mei 3

Openhartige Emile Ratelband over zijn ondernemers leven! Deel 3

In deze aflevering zit ik samen met niemand minder dan Emile Ratelband. Emile Ratelband is een ondernemer die zich bezighoud met neurolinguïstisch programmeren. Hij is zoals hij het zelf zegt een entertrainer. Hij entertaint, maar tegelijkertijd traint hij ook mensen. In dit openhartig gesprek komen jullie meer te weten over de weg die Emile heeft afgelegd inclusief de enorme pieken, maar ook de heftige dalen.

Wie is Emile Ratelband

Emile Ratelband is geboren in Arnhem op 11 maart 1949. Emile Ratelband is op jonge leeftijd gestart in de bakkerij van zijn moeder als mede directeur. Naast de bakkerij is heeft hij later ook de Haphoek opgericht.
Daarna is hij als ondernemer poffertjes gaan verkopen in Duitsland. Na het poffertjes avontuur en tal van andere ondernemingen is Emile terug gekomen naar Nederland en heeft het Ratelband Research Institute opgericht in 1986. Na de tijd die hij in Amerika heeft doorgebracht heeft hij als eerste NLP naar Nederland gebracht, Neuro Linguïstisch Programmeren. Emile Ratelband is ook te gast in verschillende talkshows en is een bekende media personaliteit. Hij was onder andere te zien in DWDD.

Website
LinkedIn

YouTube Index

Normaal gezien zou ik hier een YouTube index plaatsen om jullie te helpen navigeren tussen bepaalde segmenten. Maar deze aflevering is één verhaal die naadloos in elkaar overloopt. Dit is écht het verhaal van Emile Ratelband. Openhartig en eerlijk over de pieken en dalen in zijn carriére. 

In gesprek met Emile Ratelband

Emile Ratelband zijn visie op het hiernamaals.

En ik geloof dat als je eenmaal die eeuwige slaap in gaat. Dan geloof ik dat je op een plaats komt. Waar iemand staat die dan aan jou vraagt. Wat heb jij geleerd van al die toevalligheden die ik op je pad heb laten komen? En dan mag je antwoord geven. Maar dan heb je al 365 keer geoefend elk jaar. En dan zal hij iets vragen van. Wat heb je geleerd of wat heb je gegeven van de talenten die ik je heb gegeven. Wat heb jij gedaan waarop Ik, geschreven met een hoofdletter, trots mag zijn. En dan mag je verder gaan. En er is nog nooit iemand terug gekomen hé.  Maar het voelt wel goed. Want als de tijd er is om dan in vrede te gaan.

Omdat je weet dat je toch rekenschap en verantwoording af moet leggen. Zorg dat je ethische standaard hoog hebt in je leven en wat je geeft, krijg je terug. Zo simpel is het. Ik denk althans dat het simpel is, maar je moet het wel doen. En ja de meeste mensen kunnen niet geloven. Kunnen niet geloven, willen niet geloven. Kunnen niet geloven want ze zijn er niet klaar voor en dat is ook goed.

Emile Ratelband zijn plan voor winst te behalen bij Philips

Maar eigenlijk onze aandeelhouders willen het niet.
De raad van bestuur wil het eigenlijk, maar de aandeelhouders willen het niet.
Dus ja, we moeten nog één kans maken om die Philips Melix System naar boven te halen. Om daar winst te maken. Ik zeg nou, oké dat kan en wat wilt u dan?
Ik zie dat zo en zo. Ik zeg nou, dat wil ik wel doen voor u mijnheer Timmer.
Wat gaat dat kosten?

Ik zeg Nokio UP heeft nu een verlies van 18 miljoen. U zegt tegen mij dat u 10 miljoen winst wil maken volgend jaar. Ik zeg, nou ik wil dat naar beneden bijstellen. Want ik heb geluisterd naar u, ik wil het bijstellen naar 8 miljoen.
Als zij die 8 miljoen winst bereiken volgend jaar.
Of eind van dit jaar. Het was het begin van het jaar. Het was midden winter.
De onderhandeling
Als ze dat bereiken wil ik 10% hebben van die 8 miljoen.
Hij zei, 800 000 Gulden? Ik zeg ja, dan wil ik 10% hebben van de 8 miljoen.
Hij zegt, daar heb ik niks aan. Ik wil een fixed fee hebben. Ik doe het niet met fixed fee. Ik wil gewoon salaris hebben na het bereiken van resultaat.

De onderhandeling

Hij zegt, ik ga jou geen 800 000 Euro betalen. 800 000 Gulden betalen voor 1 dag werk. Ik zeg, u denkt dat het één dag werk is. Maar het is meer dagen werk.
Hij zegt, ik wil met jou niks te maken hebben.
Er uit.

Kreeg eigenlijk een beetje woorden.
Timmer kreeg een beetje woorden met de hoofdtrainer. Dus ik zeg, dan ga ik.
Dus ik liep weg en deed de deur open en draaide mij om.

Ik zeg, mijnheer Timmer ik wil u nog één ding zeggen.
Is het niet vreemd dat u alleen maar kijkt naar de 800 000 Gulden die u mij betaalde. En u kijkt niet naar de 7 miljoen 200 000 Gulden die u overhoud.
Hij zegt, godverdomme wat ben jij goed. Hij zegt, jij mag het doen.

Research

En toen heb ik drie dagen gewerkt bij Philips System. En kwestie van rapport maken was mij duidelijk. Daarom was ik terug gegaan naar Tony.
Dus ik heb mij ondergedompeld in dat bedrijf. En binnen een dag wist ik waar het zat.

Want je ruikt dat, je ziet dat. Je voelt dat, je hoort dat. Je proeft het overal waar het lek zit. Omdat ik met iedereen overweg kan.
Ik kan met de CEO overweg. Maar ik kan ook met de puttjesschepper overweg.

Want dat kon ik al voor die tijd. Want dat had ik bij Wang geoefend.
Maar ik was het vergeten. Want als je het vaak doet, wordt het normaal.
En als het normaal is. Is het niet meer herkenbaar en kun je het niet meer besturen.
Dus ik ben daar in gegaan. Ik heb daar 3 of 4 dagen gewerkt. Na 2 dagen wist ik het.

Gesprek met CEO

Dus ik moest toen bij mijnheer Westerhof. Dat was de toenmalige directeur van Philips Melix System. Moest ik vertellen wat ik ging doen. Ik zeg, nou mijnheer Westerhof, ik weet al waar het zit. Waar zit het dan? Dat ga ik u niet vertellen.
Als ik het u vertel dan weet u het. Hij zegt, maar ik heb een deal met u afgesloten.
Dat weet ik, ik moet betalen. Hij zegt, en ik zie niet in hoe jij het gaat doen.

Ik ga iedereen ontslag laten nemen. Wat zeg je?Ja ik ga iedereen ontslag laten nemen. Tekenen voor ontslag en u maakt op briefpapier van Philips een ontslag verklaring. En u maakt een nieuw contract voor dit jaar. Dat we dit jaar afsluiten met 8 miljoen winst. Van 18 miljoen verlies naar 8 miljoen winst.

Dat gaat u tekenen. En zij tekenen daarvoor. Zij tekenen ervoor dat wij dit jaar 8 miljoen winst maken.  En als wij dus... Dat is een tijdelijke overeenkomst van één jaar. En maken we die acht miljoen winst niet. Dan loopt het contract af.
En als we die 8 miljoen winst gemaakt hebben dan krijgen ze het oude contract terug. En de 10 % die ik krijg van jou. Geef ik aan die mensen. Dat komt in dat contract te staan.

Het plan.

Hij zei, je bent hartstikke gek. Neen, ik ben gewoon hartstikke goed.
Toen zijn we de Gruwelberg in gegaan. Dat heet dan de Gruwelberg. In Moergestel is een kasteel en dat is het trainingscentrum van Philips. Ik had 70 man dus van het MT. Ik ben 's morgens om 10 uur begonnen. De gemiddelde leeftijd was 53 jaar.
De pensioen gerechtigde leeftijd was 57 jaar.

Dus je kunt je voorstellen dat die mensen niet zaten te wachten om hun arbeidsovereenkomst kapot te maken. En om nog een spelletje te spelen de laatste
paar jaar dat ze verbonden waren aan het bedrijf. Ze stonden allemaal op overlevingsmodus.

En ik had gehoord wat het was. Wat er speelde. Dat had ik gehoord van de koffie juffrouw en van de toilet juffrouw.

De oorzaak

En toen ik dat getoetst had met andere endie wisten het ook allemaal. Alleen, er werd niet over gesproken. Toen hebben 61 van 70 getekend. 61 van de 70 hebben getekend 's morgens om 3 uur. Dus dat was hoeveel uur verder?
16 of 17 uur verder. 61 van de 70 getekend. Die 9 die niet getekend hebben waren de oorzaak. Alle 70 wisten het want ik het het verhaal zo verteld als het was.
Wat niet bespreekbaar mocht worden. Ik heb het verhaal verteld.
En die 61 waren zo blij dat er nu iets gebeurde aan de onrechtvaardigheid die al jaren speelde. Maar die eigenlijk gewoon gevonden waren. Hebben 61 getekend.
Ontslag genomen en nieuw contract getekend.

Die 9 man hebben geweigerd om te tekenen. De volgende dag heb ik de RVV, CNV, ondernemingsraad. Ik had iedereen op mijn dak. Iedereen zou mij een proces aandoen.  Want dit was niet legaal. Dit kon niet. Je kon niet zomaar ontslag tekenen voor jezelf. Of onder dwang. Dit en dat en zus en zo.
Die 9 man waren binnen 3 weken weg.

Want die 61 maakte het leven zo zuur van die 9 man. En die 9 man zaten precies op de plaatsen waar het lekker was. Ik kan het niet vertellen want de namen zijn bekend. Als het bandje uit is kan ik je de namen vertellen.En die andere 7 waren dus hun verlengde die zorgde daar voor. Dus die 9 waren binnen 3 weken weg. En ze wisten dus dat ze 10% zouden krijgen. Dus die 10% van mij, kregen zij. Dus die 10%, 800 000 Euro Uiteindelijk hebben ze 9 miljoen winst gemaakt. Uiteindelijk hebben ze 900 000 verdeeld tussen die 61 man en toen kreeg ik de rest.

Spiritualiteit

Maar het zijn allemaal overtuigingen en die moet je ook geloven dat je het Goddelijk werk doet. Het heeft niets met sektes te maken. Het is spiritualiteit ten volle uit. Ik vergat mijn rapport te maken. En toen dacht ik bij mijzelf. Ik moet naar hem toe want ik mis iets. Ik ben zo gebiologeerd en energetisch dat ik mensen afstoot in plaats van dat ik ze naar mij toe trek zodat ik hun kan helpen om die transformatie door te maken. Dat ik ze kan helpen om dat inzicht te krijgen. Dus ik ben het vliegtuig ingestapt en ben naar Lahoya gevlogen. Dat was in januari in 2008.

Wat hij toen deed, hij had een Sales Force van 12 meiden en die zaten op het kantoor. Die begonnen ’s morgens om 7 uur tot ’s avonds 10 uur omdat ze zowel het oosten als het westen moeten bedienen van daaruit. Ik kwam binnen en ik was ‘The Crazy Dutchman’. Ik was de eerste buitenlander. Ik had toen in de States gestaan en dat wisten die meiden allemaal. Hij filmde toen alles al. Dus ik was op dat moment al beroemd. Ik was ook de eerste buitenlander die er kwam voor het certificaat. En al die meiden kende me, ik was een stuk knapper dan dat ik nu ben en ik was een stuk charmanter. Dus die kende mij als the Crazy Dutchman.

Dus ik zeg tegen hem, Tony moet je luisteren. Ik kom terug in Nederland en ik red het niet. Ik maak geen rapport en heb teveel energie. Hij begreep het en hij wou mij graag modeleren. Modeleren is leren van jou wat jij anders doet dan andere. Want succes laat sporen achter en welke sporen heb jij nu? Hoe zit je lichaam in elkaar en hoe zit je ziel daarbij. Dus hij zei tegen mij, kom terug op de eerste februari. Dat was binnen 4 weken. En dan blijf je 6 maanden bij mij. Dan zullen we de certificatie doen in Palm Dessert in juli.

Terug naar Nederland

Ik ben toen terug naar Nederland gegaan en heb tegen mijn vrouw gezegd dat ik een half jaar weg zou gaan. Mijn vrouw verklaarde mij gek. Maar dit was het belangrijkste in mijn leven. Ik kreeg nu een tool om de mensheid te verbeteren. Om deze plaats een betere wereld te maken, dat is mijn missie. Toen heeft ze mij die vrijheid gegeven en daar heb ik enorm veel respect voor.

Op 1 februari kwam ik dus aan, maar hij was er niet. Dus ik zei tegen zijn manager, ik heb een afspraak met Tony. Maar het stond niet in de agenda dus ik vroeg waar hij dan was. Hij zat blijkbaar in Fiji, daar had hij een huis gebouwd. We konden hem niet bereiken want hij had daar geen telefoon. Op dat moment was ik best wel chagrijnig. En toen dacht ik opeens bij mijzelf, het maakt niet uit wat je overkomt. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Dus ook hier zit iets positiefs in.

Dus ik besloot om op hem te wachten. Maar ze hadden geen idee wanneer Tony zou terugkomen. De eerste seminar was gepland op de 1ste mei. Dus daar zaten 3 maanden tussen. Ik liet ze weten dat er wel één ding was dat ik wilde hebben. En dat was toegang tot de bibliotheek. Die bibliotheek stond vol met boeken, want ja het is een bibliotheek. En die had een prachtig uitzicht over de oceaan. Dat was prima, maar ik mocht de boeken niet mee naar het appartement nemen. Ik moest ze ter plaatse lezen.

Vorige podcast


Tags

eCommerce, eCommerce Cafe, ecommerce experts, Emile Ratelband, Philips, Spiritualiteit, Winst


You may also like

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!