Jaarlijkse retail uitgave online is nog steeds maar slechts zo’n 9%

Sander Scholten

Hoe ziet webshopsovername.nl er in de toekomst uit?

Waarschijnlijk veel groter, misschien internationaal, en waarschijnlijk meer marktplaats accounts verkopen.

Hij hoopt meer grotere webshops te verkopen, want dat traject vind Sander wel erg leuk om te doorlopen.

De gouden tip voor eCommerce ondernemers

Start niet maar neem over :-). Let vooral op organische groei i.p.v. van betaalde bezoekers.

In het boek worden de 5 stappen 1 voor 1 besproken (ook in de podcast). Dus zeker een aanrader om te kopen, maar wij geven er nu 5 weg. Plaats hieronder een reactie en luister naar de Podcast en maak kans op het boek “webshop overname handboek” of koop het direct op Bol.com.

Vaste vragen rondje

Hoeveel is genoeg? Sander zou nooit stoppen, en vind het werken heel erg leuk. Geld is vrijheid, als hij een bedrag noemt dan moet het iets met 7 cijfers zijn.
Wat is jouw favoriete podcast? Nu natuurlijk het eCommerce Café, maar eigenlijk nooit. Af en toe luistert Sander iets terug van BNR.
Wat is je laatste gelezen management boek? The dark side of valuation
Must read boek voor andere ondernemers? The Lean Startup van Eric Ries. Daar hebben zij zelf veel aan gehad en wat zaken gebruiken ze zeker uit dit boek.
Amazon kans of een bedreiging? Extra kans voor hun zelf. Voor webwinkels misschien een bedreiging en wees voorzichtig met de data die je deelt.
Hoelang draag je een spijkerbroek? 2 dagen, dit komt door de kinderen thuis.
Naar wie zou jij graag eens willen luisteren in de podcast van het eCommerce Café? Arnoud Engelfriet, omdat hij een hele interessante kijk heeft op ontwikkelingen.

Onwijs bedankt voor deze Podcast

Al was ik stiekem een beetje zenuwachtig vlak voor de start van dit interview. Sander is de eigenaar naar mijn mening een zeer succesvol eCommerce bedrijf en is met webshop overnames bezig. Ik keek ook een beetje tegen hem op. Gelukkig is Sander een zeer aangename gesprekspartner en daarom veel dank voor deze podcast.

Luisteren kan via: Apple – Spotify – Google – Breaker – Overcast – Podbean – RadioPublic – Stitcher – RSS

Bekijk de hele podcast via YouTube

Sander Scholten – webshopovername.nl

Tags

activa transactie, Amazon, bedrijfsverkoop, Ben Koppenens, Bol.com, BV, e-commerce, eCommerce, klassieke mkb, Marktplaatsen, No cure no pay, overname, overnames, Sander Scholten, SEA, SEO, Verdienmodel, verkooptraject, waarde bepaling, webshopovername, webshops


You may also like

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!