mei 31

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021

In deze aflevering van het eCommerce Cafe zit ik samen met Xander Wamelink. Senior VAT advisor bij Archipel Tax Advise. Xander vertelt in een begrijpbare taal wat de nieuwe BTW regels voor webshops zijn. Zaken die jij als webshop eigenaar moet regelen vanaf 1 juli. Eigenlijk wordt het alleen maar makkelijker. De regels kunnen voordelen en nadelen voor je hebben. Dropshippers die nu de BTW ontwijken zullen goed moeten nadenken hoe zij dit kunnen oplossen om dezelfde marges te blijven houden. 

Wie is Xander Wamelink?

  • Naam: Xander Wamelink
  • Functie: Senior VAT Advisor bij Archipel Tax Advice, Docent omzetbelasting. Vice president bij JCI Drechtsteden

Shownotes

In gesprek met Xander Wamelink over Brexit

Wat is het leukste wat je afgelopen week gedaan hebt?

Ze zijn druk aan het verbouwen bij mijn thuis. En ik zeg ‘ze zijn aan het verbouwen’ dat is niet helemaal waar. Wij zijn druk aan het verbouwen bij mijn thuis. Ik weet niet of het leuk is, maar ik knap er wel het meest van op. Ik heb muren in de kleur gebracht die het moet gaan worden. En dat geeft altijd wel een stukje voldoening als je gelijk resultaat ziet. Dat vond ik wel erg leuk.

Wat zijn de gevolgen van Corona voor jouw privé?

Voor privé, ik heb een dochter op de middelbare school en een zoon op de basisschool. Die hebben een tijdje in de eerste golf thuis gezeten. Dan zie je het heel direct. Nu zijn ze gelukkig weer naar school. En ik zeg gelukkig omdat ik niet thuiswerk dier ben en dan ook nog de kids om je heen. Dat kan af en toe wat lastig zijn. Het ging overigens hartstikke goed, daar niet van. Maar het kan wat lastig zijn. Maar je ziet dat nu gewoon in het privé leven. De kids die worden op de school op de hoogte gehouden als er weer eens besmetting is. De druk is er wat dat betreft wel vanaf. Want in het begin was de paniek groter dan dat het nu is. Omdat ze het nu beter georganiseerd hebben op de scholen.

Mijn ouders zijn wat op leeftijd, dus daar ben ik redelijk voorzichtig mee. Met de nodige afstand bewaren en niet teveel met elkaar over de vloer. Vooral mijn moeder vindt dat erg dat ze de kleinkinderen en haar zoon niet kan aanraken. Maar goed het is nu even niet anders. Ze zijn al in de 80 dus we zijn gewoon voorzichtig. Dat merk ik echt in het persoonlijke leven.

En zakelijk?

Ik bedien veel internationale cliënten. Dus ik was al gewoon om de meetings online te hebben natuurlijk. De Zoom en de Teams waren al geen vreemde media voor mij. Maar dat heeft zich nu uitgebreid naar mijn klanten hier lokaal en in Nederland. Die je nu ook vaker online treft. Vroeger kwam er meer bezoek hier in deze ruimte. En sprak je elkaar face to face. Dat gaat dus nu even niet.

En als je het gewoon business wise kijkt, wij zijn nog steeds heel erg groeiende. Dus als je zegt van omzet technisch, hebben wij er eigenlijk weinig hinder van. Wij hebben hier wel een tijdje op kantoor gezeten met alleen de seniors. Waar de jongere garde in een roulatie systeem af en toe naar kantoor kwam. Inmiddels hebben we het hier zo georganiseerd dat we met alle maatregelen de meeste mensen weer op kantoor hebben. Mensen zijn er vrij in om te kiezen. Wij hebben een auto aangeschaft om de jonkies naar het kantoor te krijgen zonder dat ze in het openbaar vervoer moeten.

Wat is Archipel Tax Advise?

Archipel Tax Advise, is zoals we een deze wereld zeggen, een tax boetiek. Dat houd in dat wij geen accountants onder één dak hebben. Wij vinden dat heel fijn want accountants brengen veel regels mee. Die eigenlijk de fiscalist beperken in wat zij mogen en kunnen doen. Dat zullen we dadelijk nog even bespreken. Dat is één van mijn speerpunten. Wij hebben hier geen accountants, alleen fiscalisten. En al die fiscalisten hebben eigenlijk een track record bij grotere kantoren. Die hebben in de fiscale wereld hun sporen verdient. En het hele idee achter Archipel is dat de oprichter Bas van ons kantoor op een dag bij KPNG en IUI zat die. Hij dacht “ Goh, wij hebben hier geen propositie voor die scale up.” Als je zo een klant wil bedienen, als zo een groot kantoor. Dan zeggen ze altijd, wacht maar tot ze groter gegroeid zijn.

En dan ben je per definitie altijd te laat. Of de start-up is zoals wij dat hier noemen, een fuckup geworden. Omdat het gewoon niet gelukt is. Je wil er aan het begin bij zitten. En dat is het idee achter Archipel. Dat je aantrekkelijk genoeg bent voor die start-up. Waarmee je automatisch aantrekkelijk genoeg bent voor al de andere klanten die je wil bedienen. Want dat gaat hand in hand. Maar dat doen wij door heel veel van de overhead die je als fiscalist hebt. Er zit heel veel achtergrond werk in voor je een klant als klant mag benoemen. En daarna kan je pas gaan werken voor zo een klant. Dat hebben wij volledig geautomatiseerd. Wij hebben een portal waar onze klanten op inloggen. En daar kunnen we ze mee identificeren en kunnen ze alles mee doen.

Wat houd nieuwe BTW regeling in?

Hij is een paar keer uitgesteld. Hij zou eigenlijk eerst 1 januari 2021 in gaan. Maar landen in Europa kregen het niet voor elkaar om de administratie in te richten. En dat is nu inmiddels verschoven naar 1 juli 2021. Nederland en Duitsland hebben overigens verzocht om het nog later te doen. Maar daar is nog niet op gereageerd, dus het zal waarschijnlijk 1 juli 2021 worden. Dus wat houden die regels in? Eigenlijk twee dingen. Waar het ooit voor bedacht is dat weet jij waarschijnlijk ook. Dat Nederland word overspoeld en Europa in feite ook. Met pakketjes uit China en dat op elk pakketje uit China staat, “Het is een waarde van minder dan 22 Euro.” Of dat nu waar is of niet. Ik heb die cijfers van 2019 gezien.

In 2019 heeft de douane in Nederland, 144 miljoen douane transacties gerapporteerd. 78 miljoen pakketjes, zijn e-commerce pakketjes. En ik geloof ruw geschat, 40% daarvan komt uit China. Dus dan weet je waar het ongeveer over gaat. Even terug naar die 22 Euro dat is het bedrag waar de vrijstelling geld. Dan kan het zo langs de douane zonder dat er iets aan gedaan wordt. En daar zijn natuurlijk alle Europese webshops op gaan reageren. Want dat is natuurlijk valse concurrentie tot en met. Dus wat proberen ze nu met die nieuwe regels. Ik zeg met name proberen, want ook hier rammelt het nog wel.

En er zijn nog steeds mogelijkheden om het te misbruiken. Maar wat ze in ieder geval proberen, is die markt, de interne EU-webshops gelijk te trekken met pakketjes die van buiten de EU komen. Dus dat dat hetzelfde speelveld wordt. Dat doen ze door al die partijen die bij Nederland aan de grens komen. Die dus gebruik maakte van die 22 Euro. Ze proberen die leveranciers die daar aan de Nederlandse grens komen, die proberen ze op dat moment te belasten met BTW.

Op de website van de belastingdienst vind je nog meer informatie over deze nieuwe BTW regels voor webshops.

Nieuwe BTW regels voor webshops

MOSS regeling

Wat er op 1 juli 2021 veranderd voor die Nederlandse webshop die verkoopt aan andere EU-lidstaten is dat die grenzen komen te vervallen. Dus feitelijk hang je vanaf je eerste verkoop aan een particulier in een andere EU-land. Dan ben je gelijk verplicht de BTW-belasting daar te betalen. Je hoeft gelukkig niet in elk land een btw-nummer hebben. Want de MOSS-regeling, de Mini One Stop Shop regeling wordt geïntroduceerd. En die houd in dat je overal verplicht bent die BTW af te dragen. Alleen dat kan je doen via de Nederlandse belasting dienst. Je hebt een nieuw soort aangifte. En daar vul je in feite in, ik heb zoveel verkocht in Frankrijk, Duitsland en zo verder. En de Nederlandse fiscus zorgt ervoor dat het geld bij de juiste belastingdienst terecht komt.

Dus aan de ene kant is het een verzwaring of lijkt het. De manier van aangifte wordt wel veel eenvoudiger. Want je moet je alleen maar registreren bij de Nederlandse belasting voor dat MOSS-systeem. Daarmee hoef je de grenzen in Europa niet meer in de gaten te houden.

Geldt dat ook voor de UK of komt daar een andere regeling voor bij de Brexit?

De UK zal dadelijk een derde land zijn. Zoals we dat noemen, buiten de EU. Het is al zo en blijft ook zo, als je leveringen van Nederlandse webshop naar buiten de EU, Business-to-business en Business-to-Consumer. Voor alle twee is het 0%. Dat is altijd export. Dus daar mag je 0 procent op berekenen. Er veranderd niets in de zin, als de UK er nog in had gezeten op 1 juli. Dan had je de UK ook onder dat MOSS-systeem aangegeven dat je lokaal BTW betaald in de UK. Dat is nu niet zo, het gaat hier met 0% eruit. Dus dat is het verschil.

Dus eigenlijk veranderd het niets aan de toestanden van China?

Dat is dus de kritiek. Het idee was om die toestanden aan banden te leggen. Maar het gaat waarschijnlijk niet werken, want de andere regeling is ook dat platforms. Dus de Ali B’s, de JB’s dat soort clubs van deze wereld. Worden altijd verantwoordelijk, ook al zijn ze niet in Nederland gevestigd, of de EU. Want het zijn natuurlijk EU-brede regels. Zij worden altijd verantwoordelijk voor de juiste BTW-afdracht. Bij import en verkoop, als zij enigszins betrokken zijn bij de verkoop. Een platform is dat natuurlijk altijd. Stel dat zij dat IOR 6 nummer hebben. Waarmee goederen zo de EU in kunnen komen. Ik vermoed dat zo een IOR 6 nummer binnen no-time overal op straat liggen. Dus dat elke slimme Chinese leverancier denkt ‘ik lever gewoon aan de EU, ik schrijf dat nummer van Ali Baba erop, dan komt het Nederland wel binnen.’ Dat is dus de grote kritiek.

Voor we naar Brexit gaan, zijn er bepaalde risico’s voor webshop ondernemers als ze het niet geregeld krijgen?

Het is prettig. Maar zorg wel dat je het geregeld hebt. En zorg dat je die MOSS-aangifte kunt doen. Dat je via de speciale portal van de belasting dienst, zorg dat je daar even naar kijkt. Zodat je het weet. Die is al operationeel.

Dus Brexit?

Ja ik denk dat bij mij binnen het kantoor tussen de 8 en de 10 aanvragen per week van Engelse bedrijven binnenkomen. De bom is daar nu ook daadwerkelijk gevallen. Wij in Europa kijken in die zin altijd een beetje raar naar de UK. Maken zij zich helemaal nergens druk om? Dat is misschien ook meer de Engelse manier van leven. Maar nu zijn ze toch wel erg bewust van het feit dat het niet gaat. Eén van de dingen die ook niet meer gaat, is dat Amazon heeft gezegd, per 15 december, doen wij geen fullfilment meer voor Britse ondernemers voor Europa. Dat was een wake up call voor veel Britse bedrijven.

Dus Amazon zegt, het moet eerst naar Europa. En dan krijg je het verhaal dat Nederland, nog steeds het meest aantrekkelijke land is om dat te doen. Om goederen in de EU te brengen, maakt het niet uit waar je land. Als het maar ergens de EU binnenkomt. En dan is Nederland bij uitstek geschikt daarvoor. Gewoon omdat wij de beste logistiek hebben. Er zijn ook wel veel buitenlandse partijen die naar Duitsland kijken. Ik heb ook heel veel mensen die gillend gek worden. Omdat ze na een jaar het toch proberen te regelen in Duitsland, maar niet lukt door al de regeltjes en toestanden. En daarna toch weer voor Nederland kiezen. Misschien iets duurder, maar wel veel beter en veel efficiënter en sneller.

Wat voor consequenties heeft het nou voor Nederlandse webshops die Brexit?

Eén hebben we al gehad. Zorg ervoor dat het als export in jouw administratie komt. Want het is een 0% levering naar buiten de EU. Dus dat is een makkelijke. En ik denk en we verwachten hier eigenlijk met zijn allen dat die rij vrachtwagens, die voor de ferry staat te wachten. Dat wordt wel een dingetje. Want we weten nog steeds niet, ondanks alle onderhandelingen, weten we nog steeds niet wat er gaat gebeuren. Het lijkt erop dat er niets afgesproken gaat worden. Dus dat betekent dat al die vrachtwagens en schepen vanuit Nederland bijvoorbeeld die de UK binnenvaren. Dat die allemaal natuurlijk container per container ingeklaard moeten worden door de Britse douane. Dus vertragingen dat zal denk ik het eerste zijn.

Dat speelt voor de webshops natuurlijk minder. Omdat die voornamelijk in de B2C markt zitten. Maar als je in de B2B-markt zit, dan moet je er voor zorgen dat je hier in Nederland, met de Nederlandse douane kan praten. Dat zijn eigenlijk de voorbereidingen die ja al lang getroffen moet hebben.

Vast vragenrondje.

Hoeveel is genoeg?

Als het op liefde aan komt is het nooit genoeg. Weet je als je in het begin van je carrière is je mindset heel anders dan midden in je carrière. Voor mij is het nu genoeg dat ik een enorme leuke club om me heen heb. Waar ik elke dag met plezier naar toe ga.

Wat is jouw favoriete podcast?

Ik luister vaak naar de podcast van BNR. Die vind ik over het algemeen leuk.

Wat is jou laatst gelezen management boek?

Ik ben niet zo een management boek lezer. 'Hoe word ik een rat?' die vond ik wel leuk.

Wat is het best gelezen boek ooit?

Hotel Europa. Dat is een boek die echt indruk op mij gemaakt heeft.

Hoe maken we met zijn allen e-commerce een beetje duurzamer?

Er zijn veel lezingen bij voor congressen wat ik bijwoon. Waar dit veel wordt behandeld. Denk aan de last mile, hoe krijgen we die duurzamer. Met de bakfiest van Cool Blue, met de bakfiets van DHL. Maar weet je het zijn wel allemaal redelijk open deuren in mijn beleving. Uiteindelijk komen veel van onze producten met schepen. En dat is natuurlijk één grote bak vervuiling.

Hoelang draag je een spijkerbroek voor hij de was in gaat?

Dat hangt ervan af Dries. Ik heb spijkerbroeken die ik zakelijk draag, zoals vandaag. Dan gaat die twee dagen mee, denk ik. En ik weet dat ik al de spijkerbroek fabrikanten en liefhebbers nu een knauw geef. Ik vind het lekker om ze maximaal twee dagen te dragen en ze dan in de was te doen. Er zijn bekenden die zeggen," Je mag een spijkerbroek überhaupt niet wassen. En als je hem nieuw koopt ga je gelijk in het bad zitten. Dan wordt die een keer nat en vormt die. En daarna doe je er niets meer mee." Neen sorry, ik ben wel van het veel wassen.

Wie zou mijn volgende gast moeten zijn?

Daar heb ik ook wel even over nagedacht. Ik denk iemand van Nederland Distributieland. En dan denk ik bijvoorbeeld aan Jochem Sanders.

Gerelateerde podcasts


Tags

Archipel, Belastingdienst, btw, BTW regels, cross border, Dropshippers, EU, Europa, export, Import, Juli, xander wamelink


You may also like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!