juni 15

Meer omzet /winst met een prijs tracker?

Continue prijzen vergelijken met een prijs tracker kan de omzet en de winst verhogen

In een gesprek met Johan de Wit van onder andere Pricesearch, Nordhaven, Saas bazen en Qroove, praten we uitgebreid over prijs trackers.

Het interview duurt ongeveer een anderhalf uur en neemt de kijker/luisteraar mee in de wereld van software voor marketingtools en verschillende concepten voor startups.

Introductie door Lieke van der Plas

In de podcast met Lieke van der Plas over zakelijk vloggen vroeg ik haar wie mijn volgende gast moet zijn. Zij moest er heel over nadenken maar Lieke kwam met een briljante gast. Want hij deed van alles met eCommerce en webshops dus ik moest Johan de Wit hebben.

Johan kan je ook al eerder gehoord hebben in de speciale corona podcasts.

Onderaan vindt je het transcript

Wie is Johan de Wit

Naam: Johan de wit
Eigenaar: Nordhaven, Pricesearch, Qroove
Podcast: Saas Bazen
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/pricesearch/
Instagram: https://www.instagram.com/johan_de_wit_/

Wat is PriceSearch?

Pricesearch is een softwarebedrijf dat software ontwikkelt voor bedrijven om de prijzen van producten van concurrenten in de gaten te kunnen houden, ook wel bekend als scraping. Er worden twee used cases besproken in het interview. De eerste betreft webshop eigenaren die Pricesearch inzetten om de prijs van concurrenten te zien en daar hun prijzen al of niet op te laten aanpassen.

Een webshop die tennisrackets en andere tennisartikelen verkopen en zij willen altijd de laagste prijs hebben die afgerond moet zijn op vijf cent en alle andere artikelen willen ze precies in het midden zitten van een te kiezen aantal aanbieders. De prijs tracker software van Pricesearch kan daarvoor zorgen. Dat kan met Magento of met bijvoorbeeld Shopify of andere platforms. Ook maatwerk platforms kunnen gekoppeld worden. 

Hoe gebruik je een prijs tracker

De tweede usedcase is het monitoren van de prijzen van producten in de markt. Het zijn meestal fabrikanten of merken die daarvoor de software van Pricesearch gebruiken. Zij willen vooral hun product verkopen voor een bepaalde prijs. Door het continu monitoren van de prijzen in de markt hebben ze de markt in beeld en kan daar snel in geschakeld worden. Dit kan ook nog regionaal georiënteerd zijn, omdat bijvoorbeeld supermarkten hun prijzen in Nederland per regio kunnen laten verschillen. 

Pricesearch is ook Actief in Amerika

Pricesearch is met hun price tracker tool ook in Amerika actief. Er is in Amerika een salesmanager die er al een tijd werkt. Ze merken dat de markt in Amerika anders is dan in Nederland, meer via distributienetwerken en minder direct dan in Nederland.

Focus voor prijs trackers ligt voornamelijk bij bureaus

In Nederland worden de mogelijkheden vooral gezien in onlinemarketingbureaus. De strategie van Pricesearch is voor de komende tijd gericht op het toevoegen van features en groeien in Amerika en Canada. Het is gericht op het leveren van kwaliteit, liever minder features maar wel hele goede. Het concept Qroove is gericht op het professioneel verder ontwikkelen van de studio voor het maken van onder andere podcasts. 

Toekomst van Johan de Wit

Johan vindt het belangrijk om ander talent een plek te geven en een community bouwen om dat een plek te geven. De verschillende bedrijven blijven volgens Johan de komende vijf jaar ook verschillende entiteiten. Nordhaven zal meer op zichzelf blijven staan. Qroove kan in meerdere steden uitgerold worden, dat is een schaalbaar concept. 

Dries de Gelder is nieuwsgierig hoe Johan aan kijkt naar de toekomst van eCommerce. Vaar vooral je eigen koers is het adagium. Laat je niet door Amazon van de wijs brengen, maar blijf focus houden waar je mee bezig bent.

Ondernemers tips

Je voelt dat als ondernemer zelf goed aan. Kies een duidelijke strategie. Als je als ondernemer niet precies weet waardoor je je resultaten haalt, dan heb je kans dat je het moeilijk krijgt met spelers als Amazon of Bol.com. Grote bedrijven als Facebook en Google hebben meer slagkracht. Maar een bedrijf als Kamera Express en Coolblue hebben bestaansrecht, zij doen iets extra’s voor hun klanten. Bedrijven die vooral allemaal dezelfde bureaustoelen verkopen zullen het moeilijker krijgen. 

Je ideale niche zoeken doe je volgens Johan vooral door te kijken waar je echt enthousiast over wordt. Waar wil je ’s avonds over lezen, filmpjes over bekijken? Als je dat niet wil doen, kun je je afvragen of je echt enthousiast bent voor die bepaalde niche. Johan zelf is echt dol op software, omdat hij het fantastisch vindt om met een simpele tool het werk eenvoudiger te maken.

Hij heeft meer gekozen voor verticals, maar je kunt ook een niche vinden in eCommerce. In plaats van een assortiment met 2000 artikelen te gaan kijken hoe je met 20 artikelen iets kunt doen. “Een grote groep zal me misschien voor gek verklaren” aldus De Wit, maar probeer het een keer. Je verliest er niets aan om een keer een scenario door te rekenen. Wat zou er gebeuren als ik op een hele andere manier naar mijn eigen businessmodel ga kijken. 

Alles over prijs tracker

Het boek Essentialism cadeau krijgen!

Johan is erg enthousiast over het boek Essentialism door Greg McKeown. Identificeer wat essentieel is en elimineer al het overige. Schrijf op wat essentieel is en durf afscheid te nemen van iets ondanks dat je daar misschien nog aan gehecht bent.

Als je dit boek wilt winnen, plaats dan een reactie onder deze blogpost. Johan stuurt dit boek dan persoonlijk naar je toe. Luister naar de podcast voor meer informatie over het boek Essentialism.

Purple Cow is ook een boek dat volgens Johan gelezen moet worden, of kijk naar de podcast One thing van Jeff Woods. Op dit moment is Johan bezig in een boek van Elon Musk, die hij gekregen heeft van zijn vrouw. 

Johan adviseert om voor de volgende keer Ruben de Jager van Vasko uit te nodigen. Hij heeft een warehouse en veel webshops als klant en hij ziet echt webshops door het dak gaan, die zo veel spullen verkopen dat ze bij hem in zijn warehouse niet meer passen. Daardoor heeft hij goed zicht op de markt. 

Vaste vragen rondje met Johan de wit – Pricesearch

Hoe kunnen mensen je bereiken? Via Linkedin 
Hoeveel is genoeg? Prive is Johan al lang tevreden. Zakelijk wil je altijd blijven groeien en verbeteren.
Wat is je favoriete podcast? Tim Ferriss Show
Wat is je laatst gelezen management boek? Elon Musk
Welk boek moet je als ondernemer zeker gelezen hebben? Essentialism door Greg McKeown
Hoelang draag jij een spijkerbroek? 2-3 dagen
Wie zou jij graag willen horen in mijn podcast?
Ruben de Jager – Vasko

Onwijs bedankt Johan de Wit

Wat is het leuk om met jou te praten. Niet alleen in de podcast maar ook er buiten. Jij hebt me al op vele manieren geholpen. Ik ben je dan ook erg dankbaar.

Ik blijf je volgen. Over een eventuele samenwerking gaan we snel eens voor zitten. Ook gaaf om te zien dat je lid bent geworden van het eCommerce Café Netwerk. Jouw waarde zal denk ik aanzienlijk zijn.

Wil jij ook deel uitmaken van dit netwerk? Dit ene netwerk waar je voor al jouw eCommerce ondernemers vragen terecht kunt? Wordt daarom nu zelf lid van het eCommerce Café Netwerk.

Deze Podcast kan je luisteren via:

Luisteren kan via: Apple – Spotify – Google – Breaker – Overcast –Podbean – RadioPublic – Stitcher – RSS

Transcript met Johan de Wit

[00:00:02.640] – Dries de Gelder

 Johan we zijn live.

[00:00:04.970] – Johan de Wit

Yes leuk, zin in.

[00:00:06.030] – Dries de Gelder

Johan de Witt van, hier staat het, Pricesearch io. 

[00:00:12.790] – Johan de Wit

Ja Leuk.

[00:00:12.790] – Dries de Gelder

Ik wil er dadelijk alles van weten natuurlijk. 

[00:00:15.020] – Johan de Wit

Komt helemaal goed. 

[00:00:15.020] – Dries de Gelder

Ik zal je eerst even kort introduceren. Ik heb alleen mijn slot op het beginset gedaan, zit het weer goed. Je ben getrouwd met Carola, een leuke dame. Je bent eigenaar van een Noorhaven, Nordhaven.

[00:00:31.500] – Johan de Wit

Ik zeg Nordhaven, maar internationaal is het vaak automatisch Nordhaven, klopt.

[00:00:35.560] – Dries de Gelder

En daar helpen jullie TEC en SaaS Companies. Interessant. Je bent co-founder van Pricesearch.

[00:00:43.550] – Johan de Wit

Yes.

[00:00:44.670] – Dries de Gelder

Daar gaan we het over hebben. Je hebt zelf ook een podcast, Saas base en digital minimalist.

[00:00:51.240] – Johan de Wit

Ja, het is een project geweest wat ik een jaar geleden anderhalf jaar geleden heb gedaan, dat zag ik eigenlijk meer als een soort van privé project. Ik experimenteer graag en dat was eigenlijk een periode van een jaar waarin ik mijn technologie gebruik eens op de proef wilde stellen. Dus dat heb ik gedocumenteerd in twaalf podcast en wat artikeltjes. 

[00:01:10.060] – Dries de Gelder

Oké, dat blijft bij die twaalf of wat?

[00:01:12.240] – Johan de Wit

Dat hele leuke tijd geweest was ook echt. Ik wilde ook dat het een kop en een staart had. Dus ik heb dat precies een jaar gedaan. In dat jaar heel wat interessante mensen gesproken. Leuke gesprekken gehad en nieuwe inzichten opgedaan. Maar het is niet iets wat je erbij je maakt zelf, deze podcast dus je weet hoeveel tijd het kost als je dat naast alle zakelijke bezigheden ook nog moet blijven doen is gewoon te veel. Het was een heel leuk project 

[00:01:32.250] – Dries de Gelder

Dus je hebt elke maand een gedaan ofzo?

[00:01:34.240] – Johan de Wit

Ja, nou de frequentie was niet zo… Het was wel iets rommeliger, maar wel euh ja. Daar komt op neer dat twaalf afleveringen in een jaar.

[00:01:42.910] – Dries de Gelder

Stoer en euh, wie heb je dan allemaal? Wat voor gesprekken waren het? Waar ging het over?

[00:01:47.180] – Johan de Wit

Het ging over het digitaal minimalisme, uiteraard. Eigenlijk wilde kort houden hoor, maar waar het eigenlijk op neerkwam was dat ik in de in die periode merkte ik dat ik echt gewoon zwaar verslaafd was aan alles wat digitaal was. En dan heb je over social media, maar überhaupt je telefoon. Dat begon ’s ochtends als ik na je wekker gaat op je telefoon. Althans bij mij. En die lag naast kussen. En ja, je gaat je e-mail checken. Social media. Totale onzin maar ik deed dat 

[00:02:13.380] – Dries de Gelder

Heb je dan ook nog die slaapapp gehad. 

[00:02:15.210] – Johan de Wit

Ja, heb ik ook gehad. Die heb ik overigens nog steeds trouwens nog steeds maar ik merkte gewoon dat, dat ging de hele dag beheersen, maar dat ging de hele dag natuurlijk door. Want ik doe eigenlijk alles in mijn werk is zo ongeveer digitaal en ’s avonds thuis nog steeds in de auto. Altijd met mijn telefoon bezig. Dus ik merk gewoon dit wordt echt een probleem, want ik dit alleen aan dat ding. Ja, hoe ga je ervan af komen? Nou, dan ga je daarover praten. Toen merkte ik dat heel veel andere mensen ook last van hadden, met name mensen ook die ook veel met kennis werk bezig zijn. Dus die zitten heel de dag om met een mobiel en een laptop. En alles en je komt er niet van af. Dus ja, toen raakte ik in gesprek en ik had daar zulke leuke gesprekken dat ik dacht van jou. Maar iedereen heeft dit probleem of heel groot deel van de mensen heeft dit probleem. Heel veel mensen vinden het leuk om het over te hebben. Heel veel mensen hebben ook hulp nodig. Ik ben zeker niet degene ze die hulp kan bieden. Maar als ik deze gesprekken nou eens gewoon gaan opnemen en ik zet ze online gewoon op YouTube of iets dergelijks? Dan kan ik andere mensen er weer mee helpen. En misschien doen ze er voordeel mee. Nou het is geen YouTube geworden, maar ik heb uiteindelijk besloten om dat in een podcast vorm te doen. Alleen spraak. En ja, dat zijn gewoon heel leuke gesprekken geweest met. Nou ja, je kan zien. Podcast is gewoon op te luisteren met een advocaat, met een marketeer, met een timemanagement specialist eigenlijk allerlei verschillende mensen die iets met dat onderwerp hadden. Of minimalisme. Ook iets wat mij heel erg intrigeert altijd. En zo heb ik eigenlijk gewoon vooral heel veel interessante gesprekken gehad. 

[00:03:36.170] – Dries de Gelder

En wat versta je onder minimalisme dan? 

[00:03:38.690] – Johan de Wit

Minimalisme gaat eigenlijk om echt in in alles, dus niet zozeer alleen in digitaal, maar meer ook in in in je spullen in je interieur thuis, in je kleding. Gewoon kijken wat heb ik absoluut, wat ik echt nodig, de essentie en al het andere gooi ik weg of geef ik weg of wat dan ook. Maar daar wil ik, dat wil ik niet meer. Dat was in die periode voor mij of eigenlijk in de periode daarvoor al, ben ik al drie, vier jaar geleden mee begonnen ben om veel minimalistisch te gaan leven. Dus veel minder materiaal en veel minder gedoe. Gewoon minder commitments. En dat heeft wel geleid tot gewoon veel meer overzicht, meer focus. Inmiddels heb ik een aantal bedrijven naast elkaar en ik nou soms voelt dat wel een beetje als conflict, want dat is niet echt een minimalistische mindset. Want dan wil je eigenlijk maar één focus op één ding het liefst. Maar ik heb wel zo gekeken dat ik dat alle ondernemingen die ik heb of waar ik een bijdrage aan lever, dat dat logisch bij elkaar past. Daar zullen we het over hebben een softwarebedrijf en een bedrijf dat softwarebedrijven helpt met marketing bijvoorbeeld. Dat zit heel dicht bij elkaar. En je zal mij bijvoorbeeld niet zo snel een autobedrijf ofzo zien starten, want die mensen zijn er ook echt entrepreneurs die talloze verschillende bedrijven hebben. Dat ligt voor mij wat minder voor de hand. Ik ben dol op software en daar blijf ik ook graag bij. 

[00:04:51.710] – Dries de Gelder

Ja, gaaf en interessant man. Daar wil ik zeker wat nog meer over hebben. Maar dan heb je nog, daar zijn we nu in de Groove studio, zeg ik het goed?

[00:04:59.320] – Johan de Wit

Ja, klopt. Groove ja

[00:05:00.170] – Dries de Gelder

Gaaf man. Eigenlijk het walhalla voor mij eigenlijk, want je hebt hier je apparatuur staan waar je helemaal eng van wordt. 

[00:05:07.410] – Johan de Wit

Ja.

[00:05:07.580] – Dries de Gelder

Complete studio met uhh ik heb dan wel mijn eigen apparatuur, hier en daar neem je een podcast mee op. Maar het had ook gewoon met jouw apparatuur kunnen… 

[00:05:14.590] – Johan de Wit

Zeker.

[00:05:14.910] – Dries de Gelder

 Gaaf. Hey je bent ondernemer sinds 2016.

[00:05:19.270] – Johan de Wit

December 2016.

[00:05:20.830] – Dries de Gelder

Dus je bent al bijna drie en een halfjaar bezig. 

[00:05:23.500] – Johan de Wit

Klopt.

[00:05:23.590] – Dries de Gelder

Stoer man. He uhh Je hebt een cadeautje voor één van de luisteraars. Leg het zelf maar uit. En dan ga ik jou uitleggen hoe ze hem kunnen winnen.

[00:05:32.890] – Johan de Wit

Ja top het is een boek uiteraard. Het boek Essentialism van Greg McKeown. Hij is er volgens mij ook een Nederlands, maar ik moet even uitzoeken, dan heet ie essentialisme, zo simpel is het. Uhh en dat boek gaat eigenlijk nog een stap verder dan minimalisme, maar het heeft er wel mee te maken. Dus waar het concept minimalisme wat kort over gehad. Essentialisme gaat eigenlijk nog meer over. En in dat boek gaat het heel erg over keuzes maken. Waarom is dit mijn favoriete boek? Eén van mijn favoriete boeken. Ik vind het moeilijk om te zeggen ik heb een favoriet boek, want het is vaak in de context. Is het interessant? Ik denk dat er een goed boek in de juiste fase is. Kan zijn dat ik over twee jaar een heel ander boek interessant vind. Maar op dit moment en zeker ook de afgelopen twee jaar. En ik lees het boek regelmatig nog even terug en is het vooral een boek wat me herinnert aan het echt heel. Uhm ja, echt heel scherpe keuzes maken. Heel kritisch kijken naar wat heb ik echt nodig? En wat is afleiding? Wat is ruis? Dus hij bespreekt in het boek vital vew versus trivial many, dus, en je kunt heel veel dingen doen. Vaak is ondernemen een reflex in ondernemen is ook groter en meer mensen meer producten verkopen en meer klanten binnenhalen. En dat is niet per se altijd de juiste richting. Het kan wel natuurlijk, maar ik vind het mateloos interessant om te kijken hoe je met minder hetzelfde resultaat of meer een resultaat kan halen. En dan kom je uit met principes als Pareto principe. Dat soort zaken dus. 

[00:07:00.460] – Dries de Gelder

 Pareto? Sorry dat uhh.

[00:07:01.130] – Johan de Wit

Sorry 80 20. 

[00:07:02.300] – Dries de Gelder

oh ja ja ja

[00:07:02.340] – Johan de Wit

Is met 20 procent van je effort 80 procent van je resultaat proberen te maken. Het zijn allemaal begrippen die je hebben. Misschien wat meer uitleg nodig, maar als je de grote lijnen uit het boek pakt, dan zie je eigenlijk dat je hebt mensen die vinden alles even belangrijk. Die vinden alle alle kansen zijn hetzelfde. Alle taken op een dag hebben dezelfde waarde. Alles is belangrijk om op te pakken. En eigenlijk gaat het daar. Het boek staat vol met handvatten om daar anders naar te gaan kijken. Anders kijken naar je commitments, dingen waar je ja tegen zegt. Je zal wat meer nee gaan zeggen, maar je krijgt daardoor waarschijnlijk meer ruimte om wat dingen op te pakken die echt daadwerkelijk bottom line resultaten opleveren. Dus daarom denk ik dat het voor ondernemers interessant is.

[00:07:45.510] – Dries de Gelder

Gaaf man, leuk dat je die weg wil geven aan ons luisteraars. Hoe kan je hem winnen? En dat is, dat moest ik verzinnen.

[00:07:51.790] – Johan de Wit

 Ja.

[00:07:51.880] – Dries de Gelder

Lijkt me dan leuk, In de shownotes van deze show. Die kan je vinden op de www.ecommercecafe.nl Maar zoek gewoon naar jouw naam en dan komt de podcast vanzelf naar voren. Johan de Wit en dan laat ik zien onderaan als je daar een verhaaltje achter laat, zoeken we daar de leukste uit en die sturen dat boek toe.

[00:08:11.050] – Johan de Wit

Tof, gaan we doen.

[00:08:12.310] – Dries de Gelder

Ja toch, Lijkt me leuk. Eigenlijk heb ik het al verklapt, maar we dit willen naar eigen zeggen het einde van de podcast. Lekker handig weer he.

[00:08:19.120] – Johan de Wit

hahaha, is prima je kunt nog wat hebben.

[00:08:21.360] – Dries de Gelder

Ja ja ja, kunt dus jullie kunnen nu al afhaken het gesprek stelt niets meer voor, het boek is binnen. 

[00:08:22.610] – Johan de Wit

Hahaha, de cliffhanger is weg, maar er komt nog iets belangrijks. 

[00:08:22.640] – Dries de Gelder

Het boek is weg hahaha, misschien heb je nog wel een interessant verhaal.

[00:08:22.660] – Johan de Wit

Misschien verzin ik nog wel wat. 

[00:08:22.670] – Dries de Gelder

Leuk, sorry, hey Johan, wat was leukste wat je afgelopen week hebt gedaan. Niet zakelijk.

[00:08:40.990] – Johan de Wit

Niet zakelijk, oei. Ik zat gelijk al in de zakelijke modus. 

[00:08:45.130] – Dries de Gelder

Ja ja dat weet ik.

[00:08:45.260] – Johan de Wit

Nou, je gaf aan dat je wel wat onderzoek naar me hebt gedaan en dat je het dan kon vinden. Ik doe heel graag hardlopen en van de week was het echt vreselijk takkeweer. Storm Dennis, heel veel regen en zondagavond en het plensde. En op dat moment. Dat is zo’n moment waarop ik denk. En nu moet ik gaan hardlopen, want nu doet niemand het. Dat is een rare mindfuck misschien. Maar dat is ja. Uiteindelijk heb ik geleerd vorig jaar dat vooral belangrijk is dat je on maar comfortabel wordt in oncomfortabele dingen doen. En daar zit groei. Klinkt ook heel mooie en wollig maar op het moment dat je dat zeg maar in praktijk wil brengen, dan moet je op zo’n moment moet je gaan hardlopen. Er zijn mensen die nog veel gekkere dingen, waarvoor heel veel respect. Maar dit zijn wel de momenten dat zondagavond je op de bank zitten, je wilt misschien nog effe een film kijken, of wat ook, wil ik ook, maar op dat moment denk ik ook maar nu moet ik naar buiten en nu moet ik echt een flinke run gaan doen. En ja, dan heb je onderweg denk ja, dit is ja, dit is goed. Het was tof om te doen dus dat is meer de overwinning.

[00:09:47.530] – Dries de Gelder

Ik vind alles leuk. Je kan mij uren achter een bal aan laten rennen, maar duf hardlopen, het lukt me gewoon niet. Ik heb het zo vaak geprobeerd en iedereen zegt je moet over een bepaalde fase heen. Maar sorry. Laat mij maar een uur achter een balletje aan rennen. 

[00:10:00.700] – Johan de Wit

Ja dat is overigens voor je conditie effectief denk ik beter als je dat, dan heb je meer interval natuurlijk. 

[00:10:07.060] – Dries de Gelder

Zeker. 

[00:10:07.570] – Johan de Wit

Ieder zijn ding hè. 

[00:10:08.270] – Dries de Gelder

En elke maandag zeer fanatiek squash. 

[00:10:11.090] – Johan de Wit

Dat wil ook wel.

[00:10:12.690] – Dries de Gelder

Zeker ja en bloedfanatiek nog steeds. Je bent drieënhalf jaar ondernemer. Hoe verliep je start en ging dat gelijk goed of?

[00:10:23.360] – Johan de Wit

Ja, dat was niet met Pricesearch dan mijn eerste bedrijf was, is Nordhaven en dat ging inderdaad heel rap. Ik had eigenlijk voor mezelf voorgenomen om eerst een jaartje gaan freelancen. Uiteindelijk wilde ik wel een organisatie. Vandaar ook de naam. Anders zal ik het allemaal in eigen naam gedaan waarschijnlijk. Uhm, maar uhm ja. Binnen een paar maanden merkte ik over. Toen had ik al een eerste medewerker, een paar maanden later weer en eind dit jaar nog één. Dus ik merkte eigenlijk waar ik heel rustig wilde starten. Was ik eigenlijk binnen een jaar had ik een bureau of een onlinemarketingbureau wat het destijds eigenlijk meer was waarvan ik vooraf dacht van dat is iets wat ik niet wil, dus ik denk dat dat ook meteen één van de lessen is geweest. Euh, u voelt een beetje als fuckup. Uhm, dat klinkt een beetje ondankbaar. Dat is het absoluut niet. Ik ben er echt heel dankbaar voor. Iedereen die me toen vertrouwen heeft gegeven als medewerker of als klant of wat dan ook. Maar achteraf bezien heb ik die keuzes. Het waren geen keuzes. Het was gewoon een automatische piloot. Bijna. Want ja, dat het idee van groei is goed. Als ik meer klanten heb, dan ga ik meer mensen aannemen. En op een gegeven moment kom je dan in een scenario waarvan iedereen van buitenaf denkt van zo holy fuck. Dat is goed. Dat wil ik ook. Uhm, of of wat wat gaaf dat een succesvol bedrijf is, dit in wording. Wat het in principe misschien op papier, ook wel is alleen de vragen ze dan, ben je iets aan het bouwen waar je zelf ook echt gelukkig van wordt. En ja, een beetje pijnlijk misschien, maar dat eigenlijk merkte ik dat dat niet zo was. En ik heb daar nog een jaar over gedaan om dat ook te accepteren, want dat voelde heel ondankbaar. En later dacht ik ineens niet ondankbaar ik moet iets bouwen wat bij mij past. En ik hoef niet iets te bouwen wat bij een maatschappelijk beeld past. En daar, dat heb ik losgelaten. En sindsdien gaat het allemaal heel makkelijk. En euh ja, nu neem je dat soort beslissingen bewuster en gaat dat beter. Maar dat zal mij dus de start an sich was heel goed als je dat van buitenaf kijkt. Maar ik heb mezelf iets te snel eigenlijk ingehaald. Dus dat denk ik dat dat nu anders zou doen. 

[00:12:16.880] – Dries de Gelder

Oké Spannend. Ik was helemaal gefascineerd. Maar uh hoe lang heb je er dan over gedaan? Om er daadwerkelijk te komen? En wat voor stappen heb je dan genomen om daar weer vanaf te komen van die gedachte?

[00:12:28.310] – Johan de Wit

Nou ik denk dat de belangrijkste was dat ik op dat moment uhh toen was ik al heel erg bezig met minimalist, maar gewoon in leven meer. En toen begon bij mij het kwartje te vallen van ja, ik ben aan de ene kant ben ik aan het minimaliseren. Dus echt gewoon letterlijk minder spullen en minder kleding. Minder gedoe in huis. Gewoon lekker simpel, beviel heel goed, ik snap ik. Ik snapte ook wel ik me daar goed bij voelde, want je hebt gewoon minder stress en dat soort dingen. En ik denk eigenlijk in mijn business ben ik tegenovergestelde bewegingen maken en ben ik alleen maar meer klanten en meer mensen. Meer tool meer software en meer commitments meer alles. Wat zou nog gebeuren als ik dat eens kritisch onder de loep neem? En toen heb ik daar een weekend voor genomen. Naar buitenland geweest om even gewoon rustig even opnieuw te kijken wat er nou eigenlijk allemaal afgelopen jaar gebeurd in al die hectiek en uhh 

[00:13:13.450] – Dries de Gelder

Was in die anderhalf jaar tijd echt zeven dagen in een week vol gas of euh 

[00:13:18.800] – Johan de Wit

Ja, zeven maar zes dagen zeker. Maar dat komt wel neer. Het was altijd bezig daarmee. Klopt, en uiteindelijk kwam ik er toen achter. Ja, ik moet eigenlijk dat hele minimalisme, moet ik ook op de business gaan toepassen. Wat ik toen gedaan heb is niet dat ik gaan snijden in het personeel of persé in klanten, maar ik heb gekeken van in het afgelopen jaar. Wat vonden wij het leukste om te doen en waar hadden we het meeste succes. En dan kijk je toch naar klanten we hadden toch een online marketingbureau, dus waar we het meeste rendement gehaald voor de klant, voor onszelf? En hoe ziet die wereld eruit? Toen kwam ik erachter dat we best wel verschillende klanten hadden van een accountant of een logistiek bedrijf tot een softwarebedrijf, noem maar op. Echt heel verschillende branches. Wel vooral bij B to B. Echt van alles en nog wat. En toen kwam ik eigenlijk achter dat eCommerce en SaaS, dus bedrijven die software bouwen, software as a service. Dat dat eigenlijk wel de markten zijn die het best aansloten bij ons. En dus daar moest ik een keuze maken. En dat was achteraf gezien of vooraf. Op dat moment vond ik het heel erg eng om die keuze te maken, want we gingen eigenlijk van propositie van onlinemarketingbureau voor alles en iedereen gingen we naar een hele gefocuste propositie van w ij helpen alleen nog maar vanaf nu alleen nog maar webshops en softwarebedrijven. En ja, dat was op dat moment best spannend. Want als je nee zegt tegen heel veel klanten en tegen potentiële klanten, dan voelt dat steeds als een klein verlies. Want je wil juist groeien, dus een beetje. Dat gaat tegen dat gevoel in dat je wil groei. Maar uiteindelijk realiseerde ik me wel op een moment dat elke keer dat we nee zeggen tegen een bedrijf wat niet bij ons past, zeggen we ook ja tegen de visie die we hebben, dat aan alle clubs die we wel echt willen services. En onze leercurve gaat veel sneller. Want we leren veel meer van die bedrijven waar we echt intensief mee samenwerken. Dus 2018 was echt een jaar om heel veel te investeren in kennis en ben op allerlei plekken geweest om dat te doen. Dus naar Dublin, conferenties Berlijn, San Francisco New York. Ik heb echt geprobeerd om overal informatie op te halen en startups te bezoeken. Ik heb een aantal investeerders gesproken om gewoon te kijken. Van wat gebeurt er in deze markt van met name software en daar ben ik uiteindelijk dus in 2018 eigenlijk de hele propositie op aan gaan passen. En dat hebben we tot de dag van vandaag. Hebben we dat steeds specifieker eigenlijk nog vormgegeven. En op dit moment is de status en zo blijft ook dat we eigenlijk alleen Saas helpen. Dus softwarebedrijven eCommerce doen we ook niet meer, niet meer in de zin van de webshops om die te helpen. En daar zijn gewoon bureaus. Die zijn daar veel beter in dan wij. Die zijn daar helemaal in gespecifieerd. Wij specialiseren ons helemaal in software waar ik dol op ben en de eCommerce markt daar heb ik natuurlijk een hele sterke link mee. Maar dat is wat je hier ziet. Dat is Pricesearch dus. Zo ben ik wel actief in beide werelden, maar wel op een iets andere manier. Zo is dat eigenlijk gelopen.

[00:16:04.360] – Dries de Gelder

 Ja, ja je bent echt een niche in gegaan.

[00:16:06.500] – Johan de Wit

Echt echt, maar echt ook omdat ik zag het is een enorme groeimarkt. Die softwaremarkt, net als de eCommerce markt. En ja, die softwarewereld. Als wij daar goed in willen zijn dan kunnen wij niet. We kunnen het ons niet veroorloven om ook andere bedrijven te gaan helpen. Dus nogmaals, heel eng maar achteraf ja, beste keuze ever specialiseren. 

[00:16:27.290] – Dries de Gelder

Ik hoor het vaker, ik luister veel podcasts. De eerste stappen om te gaan snijden in je klanten en afscheid te nemen van bepaalde producten of groepen waar je door je niche je beter je klant kan bereiken. Ook daardoor, want je hebt meer kennis ben je kan je klant bedienen, je wat meer vragen, Je marges zijn en beter. Als jouw marges beter zijn, kan je klant vaak nog beter bedienen. 

[00:16:45.960] – Johan de Wit

Ja, en dat doe je zelf ook. eCommerce café, je hebt die specialisatie, die richting. Je hebt minder luisteraars dan dat je misschien een business podcast had gemaakt. Gewoon algemeen over business. Maar de relevantie voor jouw luisteraars is zo vele malen hoger. Je, ja, dat is onbetaalbaar. 

[00:17:05.680] – Dries de Gelder

Ja, dat denk ik, dat hoop ik ook. 

[00:17:07.280] – Johan de Wit

Goeie keuze weet ik nu wel. 

[00:17:09.570] – Dries de Gelder

Oké, dank je wel. We gaan het zien. 

[00:17:10.900] – Johan de Wit

Ik heb het volste vertrouwen in. 

[00:17:12.790] – Dries de Gelder

Ik ook wel. Je ziet gewoon wat je wel de lijn is gewoon stijgende naar de luisteraars die eerste paar weken dacht ik wat the fuck ben ik mee begonnen met 3 4 luisteraars en dat was alleen familie. Maar 

[00:17:23.600] – Johan de Wit

In deze lijn doorzetten komt helemaal goed als je deze niche dit is. Het is ook een groeimarkt en ook een markt waar heel veel kansen liggen. Denk dat je op een heel mooi moment instapt, dus op basis van mijn ervaring zie ik uhh heel rooskleurig in voor jou. 

[00:17:39.760] – Dries de Gelder

En een beetje dom. Ik loop al drie jaar met het plan om dat te gaan, alleen nooit schoenen aangetrokken om te gaan doen.

[00:17:47.250] – Johan de Wit

Euh, je, je bent er nu wel en dat is het belangrijkste.

[00:17:50.380] – Dries de Gelder

Waarom ben je gaan ondernemen?

[00:17:53.530] – Johan de Wit

Het woord autonomie is het eerste op in me opkomt. Ik vind het fijn om zelf gewoon de verantwoordelijkheid te hebben. Soms ook wel eens euh, lastig. Maar ja, dat hoort erbij. Dat weet je van tevoren dus uhh autonomie. 

[00:18:07.760] – Dries de Gelder

Lekker zelf bepalen dat is voor mij ook één van de redenen. Je hebt er al eentje genoemd, maar als je nog een major fuckup mag noemen in de laatste drieënhalf jaar waar je echt een goeie les van hebt geleerd.

[00:18:23.130] – Johan de Wit

Ja, dat weet je. Dat dat klinkt een beetje raar misschien, maar echt een euh. In die categorie denk ik niet echt eentje die ik zo kan noemen. Natuurlijk heb ik wel honderd fouten gemaakt hoor. Begrijp me goed, maar uhm, ik denk dat als ik de vraag iets anders stel. Dus wat zou ik nu echt anders gedaan hebben? Uhm, ik zou veel eerder veel selectiever geweest zijn uhh dus nog veel eerder. Kijk ook naar hoe de grote organisatie is als het over hebben. Coolblue, Bol.com. Amazon? Die hebben allemaal de beweging gemaakt. Klein beginnen met boeken of met mp3-speler. Dat ligt een beetje aan platform. Maar een Amazon, die is niet in één keer groot geworden in al die niches. Nee, eerst de boeken, maar ook buiten de eCommercemarkt zijn er voldoende voorbeelden. Virgin begon als platenzaak en later naar wat ze nu allemaal hebben volgens meer dan 400 bedrijven, waaronder vliegtuigmaatschappijen en noem maar op. Maar dat is ook de normale cyclus, dus ik heb het nu zeg maar ik heb twee jaar lang heb ik best wel wat groeipijnen gehad die achteraf misschien niet nodig was geweest. Ik had een veel rustiger start kunnen hebben. Overigens is het niet dat ik er spijt van heb, want dit is gewoon de route geweest en ik ben heel dankbaar voor. En ik heb de lessen nu zelf opgedaan, dus ik hoef ze nu niet uit een boek te halen. Ik weet gewoon zelf waar ik op mijn bek ben gegaan en wat heeft gewerkt. Dat is uiteindelijk natuurlijk de meest krachtige, maar 

[00:19:43.090] – Dries de Gelder

De beste lessen denk ik ooit. 

[00:19:44.010] – Johan de Wit

Dat denk ik ook. Ja dus nogmaals, ik ben er heel dankbaar voor. Maar ja, dat is dan. En en alles wat daaraan vastzit dus. Ik had een ander andere type mensen aangenomen dan misschien in het eerste jaar. Uhm of uhm. Ja wat je eigenlijk dood als je een niche kiest die je neemt

[00:20:04.480] – Dries de Gelder

Hoelang heeft het geduurd voordat je de eerste werknemer aannam?

[00:20:09.140] – Johan de Wit

Twee maanden. 

[00:20:09.910] – Dries de Gelder

Twee maanden, oké dat is snel, sorry.

[00:20:12.580] – Johan de Wit

Door een niche te kiezen neem je in één keer een een macro beslissing waardoor heel veel micro beslissingen overbodig zijn. En ik heb me twee jaar lang heel druk moeten maken over allemaal van die microbeslissingen die achteraf eigenlijk die nu niet meer nodig zijn. Want nu hoeven we niet meer na te denken over dingen met een aanvraag van een accountantskantoor, ja uhh niets, dat weten we toch die helpen we niet, niet omdat we niet willen, maar die sturen we door naar een partner waarvan we denken die past goed bij jullie. Of we zeggen dat het gewoon netjes ja, dat kost geen energie, geen mentale energie of iets dergelijks. En het doet ook helemaal geen zeer meer. In het begin wel. Maar als ik hier was gestart had ik denk ik allemaal voorkomen. Maar goed, achteraf.

[00:20:50.930] – Dries de Gelder

In het begin moet je toch ook euh pakken wat je pakken kan om te groeien. 

[00:20:55.860] – Johan de Wit

Dat is ook zo. Uhm maar uhm. Kijk, als je alleen bent dan heb je op zich ook niet heel veel nodig, in die zin. Het ligt er een beetje aan je verwachtingen zijn. Maar ik ben in die zin als je minimalist bent, is dat een voordeel. Je hebt niet super veel nodig. Dus dat betekent ook dat het moment dat ik minder klanten had aangenomen had ik ook minder mensen gehad in het begin en had ik per saldo misschien zelfde overgehouden, dus achteraf een beetje lastiger. Dit hele relaas klinkt misschien een beetje alsof ik heel erg spijt heb van dat eerste jaar. Dat is. Dat is dus niet zo. Maar al zou ik het nu opnieuw doen. Dan had ik dat liever wel gehad. Wat ik toen te laat eigenlijk al. 

[00:21:31.100] – Dries de Gelder

Dus als je nu een nieuw bedrijf begint, dan bam..

[00:21:35.370] – Johan de Wit

Niche

[00:21:35.440] – Dries de Gelder

Je nieuwste bedrijf is Groove, waar is dat een niche in dan?

[00:21:39.280] – Johan de Wit

Dat is vooral dus podcast. Mensen die een podcast willen opnemen en kennis video’s, dus voor een whiteboard gaan staan. En dat soort zaken en dus eigenlijk vooral kenniswerkers. Dat is eigenlijk de groep die onder ons zal afnemen. Ook daarvoor geldt hetzelfde. We hebben de studio hier we staan erin, dus je kan om je heen kijken. Je kan hier er staat een play setup, je kunt hier gamen. We hebben een bioscoop setup. Je kan hier met je vrienden kan je hier een avondje film kijken? Je kunt als muziekproducent kun je hier je ding doen. Je, het kan allemaal maar gaan we allemaal niet doen. We gaan niet naar buiten. Wij gaan dat niet communiceren, want natuurlijk kunnen we op die manier kunnen we veel meer doelgroepen bereiken en kunnen we misschien nog veel meer geld verdienen. Gaan we niet doen. We weten gewoon kenniswerkers, mensen die studio willen huren om een eigen professionele b to b productie te maken of dat een podcast of een video, dat maakt het niet zoveel uit that’s it. Verder geen hoofdpijn van allerlei andere mogelijkheden. Gewoon niet doen. 

[00:22:30.780] – Dries de Gelder

Nou slim, maar we gaan het horen toch?

[00:22:33.040] – Johan de Wit

Ja precies.

[00:22:33.240] – Dries de Gelder

Ik uhh we gaan binnenkort willen we, wanneer we gaan het gesprek gaan we andersom doen toch?

[00:22:39.360] – Johan de Wit

Ja Klopt.

[00:22:39.810] – Dries de Gelder

 Dan kom ik bij jou aan tafel zitten? 

[00:22:40.630] – Johan de Wit

Dan zitten we hier weer. Maar dan gaan we een iets andere setup pakken, met nou 

[00:22:43.530] – Johan de Wit

Met jouw apparatuur. Ik ben benieuwd en kan ook niet op wachten. Heb je die ook meegemaakt? Dieptepunten al in die drieënhalf jaar?

[00:22:54.290] 

Uhm. Uhm. Dat is wel wat persoonlijk. Ik twijfel nu ik dat zeg of ik daar iets over moet zeggen, maar dat is een medewerker die ernstig ziek werd. Dat heeft echt heel erg ingehakt.

[00:23:06.000] – Dries de Gelder

Dat snap ik. 

[00:23:06.350] – Johan de Wit

Daar wil ik het ook graag bij laten, maar dat is gelukkig goed gekomen. Maar dat was heel heftig. 

[00:23:09.800] – Dries de Gelder

Ja, dat zijn ja, dat gun je niemand, want vorige podcast niet. 2 podcast geleden op met Paul Van der Hulst gesproken en die was directeur bij eigenaar van een groot koffie fabrikant. En daar was een collega overleden. Hij zegt dat wil je niet meemaken als ondernemer. 

[00:23:27.070] – Johan de Wit

En dan is het dus ook zeg maar. Heel veel andere dingen zijn. Ik had net een paar weken daarvoor echt een euh. Nou dat misschien een ander dieptepunt geweest meegekregen. Een medewerker die zou aandeelhouder worden en dat het allemaal helemaal overeen. En dat die zij op het laatste moment echt een week voordat alles getekend zou worden, zei die af omdat ie het niet meer zag zitten. Hij vond het spannend, maar kan achteraf heel veel respect voor het besluit en natuurlijk een goed besluit geweest. Uhm, maar ik dacht op dat moment van zo jongens. Ik moet mijn hele organisatiestructuur anders gaan inrichten. Ik moet iemand gaan vervangen. Ik zat helemaal uh Shit, moeilijk. En toen kreeg ik een paar weken later dat telefoontje. Dat zette wel gelijk heel veel dingen in perspectief. Oh ja, wacht even. Dit. Dit is erg. En dat andere, Dat is vervelend, maar dat vind ik zo. Ja, dat zijn dingen tja.

[00:24:10.690] – Dries de Gelder

Hoogtepunten. 

[00:24:13.800] – Johan de Wit

Ja, da’s een goeie. Uh ik ik ben daar niet zo goed in. En ook niet in het vieren van dat. Ik krijg van de team vaak het verwijt niet, maar ze zeggen vaak van joh we, we moeten het meer vieren die succesjes. Ik vind dat heel veel dingen. Ik ben eigenlijk altijd in de toekomst bezig. Ik heb net jij een podcast, als podcast luisteraar dan denk maar. Hij is lang niet goed genoeg. Geluidskwaliteit moet beter, ik moet andere vragen stellen misschien? Of moet meer podcast produceren, what ever, op alle vlakken kun je kun je verbeteren. Uhm. Dus ja, dan sta je niet zo stil zeg maar bij dat soort momenten. Terwijl je eigenlijk moet zeggen, m’n eerste podcast staat online, dat gaan we met elkaar vieren. Uhm. Dat zit er niet zo in. Een echt echt hoogtepunten in die zin dus niet eigenlijk. Dus ik vind heel veel dingen gewoon al vrij snel normaal en dan ben ik alweer bezig met een volgend. Dus is wel een leerpunt trouwens, weet ik.

[00:25:08.830] – Dries de Gelder

Dus bijvoorbeeld als je een grote klant binnen haalt ofzo? 

[00:25:11.550] – Johan de Wit

Ja, dat vind ik op dat moment wel heel gaaf. En we hebben ook met Pricesearch hebben we echt grote retailers in Nederland, maar ook in buitenland die ons software gebruiken. Ja elke keer als er dan zo’n contract binnenkomt dan denk ik, Oh ja, dat is wel heel tof dat je dat van jou krijgt. Daar zijn ook nog niet eens zo heel lang mee bezig. Uhm, maar het komt niet bij me op. Het is nu dat jij het zegt. Voor mij is dat dan geen hoogtepunt? Denk ja ja, misschien wel, maar ik ben daar echt zo niet mee bezig. Nee, ik leef ook niet echt in de dag ofzo. Ik ben eigenlijk altijd wel weer bezig wat staat er voor het volgende kwartaal op de planning?

[00:25:47.260] – Dries de Gelder

Maar je werknemers zijn natuurlijk wel belangrijk, 

[00:25:50.320] – Johan de Wit

Jaja dus dat geven ze ook wel terug. Dus ja, het is een verbeterpunt. 

[00:25:54.530] – Dries de Gelder

En wat zeggen ze nou dat ze dan tegen je?

[00:25:58.160] – Johan de Wit

De grap is ik lunch ook veel te weinig mee. We lunchen wel gezamenlijk. Maar ja, ik zit eigenlijk altijd achter mijn laptop. En dan nog een salade of een boterham met binnenwerken. En zeggen ze maar wanneer sta je effe uit? Dan zeg ik van ja ik kom zeker nog even langs, maar dan zijn ze al lang aan het tafeltennissen of zijn ze ook weer aan het werk. Dus ze zeggen daar dan wel iets van. Even meer in het team en ja ja, vrijdagmiddag maak ik het weer goed. En dan ja, dat is gewoon voor mij echt een thema. Ik ben er gewoon niet zo mee bezig.

[00:26:24.910] – Dries de Gelder

Dus is het ook niet ondernemer eigen gewoon dat je tenminste dat merk ik zelf als ik eenmaal in een flow zit. Weet je wel, dan kan ik van ‘s ochtends 5 tot ‘s nachts 1 kan ik doorhalen en aan de volgende dag doe ik gewoon helemaal geen fuck bij wijze van spreken. Een paar telefoontjes en 

[00:26:39.270] – Johan de Wit

Euh ja nou dat herken ik wel. 

[00:26:42.540] – Dries de Gelder

En als je dan in die flow zit dan, dan eet je niet en drink je niet en ga je gewoon door.

[00:26:46.940] – Johan de Wit

 Ja, nee precies, dit moet gedaan worden en uhh

[00:26:49.300] – Dries de Gelder

En hun werken gewoon van 9 tot 5 en gaan weer naar huis.

[00:26:51.460] – Johan de Wit

Overigens heb ik daar niet niet in die zin niks over te klagen, want we hebben wel echt ook mensen, die zijn echt commitment aan bepaalde doelstellingen. Maar uiteindelijk is het wel zo dat ik dan. Ja, ik ben eigenlijk bij een klant binnenhalen. Ben ik alweer bezig met oké. Maar hoe kon dit anders? Of beter of what ever. 

[00:27:08.290] – Dries de Gelder

Je bent continue aan het verbeteren?

[00:27:08.350] – Johan de Wit

Altijd ja ja. 

[00:27:09.950] – Dries de Gelder

Dan moet je zeker naar die podcast luisteren met Frans Appels, want dat is zijn doelstelling, elke dag iets verbeteren.

[00:27:14.740] – Johan de Wit

Nou of elke dag 1 procent beter bijvoorbeeld. Dat soort concepten, dat spreekt me heel erg aan. Maar soms moet je ook misschien iets mee. Ik ben heel serieus, daar kijk ik. 

[00:27:23.640] – Dries de Gelder

Je slaat erin door?

[00:27:24.280] – Johan de Wit

Ja, misschien wel ja ja. Haha.

[00:27:27.620] – Dries de Gelder

Als je het zelf weet?  

[00:27:29.410] – Johan de Wit

Moet je er nog wat aan doen. Dat is niet altijd de sterkste punt.

[00:27:32.490] – Dries de Gelder

 Dat kun je ook verbeteren. 

[00:27:33.240] – Johan de Wit

Ja nee klopt. 

[00:27:33.390] – Dries de Gelder

Als je elke dag één procent verbetert. 

[00:27:36.600] – Johan de Wit

Ja, klopt.

[00:27:36.640] – Dries de Gelder

Nee, gaaf. 

[00:27:38.280] – Johan de Wit

Mooi doel.

[00:27:38.280] – Dries de Gelder

Wat zeg je? 

[00:27:38.880] – Johan de Wit

Mooi doel.

[00:27:39.370] – Dries de Gelder

Zeker. Zo moet je altijd bezig zijn, toch? Een korte introductie van al je bedrijven. Behalve Pricesearch want daar komen we zo op. 

[00:27:45.810] – Johan de Wit

Ja, check. uhh Nordhaven, we hebben er kort iets over gezegd. Ook dat zal ik kort houden. Nordhaven is dus vandaag. Dus waar we het nu dan over hebben? Helpen we Saas bedrijven en softwarebedrijven. Helpen we met het inrichten van een marketing, sales en ja, de processen die daar omheen zit, dus met name vanuit het commerciële. Dat doen we op. En dat doen we op een ‘done with you’ basis. Dus het is niet zo dat wij dat jullie marketing helemaal aan ons kan uitbesteden. Dat hebben we wel bij een aantal klanten gedaan in het verleden en soms soms doen we dat nog vanuit legacy, zeg maar even netjes. Maar ja, we helpen dus met het opzetten van je marketingsterktes. Welke tools moet je gebruiken? Op welke kanalen moet je zichtbaar zijn en hoe richt je goede valuepropositie in? En hoe genereer je lead? Hoe zet je die vervolgens om in op betalende klanten of in een proef account en in software heel gebruikelijk is? En zo ja all the way door naar de onboarding van de gebruiker en zorgen dat die zijn abonnementjes altijd netjes blijft verlengen. Want dat is uiteindelijk natuurlijk de truc bij een softwarebedrijf, een abonnementsmodel. Uhm, dus eigenlijk van strategie tot stukje uitvoering en implementatie. En dan uiteindelijk is onze bedoeling om een organisatie zo snel mogelijk autonoom verder te laten helpen. Dat is ook weer een tegendraadse beweging, want heel veel bureaus willen juist hun klanten vasthouden zo lang mogelijk. Uhm, wij zeggen eigenlijk van we willen eigenlijk binnen 3 tot 5 6 maanden willen we echt op een punt zijn dat jullie helemaal zelf kunnen oppakken. Dus doen een stukje kennisoverdracht we helpen met inrichten. Maar we zetten vooral jou achter de knoppen, zodat je echt zelf begrijpt wat we gedaan hebben. En als wij dan op een gegeven moment na een paar maanden als jullie over kunnen nemen 

[00:29:22.250] – Dries de Gelder

is neem je dan echt die klant mee aan het handje? 

[00:29:24.610] – Johan de Wit

Ja dus dat zijn wat workshops, kennisoverdracht. En echt even hands on inrichten. Maar niet dat blijven doen. Dus even een heel praktisch voorbeeld. Google adds. Wij hebben een Google adds specialist zitten die doet een audit. Die geeft zijn aanbevelingen door uh, die kan het eventueel nog doorvoeren. Maar dan halen we al wel in dat stadium halen we iemand van de organisatie erbij, zodat die ook kan meekijken en uiteindelijk wat de praktijk is, is dat wij na die periode van een paar maanden wat we vaak nodig hebben op kwartaal of maandelijkse basis even meekijken. Even tijdens soms een aandeelhoudersvergadering dat we daarbij zitten. Bij andere situaties zitten we even bij het marketingteam. Doen we even videocall elke maand om even te kijken oké, hoe ze met die marketingtunnels, zijn de tools nog goed ingericht? Ook heel vaak omdat we heel vaak omdat we dat bij heel veel bedrijven dit doen door we nieuwe inzichten hebben. Dus als we iets bij klant A hebben gezien dat werkt en bij LinkedIn moeten we dit doen, dan kunnen we dat dan even delen in dat overleg en hoeven we vaak alleen maar in een paar op een A-4tje te beschrijven. Dit is ongeveer wat we daar gedaan hebben. Dit zou in jullie situatie de vertaalslag zijn. En laten we daar deze maand mee aan de slag gaan. En daar hebben we dan gewoon deliverable bij en zeggen we dit moet je ongeveer doen. Gewoon heel actionable. En dat is eigenlijk nu het model. Dat bevalt heel goed. Daarnaast hebben we Saasbase en dat is de community is begonnen met een podcast, maar we lanceren deze maand een community. Dus dat is deze week. We hebben dat. Het begint nu als online community waarin we de Saas bazen, zo noemen we ze, de eigenaren en de oprichters van softwarebedrijven. Die kunnen daar in contact komen met andere Saas bazen om te chatten, om artikelen te schrijven, te delen en polls allerlei posts, dus echt kennis en ervaringen delen. En daarnaast zullen daar live events gaan doen, zoals een video, een webinar. Dat soort zaken dus. Dat is eigenlijk wat we daarmee doen. Groove hebben het over gehad en dat is deze studio. Die heeft bijna geen uitleg nodig verder en is gewoon de multifunctionele studio die op jouw manier kan gebruiken om je audio videoproductie te maken. En dan hebben we Pricesearch uiteraard.

[00:31:32.640] – Dries de Gelder

Wat is dat? 

[00:31:34.320] – Johan de Wit

Ja, dat had ik kunnen verwachten. Pricesearch is een online tool voor om de prijzen van je concurrent op te halen. Heel plat gezegd is het een scraper. Dus uhh even de vertaalslag naar meeste van jouw luisteraars. Je hebt een webshop Je verkoopt een stoel voor negentig euro, je koopt hem in voor 40 en op dat moment wil je weten van je dat je stoel staat ook ergens op een andere website. En ik wil weten wat er daar met de prijs gebeurd. Bij ons is die negentig en als mijn concurrent hem op 85 zet, dan wil ik ook nog 85 of ik wil 87,5 of ik wil maar 79, net welke prijsstrategie je hebt. 

[00:32:13.420] – Dries de Gelder

Of duurder, heb je die klanten ook?

[00:32:17.290] – Johan de Wit

Ja, we hebben nou duurder. We hebben klanten die gewoon, want dit is een used case dat je zakt met je prijs. Maar net zo goed zijn de klanten die zeggen van maar wij, wij willen vooral weten waar ligt de ruimte in de marge? Want op een moment dat wij handmatig bij onze concurrent, want zo gaat het vaak als je zo’n tool niet hebt. We zitten in Excel en elke week gaat onze stagiaire gaat daar een dag aan de slag. Dan zetten alle prijzen van de tien concurrenten op een rijtje. Heel veel tijd, heel veel werk. En het is ook nooit echt heel erg actueel. Dus we missen ook elk moment dat de prijzen in de markt weer iets omhooggaan. Dan hebben wij onze prijs handmatig naar beneden gezet. Maar ja, we vragen dus veel te weinig voor het product en verkopen opeens heel veel van. Maar ja is niet zo heel gek, want we missen bijvoorbeeld op deze stoel opeens 15 euro per stoel. Onze software die helpt ook daarbij dus dus niet zozeer dat je een laagste prijsgarantie of iets dergelijks wil hebben. Het is meer de tool helpt je om alle prijzen op je scherm te krijgen. Zo maar even denkbeeldig en kan ook letterlijk, maar dan moet je niet willen bij heel veel webshops. Dat wordt gewoon opgehaald en op het moment dat je zegt, dit is mijn inkoopprijs, dus ik wil inkoopprijs plus x percentage marge. Daar mogen in ieder geval nooit onder. Dus die marge moet je sowieso bewaken. Tot dat moment mag je altijd mee naar beneden en rondt het af op 5 cent bijvoorbeeld. Dat zou bijvoorbeeld een scenario kunnen zijn. Maar er zijn ook genoeg webshops die zeggen, ja maar wij gaan niet de laagste prijsgarantie bieden dat we ons niet belangrijk. Maar we willen wel een beetje het gemiddelde in de gaten houden we willen in het gemiddelde in die hoek willen we zitten. Nou prima. Daarnaast zijn er ook heel veel bedrijven die het niet gebruiken om hun prijs automatisch te laten aanpassen, maar die willen gewoon simpelweg weten waar sta ik dan heb je een dashboard. En dan zie je nou we zitten met die productcategorieën zitten hmm een beetje aan de duurdere kant met die productcategorieën zitten we weer heel competitief, dus dus ook kan ook echt een tool zijn voor gewoon alleen inzicht. Je hoeft niet per se dat je ook daadwerkelijk die data meteen omzet naar een aangepast resultaat in je webshop. Dat is per webshop verschillend.

[00:34:13.840] – Dries de Gelder

Ik heb met een aantal gewerkt bij mijn vorige werkgever, die was fabrikant van erotische artikelen en die producten lagen over de hele wereld en gingen over allerlei bedragen die over de toonbank heen. En we wilden als fabrikant gewoon graag inzicht hebben, wat wordt er nou voor onze producten gevraagd? Wij hebben, dat ik, Ik ben bezig geweest met die tool, maar met verschillende, ik heb er een stuk of twintig geprobeerd en ik werd helemaal gek van. Ook omdat we het budget het niet mee kregen om het goed in te richten. Dus ik heb er zelf mee aan de gang gaan, dan gooi je een Excelsheet in en met al die producten. En dan krijg je zoveel data terug waar je geen wijs uit kan. Hebben jullie dat opgelost? Of?  

[00:34:53.700] – Johan de Wit

Nou, kijk. 

[00:34:55.110] – Dries de Gelder

 Hun hadden maar rond de 5000 eigen producten en nog 20000 die ze zelf naar Europa haalden.

[00:35:04.470] – Johan de Wit

Nou, die aantallen zijn op zich gewoon vrij overzichtelijk. We hebben shops. We hebben natuurlijk een kleine shops met kijk voor 20 artikelen is niet zo interessant, want dan kan je van de twee concurrenten. Dan kan je het nog redelijk in de gaten houden. Overigens daar is denk ik wel het omslagpunt, want als je dan bij ons betaal je bijvoorbeeld 24 euro voor zo’n abonnementje. En dan is al de vraag kun je voor die? Je bent toch al gauw 2, 3 uurtjes mee bezig als je dat wil doen? Per maand dus. Maar goed, even los van dat. We hebben ook shops die hebben gewoon makkelijk honderdduizend producten erin, dus je moet dan op een gegeven moment kijken, oké wat is de informatie die we daaruit willen halen? En hoe willen we dat dashboarden? De ene die wil gewoon echt letterlijk een Excelsheet in zijn mailbox, maar dat gaat voor zo’n gebruiker niet echt werken. Hoewel ik wel echt serieus draaitabellen voorbij ziet komen waarvan we denken, oké zo kan je het ook gebruiken, maar we hebben in de software een redelijk visueel duidelijk van oké, dit zijn de prijzen waar je het hoogst op zit, waar je op kunt klikken en dan krijg je daar gewoon een lijst van. En in die zin is dat redelijk overzichtelijk. Uhm, wat lastiger is waar wij nu mee bezig zijn om dat op te lossen. Maar best wel een euh. Dat was een pittige kluif. Is dat er bepaalde markten zijn waar geen EAN bekend is. Geen artikelcode, geen universele product omschrijving zeg maar. Je ziet dat bijvoorbeeld in wijnen bijvoorbeeld. Die hebben niet allemaal EAN-code op de website gepubliceerd. Die geven allerhande naampjes andere labeltjes. Dus dan zit er iets meer handmatige configuratie aan. Dus dat dat heb je. Een ander ding is in markten waar ze heel veel dingen op eens in een bundel gaan verkopen onder hetzelfde artikel of iets dergelijks. 

[00:36:36.860] – Dries de Gelder

Maar dat is de truc om daar onderuit te komen.

[00:36:38.320] – Johan de Wit

Precies. 

[00:36:39.040] – Dries de Gelder

dat is oké.

[00:36:39.670] – Johan de Wit

En daar hebben we best wel slimme algoritmes. We zijn nu bezig met AI, waardoor we ook dat soort dingen kunnen herkennen. We hebben nu ook een image recognition oplossing, dus we kunnen afbeeldingen herkennen. Staat nog niet. Tenminste, we hebben wel live staan voor een klant zijn we dan mee bezig. Dus je moet zo zien als ik hier een trui aan heb, dan zou die op basis van een afbeelding moet ie kunnen zien welke trui is in deze, dit is dan Tommy Hilfiger trui, Hugo Boss zal het misschien ook wel hebben en de Sting, ik weet het niet, maar dan zal die, dan is dit misschien wat lager. Ik wijs nu dat maakt natuurlijk. Dat zegt niks voor de luisteraar, maar het boordje bijvoorbeeld is hoger of lager

[00:37:15.510] – Dries de Gelder

een stiksel.

[00:37:16.020] – Johan de Wit

Een stikseltje of een knoopje als dat erin zit. Maar we zitten echt nu op dat detailniveau. Dat we echt tegen de 97 procent herkenning al hebben. Alleen dat werkt nu goed, dus de techniek is er. Maar nu moet je dat zo zien te krijgen dat het ook nog te doen is om dat op grote schaal in te zetten. Dus dat zijn wel euh ja, interessante ontwikkelingen. Maar hoe gaat dat gebeuren op een moment dat twintig klanten tegelijkertijd goed gebruik van gaan maken met servercapaciteit en dat soort dingen? 

[00:37:41.760] – Dries de Gelder

Maar stel stel dat ik die fabrikant. Ik heb vijfduizend producten per product heb ik 5 product foto’s. Ik schiet allemaal bij jullie in. Scrolt die dan alle websites arround the globe of?

[00:37:56.380] – Johan de Wit

Nou, dan moet je wel gaan kijken naar oké, maar wat zijn. Want je kan eigenlijk op twee manieren kan je naar die prijzen zoeken. Je kunt ervoor kiezen om wat wij dan noemen om automatch aan te zetten. Dan gaan wij op zoek naar vergelijkbare artikelen, maar dan moeten we natuurlijk op een gegeven moment ergens een iets weten. Vaak is dat dus een EAN. Als we die niet hebben, dan moeten we met een artikelcode, dan met omschrijving. Dus dan moeten we echt eens een scriptje gaan maken. Dus dit is niet een off the shelf oplossing. Een scraper is gewoon on the shelf. Dat weet gewoon waar moet kijken Welke CLS classes moet je vinden, noem maar op. Bij een bij een afbeelding wordt natuurlijk ja, je moet wel iets van een beperking hebben dat je dat je een focuspunt hebt. En die focuspunten zijn dan vaak webshop URL’s. Dus dan pak je gewoon het hoofd URL van de webshop en hoef je niet alle onderliggende URL’s te weten. En dan gaat onze scraper eerst kijken waar de match zit en waar en dan gecombineerd met die AI-oplossing zou ie dan hits moeten gaan vinden. Maar ja dit. Ja, dit geeft al aan. Dit zijn hele uitdagende oplossingen. Want sommige mensen, dat is misschien nog goed om te noemen. Je kunt in een used case die je aangeeft, wil je dat alle producten die aan dat artikelnummer voldoen zeg maar die je daarmee overeenkomen wil je weten wereldwijd. Maar er zijn ook heel veel bedrijven. Die willen gewoon alleen maar van twee concurrenten in de buurt willen ze het weten? Nou prima, maar dan hoef je die optie niet te gebruiken. Dan zeg je gewoon van ik wil alleen die webshop en die webshop en die webshop wil ik het in de gaten houden en verder prima. 

[00:39:12.460] – Dries de Gelder

Dat is niet zo moeilijk.

[00:39:13.730] – Johan de Wit

precies dat is overzichtelijker, 

[00:39:15.580] – Dries de Gelder

maar anders zou je van elke klant zou je even als voorbeeld de fabrikant zijn van elke klant even de url in moeten schieten. Dat is een eenmalig klusje. 

[00:39:22.340] – Johan de Wit

Dat klopt ja. 

[00:39:23.110] – Dries de Gelder

En dan een EAN-code ne fotootjes erbij en dan kan ie. Zit je dan nog steeds op 24,95? Vast niet

[00:39:30.970] – Johan de Wit

Nee, Dan kom je echt op maatwerk oplossingen. Zie dat het meest meeste van klanten vallen echt wel in gewoon de standaardpakketten. Maar ja voor dit soort oplossingen en we hebben wat grote retailers en retailers, die hebben hele specifieke wensen bijvoorbeeld om echt een custom bod te hebben of die andere informatie ook al ophaalt. Ja, dan maar gewoon maatwerk voor maken.

[00:39:51.340] – Dries de Gelder

En als je dit dan moet minimaliseren, wat is dan hier je niche? Wordt dadelijk die die grote clubs of ga je juist die kleiner toe? Is dat de bedoeling?

[00:40:01.280] – Johan de Wit

Nou dat is goede vraag, in principe. Ik denk niet zozeer in groot of klein. Wat ik wel belangrijk vind is dat het in hoge mate selfservice is, dus zelf met maatwerk dat we zijn geen model om personal selling in te zetten. Dus wij kunnen niet gaan reizen om die software, want daar zijn de tarieven ook helemaal niet naar. Dus we willen wel zoveel mogelijk selfservice model blijven. En daarnaast, onze focus is in die zin natuurlijk een beetje flauw. Maar dat is eCommerce en in principe alles met artikelen die wij kunnen scrapen. Wij hebben bijvoorbeeld wij krijgen verzoeken van. Laatst kregen we van een een golfcort een golfbaan in Noorwegen kregen we de vraag of uhh of of wij in Europa een soort van, ze waren de concurrentieanalyse bezig en zij wilden dat wij alle prijzen van andere golfbanen in Europa gingen benchmarken zeg maar dus gingen ophalen. Ja daarvan hebben we gezegd, tuurlijk kan het maar dat. Dan gaan wij ook een ontwikkelaar erop zetten. En die gaat dan gewoon al die websites bij elkaar zoeken en die kan wel iets automatiseren. Maar ja, dit is niet een usedcase die we gaan doen. Dus dat is dan waarvan we zeggen dat doen we niet. Dat het voor ons gewoon geen enkele zin. Maar in theorie zou het dus kunnen. Maar daarvoor zeggen we het kan wel. Maar willen we het? Nee, dus doen we het niet.

[00:41:09.420] – Dries de Gelder

 Als fabrikant zijnde en teruggeef beelden. Die we natuurlijk gewoon eigenlijk niet. Het interesseert hem eigenlijk geen reet waar die producten voor verkocht worden, want hij mag niks over prijs zeggen als fabrikant zijnde. Maar hij zou wel graag willen weten oké, wie gaat er over die lijn heen? Wat niet is afgesproken?

[00:41:23.870] – Johan de Wit

Dit is een hele bekende discussie die ik. Die vraag krijgen wij ook best wel vaak. Mag een fabrikant zijn dealernetwerk dat een bepaalde verkoopprijs afdwingen? Dat mag niet. Maar ja, heel veel willen het toch? Dus wij zeggen wij faciliteren je. We geven je de data, dus dit is wat er in de markt gebeurt en doe er mee wat je wil. Dat, zo simpel.

[00:41:44.100] – Dries de Gelder

Kan je dan ook zo in zetten van oké weet je wel. Deze gaat echt onder die lijn door dat er misschien een signaaltje komt ofzo.

[00:41:48.920] – Johan de Wit

Ja, we kunnen notificaties instellen op product niveau of wat dan ook. 

[00:41:54.240] – Dries de Gelder

Want het is ver van mijn bed show. Maar het is over zulke verhalen meegemaakt. Zo met klanten onderling. Ook van ja, die gaat er weer een halve euro onder.

[00:42:03.210] – Johan de Wit

Ja, ik heb zelf verschillende webshops heb ik natuurlijk de marketing voor gedaan of zelfs gehad. En dat is altijd een discussie. Bepaalde producten. Ik weet niet of ik het mag noemen, maar bijvoorbeeld een bepaalde merknamen. Een Weeber bijvoorbeeld, die barbecues. Ja, ik weet dat zij bijvoorbeeld heel scherp over hun verkoopprijzen zitten. Die willen niet dat heel erg mee gestunt wordt. Ja, wat je dan krijgt, dan gaan ze niet meer stunten maar dan geven ze een accessoire van 20 euro weg waardoor je alsnog als consument weer korting hebt. Dus ja, zo vinden die dealers vinden altijd wel iets. En ja, dat is in principe. Ja, dat klinkt misschien wat makkelijk, maar dat dat niet aan ons. Wij faciliteren de tool om dingen inzichtelijk te krijgen. En vanaf dat moment kun je als of als een producent of als webshop daar bepaalde conclusies aan uh uit trekken. En daarnaar handelen. 

[00:42:50.460] – Dries de Gelder

Zo vind ik een mooi voorbeeld van van een Rotterdams bedrijf. Die haalde de Canons, de fotocamera zeg maar. Daar draaide hij die lens van los in een apart doosje en dan koste die je camera, was altijd de goedkoopste in Nederland dan echt met honderden euro’s verschil. 

[00:43:07.450] – Johan de Wit

Dit soort dingen kun je nooit helemaal voorkomen. 

[00:43:09.400] – Dries de Gelder

Dat kan echt niet, maar hoe heet het, een Mediamarkt of die grote bedrijven kunnen dat toch niet? Dan moet je echt wel redelijk klein zijn. 

[00:43:14.610] – Johan de Wit

Klopt. 

[00:43:15.490] – Dries de Gelder

geen duizenden verkopen, of tienden of honderden per dag.

[00:43:16.360] – Johan de Wit

Anders is het snel gedaan.

[00:43:18.270] – Dries de Gelder

Dat lukt nog wel. Maar anders gaat het al gauw de andere kant op. Is het eigenlijk legaal price scraping? 

[00:43:26.640] – Johan de Wit

Ja, dat het simpele antwoord ja, het is legaal. 

[00:43:29.270] – Dries de Gelder

Blijft dat ook denk je?

[00:43:29.360] – Johan de Wit

Uhm ja of ja, dat denk ik wel. Kijk, uiteindelijk. Als je een beetje platslaat is het gewoon. Je haalt informatie van een website overigens is het wel de vraag om wat kan wel en wat kan niet. Wij halen data op. Waar wij bijvoorbeeld rekening mee moeten houden is dat we niet complete websites opeens leeg trekken omdat we veel te veel verkeer op zo’n website afsturen. Dus we houden daar wel rekening mee. We hebben bijvoorbeeld de automatchfeature. Waar ik het over had is, is bijvoorbeeld een feature die ervoor zorgt dat je zelf eigenlijk nauwelijks meer niet hoeft te doen. Want wij halen gewoon op van welke concurrent. Je hoeft niet te gaan zoeken. Die concurrent wil ik volgen en die wil ik volgen, nee, je wil gewoon iedereen volgen die dat product verkoopt. Ja, dat kunnen we in principe in een hele korte tijd kunnen we dat doen door gewoon een maximale capaciteit op te zetten. Maar als we dat gaan doen, dan hebben we uhh lopen mensen het risico dat hun website of webshop platligt. Dat willen we uiteraard niet, dus dat begrenzen we allemaal. Dus je kunt wel, uhh het gaat denk ik niet over wat wel en niet mag, maar het is wel wat je als bedrijf wel of niet wil, en wat je fair vindt en dat op die manier kijken we daar natuurlijk wel naar.

[00:44:32.650] – Dries de Gelder

Oké, kan je je als webshop er ook tegen wapenen? 

[00:44:37.100] – Johan de Wit

Nee.

[00:44:37.160] – Dries de Gelder

Nee?

[00:44:37.190] – Johan de Wit

Nou, niet, niet. Niet in de zin van dat je.. 

[00:44:40.020] – Dries de Gelder

Als ik een webshop heb, kan ik Pircesearch niet tegenhouden?

[00:44:41.490] – Johan de Wit

Nou kijk, er worden altijd wel dingen geprobeerd. En we zien ook dat sommige webshops hun CSS-classes ofzo hun indeling dermate zo inrichten dat een bot een keer misleid wordt ofzo dat je naar een verkeerde velden gestuurd wordt. Nou ja, dat kan allemaal. Dus daar wordt wel eens een tegenbeweging gemaakt. Maar ja, uiteindelijk je website is openbaar. 

[00:45:03.860] – Dries de Gelder

Wat erop staat het is openbaar voor de consument maar niet voor robots toch?

[00:45:07.250] – Johan de Wit

Nou ja, kijk, je kunt er op en je wil ook dat Google je website indexeert, want dan kom je ook hoger in Google. Dat wil iedereen wel. En ja, natuurlijk wil je als consument of als als als winkelier. Wil je dat daar dat dat jouw data beschermd wordt. Maar dat heb je tot op zekere hoogte in de hand. En dit is gewoon data. Het is openbaar. Kijk, het is niet anders dan die stagiair die zijn Excel sheet vult. Alleen het gaat slimmer en sneller en geautomatiseerder. Ja, dat is wat bij de tijdgeest past. En je ziet ook dat je aan de toenemende vraag zien tegenwoordig. Dus daar ontstaat wel een interessante discussie. Ja, van welke waarde heeft het dan over twee jaar? Dat is een terechte vraag, want op moment dat iedereen het gaat gebruiken, dan krijg je natuurlijk op een gegeven moment een beetje rare situatie dat je elkaar, dat je om de drie seconden andere prijzen hebt. Daarom is het ook zo, heel veel organisaties die wij spreken, heel veel webshops die zijn ook helemaal niet per se bezig met de goedkoopste zijn. Ik heb best wel veel gesprekken daarover, zeker omdat ik een marketing achtergrond heb en ook ervaring heb met het adviseren van bedrijven. Het gaat niet alleen om prijs. Natuurlijk als je de onderzoeken volgt, zie je dat prijzen een heel belangrijk onderdeel is. Maar ja, ik pak de grote voorbeelden. Maar de partijen die groot zijn geworden, ik heb bijvoorbeeld Coolblue en Bol.com al genoemd, is niet per se vanwege de prijs prijzen alleen. Het is meer een service bij Coolblue, bijvoorbeeld over een bepaald soort assortiment, kennis, expertise. Wat ervoor zorgt dat je dat je groei maakt. Dus ik vind ook. 

[00:46:33.640] – Dries de Gelder

Die scraper ook.

[00:46:33.740] – Johan de Wit

Dat kan daar onderdeel van zijn. En waar ja, wat ik maar wil zeggen. Op het moment dat je een webshop hebt, dan moet je eigenlijk. Je moet helemaal niks. Maar ik zou altijd adviseren.

[00:46:45.360] – Dries de Gelder

Het zou verstandig zijn dat

[00:46:46.710] – Johan de Wit

Ik zou zelf altijd adviseren om te kijken oké maar waar ligt toegevoegde waarde en toegevoegde waarde is nooit één ding. Als je kijkt bijvoorbeeld naar euh, waarom is Uber bijvoorbeeld zo groot geworden? Zo snel? Dat is omdat ze belachelijk veel geld hebben gekregen van investeerders. Dat is 1 Natuurlijk. Maar het is ook dat zij alle pijnpunten die je ervaart bij het boeken en het regelen en het rijden in een taxi. Die hebben ze allemaal stuk voor stuk hebben ze daar iets tegenover gezet, wat beter is. Niemand voelt zich echt, althans, ik ken niet veel mensen die graag in een taxi stappen. Zeker niet in een omgeving waar je onbekend bent zonder een prijsafspraak gemaakt te hebben. Dus het gevoel dat je misschien een beetje genaaid wordt. Dat heb je al heel snel in een taxi. Dat hebben ze weggenomen, want je weet het dus in ieder geval. Het wordt breekt, dus het is herleidbaar. Uhm, er is dus een review systeem achter, dus je weet van oké, maar wat voor de chauffeurs die daar op rijden? Die moeten zich wel fatsoenlijk gedragen, want anders dan gebeurt er iets in hun rating. Het afrekenen hoeft niet meer met cash of met een pinpas. Nee, dat wordt allemaal gewoon netjes via een rekening betaald. Dus om maar aan te geven, ze hebben allerlei verschillende punten. In dat proces hebben ze wel eens waarde gehackt en dat hebben ze beter gemaakt. En daar zit uiteindelijk de winst in. En niet in alleen iets goedkoper zijn of alleen een makkelijkere bestelmethode. Het is echt een set aan verschillende dingen, dus dat is ook altijd wat ik meegeef aan eCommerce ondernemers. Kijk hoe je het op een andere manier kunt doen, zodat er gewoon de USP. Het is eigenlijk gewoon zo simpel als je daar echt helemaal teruggaat naar de basis. Waarom gaat iemand bij jou de kantoorartikelen kopen als die bij 20 andere shops kan kopen? Zelfs niet als als je iets goedkoper bent, dan heb je zelfs niet de garantie dat jij het snelst gaat groeien. Dat is echt veel meer dan dat.

[00:48:37.350] – Dries de Gelder

En wat is op dit moment aan de kracht, denk jij? Hoe kan je nu nog winnen met bijvoorbeeld die kantoorartikelen? 

[00:48:42.810] – Johan de Wit

Nou kijk ik 

[00:48:43.630] – Dries de Gelder

 Om je te onderscheiden?

[00:48:44.660] – Johan de Wit

Nou dan moet ik eigenlijk terug naar een anekdote. Dat is een inzicht wat ik vrij vroeg in mijn carrière had. Ik heb ooit, daar was ik niet eigenaar van, maar ik heb ooit kerstboom.nl en kerstboom.be een webshop. Uiteraard in kerstbomen, kunstkerstbomen en echte kerstbomen. 

[00:49:01.020] – Dries de Gelder

Leuke handel.

[00:49:01.050] – Johan de Wit

En wat ik daar heb geleerd. Een hele bijzondere maar leuke handel. Wat ik daar heb geleerd? Je had het hele jaar alle tijd om alle dingen voor te bereiden, dan gebeurt er gewoon geen reet.  In uhm eind november begint de consument zich te roeren en zijn de eerste mensen die willen dan de kerstboom kopen. En de dag na pakjesavond dan wordt het gekkenhuis dus vanaf dat moment tot zo ongeveer 2, 3 dagen voor kerst is het echt totaal gekkenhuis. Dan gaan er duizenden bomen per dag weg. Echt en en neppe bomen. En dan heb je ineens een gigantische piek en daar verdien je geld aan. Als je dat goed inricht. Maar de grap was dat dat niet persé het meest interessante businessmodel was. Want wat wij dus merkten. Je had bedrijven als radiostations, grote internetproviders, de Ziggo’s die wilden hun klanten iets cadeau doen, rond Kerst. En die wilde dan die dachten dan, we gaan een kerstboom cadeau geven aan onze klanten of personeel aan grote bedrijven. Maar we gaan niet zelf die hele logistiek regelen. Dat willen we via iemand doen. Nou, dat Bol.com deed toen eigenlijk nog niks is begonnen, een beetje daarmee, maar dat was, stond op een heel laag pitje dus kwamen automatisch bij ons uit. Ja we hadden de beste domeinnaam, we waren marktleider. Het brugje was snel gemaakt en wat wij deden en wij hadden, wij maakten een deal met dat soort bedrijven. En dan zeiden we van oké. Wat verwacht je ongeveer aan bomen af te gaan nemen? Nee, nou 2.000. Oké, dan gaan we 2.000 bomen afrekenen en daar sturen we een factuur voor. En vervolgens krijgen jullie 2.000 vouchers. Die vouchers die geef je weg aan je klant en die klant kan hem op onze website verzilveren. Dus stel even jouw organisatie heet café, ik pak even een deel van je bedrijfsnaam café. Dan is het kerstboom.nl/café en op die domein. Op die plek kan die persoon zijn postcode invullen en huisnummer en zijn kortingscode om te valideren. En wij sturen die boom op. Dat was een businessmodel. Het was voorspelbaar, het waren grote getallen. We konden daar gelijk goed op inkopen, want we wisten van oké dit gaat er gebeuren en er waren altijd mensen die de boom niet verzilverden. Dus je had een veel betere deal, wat eigenlijk helemaal buiten het blikveld was van de standaard eCommerce regels. Dus op dat moment realiseerde ik me al, oké als ik een webshop zou hebben en ik heb daarvoor en daarna wat webshops gehad, zelf en en met anderen. En wat ik steeds merkte was de winst zit hem niet per se in het conventionele model. Natuurlijk moet je dat hebben. En natuurlijk moet je maar als ik in kantoorartikelen. Hoe kan ik een relatie opbouwen met een aantal bedrijven die echt waar wij gewoon supplier van zijn? En dat kan heel basic zijn echt op relationeel vlak, dat je echt een goeie connectie hebt. Maar het kan ook zijn dat je zegt van jullie hebben zo vaak suppliers nodig. Welke software gebruiken jullie voor jullie voorraadbeheer? Hoe houden jullie dat bij? Zo niet? Ik maak daar een tool voor, gewoon een eenvoudige tool. Geef daarin aan wat je minimum voorraad is en wij houden dat gewoon bij en maken afspraken over het bijvullen van die voorraad. Dus als jij, weet ik veel, handschoenen hebt en voor een grote hoveniersbedrijf, ik noem maar wat. En we zien dat die handschoenen opraken, dan sturen we er weer een zwikje toe. En op die manier automatiseer je het proces. Je neemt een een drempel weg bij die klant en je hebt in één keer heb je je een stukje voorspelbaarheid wat je ziet. Je kan een beetje bijhouden wat er met die voorraden gebeurt. Dus je kan eigenlijk ook op zo veel manieren. Als je wat creatiever gaat kijken, kan je zoveel businessmodellen toevoegen aan je standaard eCommercebedrijf. En daar zit wat mij betreft de winst dus niet per se in die euro goedkoper alleen. Dat is niet altijd alles, zeg maar.

[00:52:34.540] – Dries de Gelder

En je kan je tegenwoordig ook niet meer onderscheiden door goede service zijnde binnen 24 uur leveren. Doet tegenwoordig iedereen dus. als je dat niet doet, doe je al niet meer mee. 

[00:52:40.690] – Johan de Wit

Dissationfiers 

[00:52:43.550] – Dries de Gelder

Dus je moet echt een niche product

[00:52:46.680] – Johan de Wit

 Niche product, dus maak hele duidelijke keuzes. En op het moment dat je niche product, dan kom je automatisch een beetje in dit soort concepten. Want ja, dit kan je nu verzinnen. Maar dit is, zo zijn er nog honderd voorbeelden. Alleen je moet goed weten wat waar zit mijn markt op te wachten. Want ik zeg nu kantoorartikelen, ik heb het over kerstbomen gehad. Ja, kom maar met een andere markt. En ook daar valt wel iets te hacken. Alleen je moet je moet erin verdiepen. Je moet meer doen dan alleen orders verwerken. Want ja, uiteindelijk. Dat is niet de waarde die je levert. Denk na over de waarde die je levert en in deze voorbeelden leverden we je verkoopt niet een product, maar je verkoopt een oplossing. En die oplossing is dat onze klanten konden relatiegeschenken zonder gedoe, want zij hadden opeens van wij kunnen onze klanten of onze medewerkers kunnen we gewoon een kerstboom geven zonder dat we er gedoe aan hebben. Dat was voor de marketingafdeling heerlijk voor de HR-afdeling was heerlijk en voor ons was het heerlijk. Dus daar heb je een toegevoegde waarde. En ja, ik denk dat daar is geen oordeel. Ik denk dat heel veel ondernemers dat misschien in de drukte van de dag, misschien soms wel een beetje over het hoofd zien dat daar juist de kansen liggen. 

[00:53:48.820] – Dries de Gelder

En dat was natuurlijk het voordeel met kerstbomen omdat je het hele jaar niks te doen had.

[00:53:51.190] – Johan de Wit

Nou ja, je kon ook inderdaad rustig achterover zitten ja haha

[00:53:54.390] – Dries de Gelder

En wat bedenken en dan echt de uitvoering doen.

[00:53:56.170] – Johan de Wit

ja, ja.

[00:53:56.930] – Dries de Gelder

Ik heb zoiets bij de open dag met ik ben ooit de eigenaar geweest van hemden online en daar had ik ook bedacht van weet je wat, als ik nou zorg dat ik gewoon bij een aantal bedrijven gewoon in het kerstpakket met een cheque lig, weet je wel. En dan ga ik achteraf graag naar dat bedrijf toe. Ik zei nou ik heb vijftig hemden verkocht. kost je dat.

[00:54:15.080] – Johan de Wit

Ja precies, dit zijn de schoolvoorbeelden van op een andere manier naar je business kijken. Ja, je maakt, terecht een punt. Je moet soms zelf terug een stapje terug doen. Overigens deden we nog genoeg dingen naast. Het was niet zo dat het hele jaar niks te doen hadden, maar tuurlijk heb je meer tijd dan dat.

[00:54:29.280] – Dries de Gelder

Maar ik kwam er niet aan toe om naar de klant te gaan en zelfs een kerstpakket een bureau te gaan benaderen. Weet je wel. Ik had 20 gebeld en ik had vijf afspraken. En ja, toen gebeurde er weer iets. Ik heb al die afspraken af moeten zeggen en dan komt het weer.

[00:54:41.560] – Johan de Wit

Ja, en je moet de orders leveren. Dus ja, ik snap de problematiek heel goed en ik heb veel van dat soort dingen gezien en meegemaakt. Maar ja, ik vind nog steeds razend interessant om nieuwe dingen te bedenken die er nog niet zijn..

[00:54:56.450] – Dries de Gelder

Gaaf. Je hebt misschien al een beetje aangegeven, maar je hebt natuurlijk ook een hoop bedrijven. Die gaan dit gebruiken om continu maar die prijs te om altijd de laagste te zijn. Maar waarom zou je altijd die prijs moeten verlagen? Je zegt net dat is niet altijd even goed. 

[00:55:12.530] – Johan de Wit

Je moet, dat moet zeker niet doen. Je moet wel een goeie prijsstrategie hebben.

[00:55:16.220] – Dries de Gelder

Maar je hebt natuurlijk ook bedrijven die het wel doen. 

[00:55:19.100] – Johan de Wit

Ja, maar dat betekent dus dat je moet kijken. van waar ligt je toegevoegde waarde? Dus eigenlijk waar ik net over had. Schrijf, pak eens een A4’tje. Als je s avonds in alle rust pak een A4-tje en schrijf gewoon is heel simpel een aantal vragen op. Wat is nou echt? Waarom gaan mensen bij ons kopen en niet bij? En schrijf de naam van je je meest vervelende concurrenten gewoon achter? Confronteer zelf daarmee. En waarom? Hoe komt het dat wij deze productcategorieën misschien te weinig verkopen? Wie doet dit beter? En door jezelf op die manier te gaan triggeren en echt even afstand te nemen van je wil uit. Je hebt het beste voor met je bedrijf. Maar dat betekent dus ook dat je oncomfortabel al oncomfortabele dingen moet doen. Dus je moet ook gewoon kijken wat kan. Maar waar zit de bottleneck nu? En ja dan zul je zien. Het is nooit één ding. Althans in mijn ervaring niet. Je komt altijd verschillende zwakke plekken tegen. En daar moet je, daar moet je tegen wapenen en prijs is er zeker één van. Natuurlijk je kunt er niet omheen dat je een goeie goed prijsmodel moet hebben. Maar alleen de laagste prijs is gewoon echt een race naar de bodem. En ja, dat vervelendste is dat je hem maar kan winnen. Dus als je wint dan ben je de lul. Dus daarom moet je, dat moet je zeker niet doen. Je moet wel weten van wat wat voor prijsstrategie heb ik? En daar moet je op acteren, maar niet per se laagste prijzen willen hebben. Ik geloof niet dat dat dé manier is om te winnen.

[00:56:37.410] – Dries de Gelder

 Het leuke met die fabrikant dan met klanten te maken heb gehad. Dat, dat als wij als fabrikant konden we het niet voor die prijs verkopen. En dan kochten wij het in of wij lieten het maken, dus hoe hun dan aan die prijs konden komen op bol.com tarieven. Weet ik veel wat, die willen gewoon per se de laagste prijs zijn. 

[00:56:58.110] – Johan de Wit

Je ziet ook ketens die inderdaad gewoon lokkertjes hebben, die gewoon zeg maar, en bouwmarkten zijn een mooi voorbeeld van, die hebben bijvoorbeeld de voorkant van de folder, daar hebben ze dingen staan waarvan je weet dat ze niet heel veel pakken, maar op het moment dat je binnen bent, dan gaan er toch wel dingen in dat karretje waar ze genoeg op pakken. Dat kan ook een strategie, maar dan dan nog, dan heb je het ook over een strategie. Laat dat dan misschien de les zijn dat je inderdaad zegt, wat is nou echt mijn strategie? Welke waar onderscheid ik me in? En prijs is daar een onderdeel van. Maar laat het niet alleen prijs zijn. 

[00:57:26.490] – Dries de Gelder

En heb je dan, je hebt van die prijsvechters die weet je wel die die die verkopen echt alles. En daarom weet je wel. Die hebben aan 5 cent marge, heb ik het idee, genoeg. Het interesseert ze eigenlijk niks, maar ze maken daar eigenlijk de hele handel mee naar de klote. Hoe kan je je daartegen wapenen?

[00:57:40.870] – Johan de Wit

Nou, ik denk dat dat het sowieso lastig is, dat, dat kan ik niet ontkennen. Kijk, het maakt voor mij ook wat lastiger. De discussie omdat, ik ben sowieso niet iemand die uhh misschien is mijn advies hierin ook niet geweldig voor de mensen die simpelweg gewoon het goedkoopste prijsmodel willen hebben. Als je dat wil doe het en ik ben bang dat je een keer gaat merken dat je hem wint. En ja, dan is het waarschijnlijk te laat. Uhm, ik hou zelf heel erg van dingen, problemen oplossen.  Uiteindelijk ook als je een webshop hebt, je lost een probleem op voor iemand. En als je een probleem oplost, dan is de vraag hoe doe je dat? Doe je dat beter dan de ander? En ik denk dat uiteindelijk alleen de laagste prijsgarantie ervoor gaat zorgen dat je marge zo onder druk komt te staan dat je nog meer. Dat kwam een beetje terug op begin van ons werk. Nog meer moet gaan verkopen en nog meer kanalen erbij gaan verzinnen om inderdaad nog zoveel mogelijk verkoop kan te hebben. Terwijl ook hierin zou ik zeggen, kijk eens of het met minder kan? Kun je met minder? We zitten nu een interessante week met Coolblue die opeens een aantal moves maakt op dat gebied. Die gaat minder adverteren. Even heel wat advertenties uitgezet bijvoorbeeld, worden heel veel speculaties om gedaan 

[00:58:51.530] – Dries de Gelder

En prijzen enorm verhoogd?

[00:58:53.550] – Johan de Wit

Prijzen verhoogd. Maar daar is wel. Daar hebben ze over nagedacht. We kennen Coolblue allemaal. Die doen niet, die gaat niet over één nacht ijs, dus die hebben daar een analyse aan vooraf laten gaan. Wij weten niet, we zitten nu met z’n allen te gissen. Allemaal interessant genoeg. Maar waar het om gaat? Wat? Uhm euh. Zij hebben een totaalpakket aan eigenschappen en oplossingen. Uhm, ook bijvoorbeeld. We hadden het over Uber, maar kijken hoe zij.

Deel 2 [00:00:00.090] – Johan de Wit

De markt van witgoed aan Disrupt te zijn. Zij zetten gewoon die wasmachine gewoon voor je klaar, boven op zolder, op de plek waar niemand bij kan en waar niemand dat eigenlijk wil. En ze nemen je oude mee. Dat doet je loodgieter ook alleen daar drangen zij meer. En daar heb je nooit vooraf dat gevoel bij dat dat dagtarief gaat zijn. Weet je het op een moment dat je ook s avonds om tien voor elf denkt van ja, ik moet morgen in je wasmachine hebben staan?

[00:00:27.900] – Johan de Wit

Dan weet je dat die de volgende dag op hetzelfde tijdstip staat die daar waarschijnlijk een stuk eerder voor dat bedrag en geen gedoe. Zekerheid koop je. Je koopt niet alleen wasmachine, zekerheid, je koopt voorspelbaarheid. Ja, dat zijn dingen, daar moet je volgens mij op richten. Dus ik blijf een beetje in herhaling vallen maar het gaat er om, wees niet gefixeerd op alleen die praten. 

[00:00:47.010] – Dries de Gelder

Zorg gewoon dat je de juist die informatie haalt die je nodig hebt. Uit dit systeem.

[00:00:52.190] – Dries de Gelder

Euh ja, hoe zet je Pricesearch het best in? 

[00:00:55.600] – Johan de Wit

Nou eigenlijk, in die zin zijn er twee used cases. Er zijn nog veel meer, maar de twee belangrijkste zijn natuurlijk, Webshop eigenaren die dus Pricesearch inzetten om de prijs van concurrenten te zien en daar hun prijzen al of niet op te laten aanpassen, op basis van de regels.  Dus bijvoorbeeld koop tennisartikelen of tennisrackets, willen wij wel altijd de laagste prijs hebben en moet afgerond zijn op 5 cent, en op alle andere artikelen willen we gewoon altijd precies in het midden zitten van deze drie aanbieders.

[00:01:23.430] – Johan de Wit

Bijvoorbeeld dat kan wel gekoppeld met je webshop wel gekoppeld worden aan onze software. Dat kan met Magenta, of met Shopify, Rootcommerce, Lightspeed. En als je op een maatwerkplatform draait, dan kunnen we die koppeling maken via onze EPI. De twee usedcase is meer dat je gewoon producten monitort in de markt. En dan is het meestal een fabrikant, of er zijn merken, cosmeticamerken bijvoorbeeld. Die willen gewoon, Weber wat ik net zei, dat soort producenten of brands. Die willen gewoon dat hun product ja, voor die prijs verkocht wordt en alles daar onder willen ze in ieder geval een beeld hebben zodat er een manager kan gaan wijzen met de ring 

[00:02:04.250] – Dries de Gelder

En een belletje gaan doen want een mailtje mag niet. 

[00:02:06.920] – Johan de Wit

Nou ja, dat is dus inderdaad een follow up waar we best wel veel discussie over is. Wat inderdaad niet mag. Maar goed, dat zijn, dat zijn eigenlijk de twee belangrijkste nieuwslezers.

[00:02:19.320] – Dries de Gelder

Heb je een case die je kan bespreken die maar Pricesearch echt tot zijn recht komt? Dus dat je echt nah, daar heb je zoveel succes mee met deze tool. 

[00:02:30.150] – Johan de Wit

Euh ja nee er zijn natuurlijk diversen. Die gaan van klein tot groot en zijn een aantal grote, ik mag geen namen noemen en dat willen de bedrijven over het algemeen niet. En de kleinere misschien wel. Maar de grote namen, die willen we vaak niet prijsgeven. Met welke toolsets ze werken? Nou prima, dat moeten we respecteren. Uhm, maar euh, dat zijn gewoon inderdaad webshops die in tien landen actief zijn en honderdduizend producten hebben. En die, die hebben gewoon echt geen idee wat er gebeurt.

[00:02:56.830] – Johan de Wit

Uhm, een andere usedcase die ook echt heel erg leuk is. Een andere keus is. En uhm ja, ik. Het is moeilijk om onder namen heen te praten, maar er is een fabrikant van een heel bekend merk wat hier in Nederland in ieder huishouden een schoonmaakmiddel. Verder wil ik niet gaan. Uhm maar die wilde in de supermarkten wilde zij weten wat daar de prijs van was. Maar er zijn supermarktketens in Nederland die hun prijzen per regio bepalen. En er is een keten die dat heeft, die heeft laagste prijsgarantie. Dan weet je waar ik het waarschijnlijk over heb. 

[00:03:32.910] – Dries de Gelder

Ik mag hem wel noemen?

[00:03:34.000] – Johan de Wit

Nou ja, misschien. En die hebben dus per regio, dus die zeggen dat de laagste prijsgarantie, maar dat geldt niet voor heel Nederland, dus de prijs in Utrecht kan anders zijn dan Eindhoven, Rotterdam of Amsterdam. 

[00:03:42.620] – Dries de Gelder

Of zelfs in wijken van Den Haag volgens mij. 

[00:03:44.890] – Johan de Wit

Klopt, het kan zelfs per wijk en dus daar waren een aantal andere schrapers benadert door dat bedrijven om daarachter te komen. Nou ja, hoe zit dit nou in elkaar? En uiteindelijk is het hen niet gelukt, want ze zijn met allerlei dingen aan de slag gegaan om daarachter te komen. En het was ons binnen een dag gelukt om om dat te hacken. Dus we hebben dat gevonden en dat was een hele leuke kijk. Euh, dat dat. Ja, dat is een beetje competitieve wat je dan wel in je hebt. Het is heel leuk als je en het zal anders misschien ook eens gebeuren. Dus ik ben daar nuchter genoeg voor dat dat ook de andere andere bedrijven ook heel goed zijn. Maar ik vond het wel heel leuk dat we dat mijn collega echt, toen we terug waren op kantoor. Die is ook vrij competitief, dus die beet zich vast en die kwam echt binnen. No time kwam die van jou. Ik heb het gevonden volgens mij. Hij zegt kijk eens, kan dit?  Ja, volgens mij wel.  Volgens mij hebben we het. En toen belde we en toen bleek het inderdaad wel zo te zijn. Ja, dat soort momenten zijn wel echt heel erg tof.

[00:04:36.750] – Dries de Gelder

Dan heb je die wel gevierd dan?

[00:04:38.840] – Johan de Wit

 En nou nee, eigenlijk niet. Hij werd er ook niet echt gevierd. Ja ik vind dat op dat moment tof. 

[00:04:48.210] – Dries de Gelder

Maar ja, even een hoeraatje en weer verder. 

[00:04:50.380] – Johan de Wit

Ja, en weer door. 

[00:04:53.860] – Dries de Gelder

Is ook een soort van vieren hè. Heb je het boek, ken je het boek Gun Ho ken je dat toevallig? 

[00:05:00.450] – Johan de Wit

Nee

[00:05:01.190] – Dries de Gelder

Dat is dus een hele aparte manier van ondernemen en met personeel omgaan die zei van:” die baseert het op drie beesten. Je heb de bever, de gans en de eekhoorn. Weet je wel dus hij zijn personeel moet je een soort zien als eekhoorntjes. Die zijn bezig om voor thuis allemaal eten binnen te halen. Dus je moet zorgen dat ze ook genoeg verdienen, want dan komen ze thuis en hebben ze daar voldoening aan. Dus de eekhoorns, die zijn hele jaar aan het euh, aan het zaaien of aan het oogsten en voor in zodat ze de winter door kunnen komen. En dan heb je de de bever. Dat is zeg maar in het verhaal, dus beschrijft hij dan dat, hij neemt de directrice van het bedrijf neemt hij mee waarom zijn afdeling zo goed loopt. En hij zei, kom maar eens mee. Dan gaan we het bos in en dan gaan we eerst de eekhoorn kijken en daarna naar de bever. Dus ze gingen naar de bever kijken. En die bever die ja die bouwen dammen. En hij zegt ja, dat kan een paar dagen duren voordat die dam breekt. Maar als ie breekt dan moet je op letten en dan komen en weet je dat is een gemeente van allemaal bevertjes en dan rent er uhh en op dat moment neemt niemand de leiding. Ze gaan eens met z’n allen, gaan ze die dam bouwen en dat lukt. En dat is met een bedrijf natuurlijk ook er neemt niemand leiding, maar dan gaan ze het gewoon met z’n allen doen. Dat is een beetje het idee. En had je de gans. En hij zegt ja, heb je weleens als je ganzen op ziet stijgen, weet je wel. Maar dan kwaken ze daar allemaal en met opstijgen nog veel harder dan als ze in de lucht zijn. Maar in de lucht hoor je ze ook maar wat minder weet je wat ze doen zijn?  Wat denk jij wat ze aan het doen zijn? Ze zijn elkaar aan het aanmoedigen, kom op, kom op.

[00:06:38.880] – Johan de Wit

hahaha. 

[00:06:48.280] – Dries de Gelder

Hij vertelde dat door naar zijn fabriek dus. Weet je wel. Hij zorgde dat ze voldoende verdiende. Hij liet ze daar, er was geen manager, hij was niet de baas. Jullie regelen het gewoon. En als we weet ik veel de 100 orders klaar hebben of 100 producten klaar hebben. Hé jongens, we zijn er weer. Zo gingen ze een beetje heel Amerikaans, maar ik vond het zat wel wat in. Ook elkaar aanmoedigen en jij? 

[00:07:10.840] – Johan de Wit

Weet je noemt natuurlijk het woord Amerikaans. We hebben met Pricesearch hebben we in Amerika ook een salesmanager zitten, dus we zijn op die markt ook actief. En je merkt, dat is overigens wel iemand met Nederlandse roots, maar die zit al een tijdje en die merkt dus. Je merkt in de gesprekken daarmee. Hij moet het op een andere manier verkopen. En ja, in Amerika, we zijn een calvinistisch land hier. En ja, doe maar normaal zeg maar. Dat telt niet zo daar. Je moet vooral gewoon laat zien wie je bent. Nou, ik vind dat soms best nog wel lastig, want ik ben daarin best inderdaad wel redelijk behoudend. En ja, ik denk dat dat stukje bescheidenheid of zo dus fijn voelt. Veilig, maar misschien soms inderdaad. Ik vind het dus best wel tof om wat we gedaan hebben.

[00:07:55.160] – Dries de Gelder

Dat mag ook af en toe? 

[00:07:55.200] – Johan de Wit

Ja precies.

[00:07:59.950] – Dries de Gelder

Hé, doelstellingen voor 2020. Uhm, nou met je onderneming. 

[00:08:05.240] – Johan de Wit

Ja met Pricesearch is dat eigenlijk om internationaal nog meer voet aan de grond te krijgen. We hebben in Nederland een goeie install base. We hebben in Amerika en Canada zijn best wel lekker bezig, maar daar moet echt volume erin krijgen. Dus we merken dat daar een andere sales strategie nodig is. We zijn er ook best wel bezig met partners. Dus dat bureaus het kunnen gaan inzetten voor hun klanten, is net een iets ander model natuurlijk. Maar dat is in Amerika sowieso gebruikelijk dat je meer met distributienetwerken werkt en hier toch wat directer. Uhm. Maar ook in Nederland zien we wel mogelijkheden bij bijv. Met name onlinemarketingbureaus natuurlijk. Uh, dus dat is met Pricesearch belangrijk. We hebben echt een enorme roadmap met features die we willen toevoegen, maar we doen dat wel. Ja, gecontroleerd. Dus liever iets minder toevoegen dat is ook weer minimalisme. Liever iets minder toevoegen wat wel echt goed werkt in plaats van alles overhoop en over een jaar achter komen dat alles aan de achterkant een beetje buggy is zeg maar. Dus dat het belangrijk. Veel features toevoegen en die distributienetwerken verder optimaliseren. Daarnaast met Nordhaven. Klinkt een beetje flauw, maar vooral doorgaan met wat aan doen zijn vooral in de kwaliteit groeien. Niet zozeer in omvang. Daar denk ik niet meer heel erg aan. Als het gaat om een Nordhaven moet vooral beter gewoon echt alle processen super strak en echt gewoon de kennisleider zijn in Nederland en België. Want daar richten we ons met name op met paar klanten daarbuiten maar het meeste speelt zich hier wel in de regio op en Saas is een mooi concept, waar we dit jaar dus echt ook de community helemaal gaan uitrollen. We hebben de afgelopen jaren hebben we zoveel opgebouwd in die markten dat we ook denken dat we daar best wel snel een mooie community kunnen opzetten. Wat ik ook leuk vind is dat met Saas, vooraf aan het gesprek hebben we het even over gehad. Saas is een community die wij neer kunnen zetten waarin we echt en diensten kunnen staan van mensen die actief zijn in die softwarewereld. Het is niet onze primaire focuspunt als gaat om het commercialiseren of iets dergelijks. Natuurlijk moeten we het rendabel hebben, maar het belangrijkste is dat we echt mensen bij elkaar brengen, want ik vind dus dat is ook al een beetje deel van mijn persoonlijke missie. Op moment dat je kijkt in de steden waar ik geweest ben en die ik net noemde als je daar kijkt hoe die startup cultuur is heel veel met elkaar doen. In Amerika werken we een sowieso heel veel samen. Ik vind dat je hier in Nederland dus niet echt een heel duidelijke community of een netwerk voor softwarebedrijven. Er gebeuren supertoffe dingen en heel veel innovatieve startups. En er zijn wel investeerders die een beetje zich roeren met events. Maar ik zou het heel tof vinden als ook echt een plaats is waar iedereen kennis en ervaring gaat delen. Het gesprek wat wij hier nu hebben. Dat je dat ook met dat soort mensen kunt hebben en dat je dat ook in een community kunt vormgeven met leuke events. Dus dat is een ander belangrijk doel om die community te hebben staan. En daarvoor zijn we lekker mee bezig. 

[00:10:59.080] – Dries de Gelder

Gaaf, en met Groove? 

[00:10:59.120] – Johan de Wit

Met Groove is vooral het afgelopen jaar. Tweede helft van het jaar hebben we een peiling gedaan, dus best wel veel verschillende filmpjes opgenomen om te kijken naar wat waar leent studio zich voor. Dat beeld werd wel bevestigd. Dus we hebben sinds afgelopen of begin dit jaar hebben we echt de deur opengedaan. En ja, nu is het gewoon een kwestie van iets meer naar buiten profileren. We hebben een groep studenten op zitten die dat doet en dus die gaat dit half jaar. Ze zijn aan het onderzoeken en dat zullen ze verder gaan uitrollen. Dus met Groove is het vooral gewoon de studio die er nu staat. Gewoon verder. Euh, zorgen dat mensen die iets willen professioneel willen doen met audiovideo. Dat ze daarmee aan de slag kunnen.

[00:11:39.040] – Dries de Gelder

Ja, supertof concept. Euh. Hoe zit het er over vijf jaar uit, de onderneming? 

[00:11:44.830] – Johan de Wit

Ja kijk je hoort al er zijn dus een aantal activiteiten. Belangrijkst vind ik dat ik uhm Ik hou heel erg van de andere mensen, zeg maar echt talent om die een plek te geven om iets te maken. Bijvoorbeeld Community is een heel mooi voorbeeld. Daarvan is zo’n Community. Ik heb daar heel veel ideeën over. Hoe moet je dat opzetten? Bij Groove geldt hetzelfde als idee over Doe dat samen overigens met de eigenaar van een Cinemato media, Joris. En we hebben er best wel beiden ideeën over. Maar ja, wil je dat allemaal zelf uitvoeren? Wil je in de stoel van operator zitten of wil je meer Euh ja, de owner zijn of misschien zelfs liever investor. En dan zie je dus ook dat je een beetje in die rollen gaat kijken, dan zou ik het heel gaaf vinden dat ik over vijf jaar op de positie sta dat we een aantal aan elkaar gelinkte bedrijven hebben, eigenlijk zoals dat nu is Noortafel en Pricesearch het ligt dicht tegen elkaar, het doet. Het ligt in elkaars verlengde. Groovestudio past ook heel erg bij de ambitie die wij hebben, onder meer met audiovisueel te doen. En op die manier wil je eigenlijk dat die entiteiten euh, dat ik die wat misschien van iets meer afstand kan aansturen omdat er gewoon talent bezig is om daar zichzelf te ontwikkelen en daarmee dus ook de verschillende entiteiten. Iets meer op afstand, maar wel goed betrokken.

[00:13:05.850] – Dries de Gelder

En hoe ziet de onderneming er dan an sich uit? Over vijf jaar? Het is best ver. 

[00:13:10.290] – Johan de Wit

Het blijven wel aparte entiteiten. Alleen ik denk uiteindelijk dat bij Zaans base is echt de bedoeling dat vooral online is. Nordhaven zal dat wat meer één op één zijn. Dus online is wat meer in groepsverband en Nordhaven zal dat meer één op één zijn en Groove. Kijk in principe is de studio die we hier hebben is euh dat werkt dus gevalideerd. Dit kan ook heel goed in andere steden, want op een moment dat we het hier hebben we hebben deze ruimte nodig. We hebben de processen liggen en weten een draaiboek van oké als iemand een podcast opneemt, moeten we dat klaarleggen noem maar op. Dat kunnen we ook in Eindhoven, Amsterdam, Den Haag, Utrecht gewoon de Randstad of andere steden kunnen we doen. Het is een heel schaalbaar concept en Pricesearch zal op zichzelf staan. Dat is nog schaalbaarder want dat is een selfservice model. Dus of wij tienduizend gebruikers hebben honderdduizend. Dat heeft, heeft wel wat impact natuurlijk. Supportmedewerker extra nodig wellicht. En wat extra developers. Maar het schaalt niet naar rato mee, dus dat kan. 

[00:14:15.370] – Dries de Gelder

Hoe zie jij de toekomst van eCommerce

[00:14:17.710] – Johan de Wit

Ja, dat is je vraagt het ook op een goed moment natuurlijk nu er best wel veel gebeurd

[00:14:23.710] – Dries de Gelder

Iedereen het heel spannend. Wat gaat er gebeuren? Ja, maar we hebben al vijftien jaar Bol.com, dus is het nou zo spannend?

[00:14:30.730] – Johan de Wit

Ja nou kijk. Ik denk dat ook hiervoor vooral belangrijk is, vaar gewoon je eigen koers, want ik geloof dat klinkt een beetje makkelijk misschien. Maar ik geloof dus dat elk moment dat je echt je eigen koers uit gaat ook een Amazon je straks niet van de wijs brengen. En op moment dat jij nu geen goede strategie hebt en je je je verkoopt. Maar je voelt dat zelf wel aan, ja je sales gaat wel omhoog maar hè Maar ja, ik weet. Je kan het niet goed herleiden naar wat ik nou goed doe, of SEO technisch of what ever. Als je dat niet goed kunt herleiden, dan weet je eigenlijk, dan zou je eigenlijk, dat zou een trigger moeten zijn om nu echt een keer inderdaad  die avond te gaan zitten of een weekend, maar echt veel meer naar de basis. Waarom gaan mensen bij ons kopen? Uhm, ik denk dat dat erin gaat resulteren dat er een aantal webshops zo specialistisch gaan zijn dat ze hier iets verderop zitten, bijvoorbeeld een Camera express. Nou, zo’n organisatie die is, die heeft naast een online presence ook inderdaad een winkel ervaring. Die zijn continu online en zijn nu de winkel aan het verbouwen. Ze zijn op een andere manier een hele customer service aan het inrichten. Ja, dat zijn gewoon spelers. Die hebben dus een niche. En ze hebben een en je ziet een bepaalde visie. Je ziet een bepaald patroon. Nou, voor zo die spelers verwacht ik over blijven, maar ik denk dat er ook heel veel shops die de afgelopen jaren eigenlijk door SEO en SEA-groei hebben doorgemaakt, maar waar het niet echt herleidbaar is naar een bepaalde strategie, ik denk het niet zo moeilijk krijgen en die gaan last hebben van de ontwikkelingen met een Amazon. Maar verder zou ik daar niet bang voor zijn. 

[00:15:57.880] – Dries de Gelder

Maar is dat ook echt zo? Want weet je wel. Bol.com neemt die plaats zich ook al een beetje in?

[00:16:02.030] – Johan de Wit

Ja, maar ook daar zullen ze last van hebben. Niet alleen Amazon, maar de spelers. Coolblue doet dat ook al. 

[00:16:09.350] – Dries de Gelder

Ja, daarom en dan hebben ze die problemen nu ook al. 

[00:16:12.770] – Johan de Wit

Alleen dat zal wel erger worden. Ik verwacht wel dat zie je ook met Google, Google wordt elk jaar en Facebook ook weet je? Dat zijn organisaties ze hebben zoveel slagkracht als ze misschien niet, Facebook zelf zal misschien een keer stoppen met groeien, maar tegen die tijd. Ze hebben al zoveel tools met wat ze hebben met Instagram. Dus die hebben zoveel bijna monopolie. Zo’n monopolypositie dat ze ook zichzelf zoveel mogelijk kunnen veroorloven, die andere niet kunnen. En dat is waar je tegen bokst. Het is niet per se de sales ranking waar je tegen gaat boksen, maar het zijn gewoon de beperkte middelen waar je tegenaan loopt op moment dat je tegen dat soort partijen moet opboksen. 

[00:16:48.280] – Dries de Gelder

In Amerika heb je natuurlijk ook wel de discussie dat Amazon moeten worden opgesplitst in twee verschillende entiteiten en één gedeelte moeten worden verkocht om die monopolie een beetje.

[00:16:58.050] – Johan de Wit

Met dat soort dingen. Kijk het enige is dat je met dat soort partijen daar die die hebben een leger aan advocaten die zo op je af kunnen sturen waar.

[00:17:07.970] – Dries de Gelder

Lobbyisten.

[00:17:08.810] – Johan de Wit

Ja en daar uh ik. Ik denk dat uh een Coolblue en bijvoorbeeld Kamera Express de Kamera Express is een stuk kleiner. Maar dat zijn wel volgens mij de clubs die, die hebben veel bestaansrecht. Ik zie heel veel webshops die inderdaad gewoon ook dezelfde sieraden verkopen en dezelfde bureaustoelen. Dezelfde tuinartikelen.

[00:17:31.010] – Dries de Gelder

Die gaan het niet redden.

[00:17:31.200] – Johan de Wit

 Ja, dat wordt heel lastig als je niet iets extra’s doet. Een consument die wil daar uiteindelijk wel iets in iets voor terug hebben. Pittige uitdaging.

[00:17:42.130] – Dries de Gelder

 Zeker. Ja, we hebben denk ik al een beetje besproken, maar misschien is het toch wel leuk, een niche. Hoe zoek je je ideale niche en hoe kom je daarop?

[00:17:52.980] – Johan de Wit

Nou, ik. Ik kan het het beste zeggen hoe ik dat zelf doe. Gewoon kijken en waar ben je best in? Maar wel het meest enthousiast op een moment dat jij echt enthousiast over bent. Dan zul je dat ook dan nog even  ’s avonds over lezen. Als je dat zeg, maar als dat dan zou een goede graadmeter als jij die niet ’s avonds over wil lezen of filmpje wil kijken, dan is het misschien al een signaal dat je daar niet echt enthousiast over kan worden. Ik ben echt dol op software, want ik vind het gewoon fantastisch dat je met iets, met een hele simpele of ja, net met een tool dat je heel veel werk overbodig kan maken. Ja, dat is fantastisch. Of dat je sneller, slimmer op een andere manier je werkdag kunt inrichten. Dat heeft mij gewoon, ik heb daar niet echt heel veel over na over denken. Naast het feit dat het een groeimarkt is. Dat is wel handig om te weten op het moment dat je een niche kiest. Uhm, dus waar ben je enthousiast.

[00:18:43.460] – Dries de Gelder

Maar je kiest meer je je branche uit, je klanten, dat is meer je niche.

[00:18:54.880] – Johan de Wit

Ja klopt, maar je kan, je kunt, ik heb dan met mijn bedrijf meer gekozen voor verticals, zeg maar een markt, maar je kunt ook een niche in eCommerce, maar kan ook betekenen dat je op product niveau een niche kiest. Dus dat je in plaats van een assortiment met tweeduizend artikelen, dat je teruggaat naar twintig artikelen en gewoon kijken hoe kan ik met deze 20 artikelen iets doen. En dat dat mensen die me nu die me nu horen, een groot deel zal misschien voor gek verklaren, maar ik zou echt zeggen overweeg en zoekt die uiterste eens een keer op. Je verliest er niks aan om een keer een scenario door te rekenen. Wat zou er gebeuren als ik op een hele andere manier naar mijn eigen businessmodel ga kijken? Daag je jezelf uit. 

[00:19:29.880] – Dries de Gelder

Ja, mooi. Ga ik zeker doen. Ik ga er ook zeker over nadenken. Nog even terug over je cadeautje, want ik had de spoiler al verpest. Maar bij deze komt die dan nog een keer. Het boek Essentialism van Greg McKeown. 

[00:19:43.960] – Johan de Wit

Ja ja Greg McKeown.

[00:19:47.140] – Dries de Gelder

Greg McKeown, die geef je weg aan één van de luisteraars. Hartstikke leuk natuurlijk, omdat je vooral zelf heel enthousiasme over het boek. Jammer, want je verpest daarmee wel een van mijn volgende vragen. Maar dat komen we zo wel op terug. Hoe je het boek kan winnen is dus je laat een reactie achter op de website onder de show Notes. Dan kan er nog wel uit. 

[00:20:05.390] – Johan de Wit

Ja, 

[00:20:05.830] – Dries de Gelder

Hartstikke leuk. Hé Johan dan heb ik nog een vast vragenrondje. Als mensen contact met je willen opnemen naar aanleiding van dit gesprek kunnen ze dat best doen en mag dat?

[00:20:14.620] – Johan de Wit

Ja, natuurlijk altijd. Heel leuk, Linkedin makkelijkst. Zoek op Johan de Wit en dan ga je mee als goed vinden.

[00:20:23.170] – Dries de Gelder

Ja, dat klopt. Er bestaan meer Johan de Wits ben ik vandaag achter gekomen.

[00:20:26.340] – Johan de Wit

Ja, dat klopt ja.

[00:20:29.650] – Dries de Gelder

Maar misschien Johan de Wit in combinatie Pricesearch of Nordhaven. 

[00:20:33.650] – Johan de Wit

Dan moet je me wel vinden. Overigens Johan de Wit is natuurlijk ook een naam met wat historie.  

[00:20:37.170] – Dries de Gelder

Zeker.

[00:20:37.340] – Johan de Wit

 Dus als je geavanceerd gaat zoeken via Google, doe er dan achter min wit met dubbel t. Dat helpt al. 

[00:20:44.340] – Dries de Gelder

Min Wit met dubbele t. 

[00:20:45.960] – Johan de Wit

Dan filtert hij dus alle resultaten met Wit met dubbel t. 

[00:20:52.520] – Dries de Gelder

Hoeveel is genoeg? 

[00:20:57.180] – Johan de Wit

Hele goeie vraag. Ik val even stil.

[00:21:05.120] – Dries de Gelder

En dat is nog niet gebeurt in deze uitzending. 

[00:21:08.490] – Johan de Wit

Het eerste wat er in me opkomt is identificeer wat essentieel is en elimineer al het overige. Schrijf op wat essentieel is dan, je weet het al. Alleen je durft waarschijnlijk niet afscheid te nemen van iets omdat je daar nog aan gehecht ben. Een jas die een jaar geleden voor 300 euro hebt gekocht is doodzonde om weg te doen, dus je doet niet weg. Maar die andere jas, die is gewoon genoeg, dus je kan hem wel gewoon wegdoen. Alleen het is, je je ervaart nog de pijn van die 300 euro. Je hebt het niet nodig. Gooi hem weg. En dat geldt ook in business met al dat soort dingen.

[00:21:50.650] – Dries de Gelder

Een mooi voorbeeld want ik heb nog zes winterjassen, mijn vriendin die loopt er al een tijdje te.

[00:21:55.700] – Johan de Wit

Hoeveel jassen draag je met plezier?

[00:21:57.760] – Dries de Gelder

Eén, nou nee twee, eentje zakelijk.

[00:21:59.160] – Johan de Wit

Die andere kun je weggooien. Het gaat niet om het aantal. Het gaat om de mindset, identificeer wat essentieel is. Ja, ik kan niet en hardlopen op ik kan niet op mijn hardloopschoenen naar mijn werk. Dat gaat niet werken, dus ik heb hier nu wel twee paar schoenen nodig. Maar ik wil een sportieve. En je kent het verhaal. Dan weet je wat genoeg is duidelijk. 

[00:22:24.360] – Dries de Gelder

Wat is jouw favoriete podcast? 

[00:22:27.710] – Johan de Wit

Tim Ferry Show vind ik heel tof. Met name vanwege de gasten. Als je een Seth Godin in je podcast kunt hebben, dan zit je goed in Marketeer die je heel veel boeken heeft geschreven. Onder andere Purple Couch bijvoorbeeld. Een heel tof boek over. Ook als je niche gaat kiezen, lees Purple Cow ook even van Sem Godin. Heel top! Uhm. En nou ja dat. Een andere podcast die mij ook trouwens heel veel heeft geholpen is de One thing van Jeff Woods. Dat is al lang geleden. Ik denk dat dat drie jaar geleden is dat ik die heb geluisterd. 

[00:23:02.480] – Dries de Gelder

Ik heb die ook geluisterd.

[00:23:04.900] – Johan de Wit

Ik vind het Jef een waanzinnige podcast host. In de eerste plaats omdat ie zich ook heel erg naar het publiek trekt die heel goed bij. Heel knap.

[00:23:13.220] – Dries de Gelder

En ik ben afgehaakt toen die al die seminars in een podcast stopte. Op voorhand wel, ik heb ze toen allemaal geluisterd.

[00:23:24.320] – Johan de Wit

Hij is een topklasse interviewer. En vanuit het niets. Echt. Hij heeft dan daar wel voor de Menty Podcast gehad. Heb ik ook een paar afleveringen, maar de one thing. Met name als je qua productiviteit zeg maar. 

[00:23:37.400] – Dries de Gelder

Heb je het boek ook gelezen?

[00:23:37.430] – Johan de Wit

Ja zeker. Ja ja. Van Gary Keller en J. Patterson, The one thing. Ik blijft boeken opnoemen omdat ik heel veel lees. Elke ochtend lees ik, maar dat is ook een hele gave podcast. 

[00:23:49.830] – Dries de Gelder

Ik ben vanmorgen speciaal om vijf uur opgestaan om te lezen. Mijn gezin kom ik er niet aan toe. 

[00:23:53.450] – Johan de Wit

Nee snap ik, heb je kinderen?

[00:23:55.340] – Dries de Gelder

Eentje van acht maanden en eentje van zes. 

[00:23:58.890] – Johan de Wit

Oh ja, ja.

[00:23:58.960] – Dries de Gelder

En het is schoolvakantie en ik wil gewoon lezen. Ik heb vanmorgen gewoon gezegd, tien voor vijf stond ik beneden en het boek van Daniël Markus The digital Pinball.

[00:24:10.660] – Johan de Wit

Die ken ik nog niet. 

[00:24:13.060] – Dries de Gelder

Ik weet niet, ik geef de vijftig weg in de podcast, dus moet je nog even die van Frans Appels. 

[00:24:19.270] – Johan de Wit

Oké.

[00:24:19.300] – Dries de Gelder

Die ben je toch al aan het luisteren, je was halverwege. Volgens mij. Dus als je slim bent, dan stuurt hij die naar je op.

[00:24:29.090] – Johan de Wit

Top, leuk.

[00:24:30.930] – Dries de Gelder

Wat is jouw favoriet? Onlangs gelezen managementboeken. Waar ben je mee bezig? 

[00:24:36.290] – Johan de Wit

Waar ik nu mee bezig ben is een boek over Elon Musk Insanemode? Uhm, die euh. Maar ik ben net het voorwoord gepasseerd. Ik kan er niets over zeggen. Ik lees niet zo heel veel biografieën trouwens, maar dit was er wel eentje. Ik kreeg hem van Carola mijn vrouw euh, die vond kennelijk ik nog niet genoeg deed.

[00:24:52.670] – Dries de Gelder

Heb je die Steve Jobs dan ook gelezen? Zo’n biografie die je wel moet lezen? 

[00:24:56.120] – Johan de Wit

Die wel, maar ik moet eerlijk zeggen dat die niet helemaal heb uitgelezen op een gegeven moment. Klopt, veel hetzelfde. 

[00:25:05.550] – Dries de Gelder

En wat was het boek voor deze?

[00:25:09.400] – Johan de Wit

Een boek voor de uhm nou, ik ben ook met Straight line leadership. Dat is ook een heel leuk boek, over personal leadership.  Ligt nog op mijn plank weet ik. Dat Is ook wel een interessant boek, maar dat zit meer op personal development. Dus dat gaat. Dat is een boek met ik weet niet precies hoeveel maar een stuk of zestig ofzo distinctions is dus het verschil tussen willen en creëren bijvoorbeeld. Allemaal dat soort dingen. Ook wel een aanrader als je gemotiveerd worden. 

[00:25:32.070] – Dries de Gelder

Gaaf. Dan hebben we een must have boek voor elke ondernemer.

[00:25:35.870] – Johan de Wit

Essentialisme van Greg McKeown, absoluut geen managementboek, maar wel een boek, kijk, ondernemen is elke dag keuzes maken. Microniveau, macroniveau, continu. Lees het boek en pas het toe en het maakt.

[00:25:49.800] – Dries de Gelder

 Wat is één van de wijze lessen dan uit dit boek? 

[00:25:52.490] – Johan de Wit

Uhm, nou, ook daarvoor geldt vooral het besef dat niet alles even belangrijk is. Je moet heel duidelijk hoofd en bij. Dit is voor heel veel mensen misschien gesneden koek en logisch, maar voor mij. Ik had dit boek nodig om daar veel meer van bewust te zijn. Dus vital few versus trivial many. Richt je op die vital few. Dat is wat je echt gedaan moet hebben op een dag. Plan daar ook je dag op in. Je mail. Niemand wordt miljonair van z’n e-mail netjes beantwoorden. Natuurlijk moet je doen, maar dat gaat niet jouw business succes brengen. Niemand wordt daar, zet een imperium mee op. Als dat je wens is. Wat wel? Je moet een paar dingen weten. Dit moet ik vandaag getackeld hebben. Schrijf het op. Maak het ook niet ingewikkeld. Drie tot vijf maximaal. Fixeer je daarop. Als de rest niet lukt komt het morgen wel. Je kunt niet alles goed doen ook. 

[00:26:44.880] – Dries de Gelder

Ik gebruik zelf nose bee ik heb. Luister ook veel naar de podcast van de five a.m. mirakel. 

[00:26:53.540] – Johan de Wit

Is dat ook via Hal Erralt? Of niet? 

[00:26:55.850] – Dries de Gelder

Die heeft volgens mij heeft hij die podcasts. Hij is te gast geweest. Andersom ook. Volgens die 5 a.m. mirakel die zegt echt van ja, om vijf uur opstaan. En die werkt dus heel duidelijk met het principe van Nose Bee. Echt gewoon weet je wel. Zorg dat je je inbox altijd leeg is weet je wel, 

[00:27:11.030] – Johan de Wit

Inboxeren dat probeer ik ook helemaal precies en weet je wel. 

[00:27:14.070] – Dries de Gelder

En dan weet je wel alles wat je binnen twee minuten kan beantwoorden of wat je niet gelijk doen.

[00:27:17.720] – Johan de Wit

Een beetje een GTD meter die 

[00:27:19.760] – Dries de Gelder

En alles weg en dan alles wel is maak je gewoon een euh en agenda puntje van. En dan daarna filter je het. Wat is belangrijk, wat kan mij helpen om mijn business te laten groeien? 

[00:27:29.360] – Johan de Wit

En de One thing heeft dan een mooie vraag? What is the one thing I can do? Want inkijken doe je bij door niet af te dingen als Will be your or not Serwy? Dat dan de focus in kwestie en zoals zij het noemen. Ja, dat is een vraag. Als je die gewoon stelt aan begin van je dag. Dan ligt het antwoord eigenlijk altijd voor je en doe dat. En de rest is minder belangrijk.

[00:27:52.700] – Dries de Gelder

Inderdaad. Hoelang bestaat Facebook nog?

[00:27:56.340] – Johan de Wit

Uhh decennia denk ik. En misschien niet in de vorm zoals we het nu kennen. Maar wat ik net al zei, zij blijven door en zijn gaan nieuwe platforms creëren, overnemen. Dit zijn machten die ik de komende decennia niet meer zie verdwijnen. Niet misschien in deze vorm. Maar ja, die hebben zo’n monopolie. Zie je het niet echt misgaan? 

[00:28:18.320] – Dries de Gelder

Nee, denk het ook niet alleen. Ze hebben een paar keer wel gehoord van weet je wel. Waarschijnlijk zal Facebook verdwijnen an sich en dat wordt Instagram en 

[00:28:28.290] – Johan de Wit

Daar zullen 100 ontwikkelingen in komen. Het instituut dat staat. 

[00:28:34.570] – Dries de Gelder

Hoe lang jij een spijkerbroek? Voordat hij de was in gaat. 

[00:28:46.110] – Johan de Wit

Ik denk drie dagen ofzo. Ik zou het aan Carola moeten vragen.

[00:28:46.240] – Dries de Gelder

Je weet het eigenlijk niet. Misschien wel twee weken?

[00:28:48.200] – Johan de Wit

Ik sluit het niet uit. Haha.

[00:28:53.810] – Dries de Gelder

Wat zou mijn volgende gast moeten zijn?

[00:28:55.970] – Johan de Wit

 Euh. Die vraag had ik moeten voorbereiden. Realiseer ik me nu. 

[00:29:00.950] – Dries de Gelder

Die heb je voorbereid.

[00:29:00.950] – Johan de Wit

Dan ben ik nu het antwoord vergeten. Euh, ja. Wat heb ik opgeschreven? 

[00:29:07.550] – Johan de Wit

Een forfilment partij? 

[00:29:08.740] – Dries de Gelder

Vasko?

[00:29:08.800] – Johan de Wit

Ja, klopt Vasko forfilment. En waarom? Ruben de Jager is de eigenaar daarvan die heeft het opgericht. Hij heeft heel veel webshops als klant en hij doet de uiteraard de logistiek, hij heeft een warehouse. En hij spreekt zoveel webwinkeliers. Op dagelijkse basis dat, Dat is een gouden bron voor jou om te interviewen en ook voor je luisteraars. Want hij ziet echt webshops echt door het dak gaan. Gewoon bijna letterlijk bij hem, omdat zoveel spullen verkopen dat er bij hem in zijn warehouse niet meer past. Hij groeit heel snel met z’n bedrijf. Dat is enerzijds omdat die zo goed doet en anderzijds omdat de markt zo booming is. En ja ja, ik denk dat dat een heel interessante gast is. Stom dat ik hem vergeten ben.

[00:29:52.820] – Dries de Gelder

Maar gelukkig hebben we voorbereid haha. 

[00:29:57.380] – Johan de Wit

Dus Ruben de Jager. 

[00:29:58.540] – Dries de Gelder

Ruben de Jager. Nou ik Ruben, Als je luistert, ik ga contact met je opnemen en Johan en Johan de Witt van Pricesearch onwijs Bedankt! Ik vond het een heel leuk gesprek. We hebben er bijna anderhalf uur op zitten, 30 seconden na, dat gaat heel snel. Bedankt. 

[00:30:14.570] – Johan de Wit

Jij heel erg bedankt. Heel leuk dat ik hier mocht zijn. 

[00:30:16.460] – Dries de Gelder

Het gaat je goed, dank je wel.


Tags

Elon Musk, essentialism, Greg MCkeown, Jeff Woods, Johan, Johan de wit, Minimalisme, Nordhaven, Pricesearch, prijs, prijs scraper, prijs tracker, purple cow, Rotterdam, Ruben de Jager, scraper, The one thing, tracker, Vasko


You may also like

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!