februari 7

Laatste kans voor Amazon

Je moet nu echt op Amazon! Kansen zijn enorm en Europa ligt aan je voeten

Bekijk het hele gesprek op YouTube

Luisteren kan via Podcast: Apple – Spotify – Google – Breaker – Overcast –Podbean – RadioPublic – Stitcher – RSS

“Zo kom je binnen 2 weken op de eerste pagina van Amazon met jouw product” Dat was de titel van de Lezing die Marco Coninx hield voor een mega volle zaal op de WebWinkel Vakdagen.

Amazon.nl heeft de toegang voor Nederlandse webwinkels geopend. Nu is het “het moment’ om op Amazon te gaan met jouw producten.

Voor dit gesprek reisde ik af naar Eindhoven, en met heel veel plezier. Want net als Marco Coninx luister ik heel veel naar Amerikaanse podcasts, achteraf bleek dat we samen naar een aantal dezelfde podcasts luisteren.

Persoonlijk ben ik fan van Marco, en ben dan ook heel blij dat hij in het eCommerce Café zijn verhaal wilt doen over Amazon.

Wie is Marco Coninx?

Naam: Marco Coninx
Woonachtig: Eindhoven Geboren: Maastricht
Gezin: Vriendin, 2 zonen, 1 dochter
Eigenaar: Cofaro.com, Copa international, Verover Europa
Auteur: Verover Europa via Amazon
WebshopCofaro.com
Twittertwitter.com/verovereuropa (laatste bericht 2018)
YouTube: kanaal
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/marco-coninx-594b497/
Commerce Platvorm: Magento
eMail Marketing tool: Mee gestopt
Payment provider: Multi SafePay Achteraf: AfterPay (Na wat gedoen met Klarna)
Hostingprovider: IPex
Bezorger: PostNL DPD
Keurmerk: EKOMI Cijfer8,2
Verkoopkanalen: Bol.com, Amazon

Focus ligt voornamelijk op Amazon

Tijdens de introductie vroeg ik Marco welke platvormen naast Amazon hij nog meer gebruikt. Dit is een klein beetje Bol.com, maar voornamelijk Amazon. De Focus ligt voor de volle 100% op Amazon.

Focus hebben is ook heel belangrijk als ondernemer. De focus houden op Amazon doen ze met 5 man 6 inclusief Marco zelf.

Op Amazon wil Marco Coninx dan ook de grootste zijn. Andere marktplaatsen hebben ze wel geprobeerd maar zonder grote successen.

Hij kiest het liefst een platvorm die de voorraad uit handen neemt. Zo ligt er voorraad Bij Amazon, bij Bol.com en bij Amazon Amerika. Zelf hebben ze nog maar een kleine voorraad liggen in de buurt van Maastricht.

2018 was er nog 18 man personeel, maar door een strategische wijziging zijn dit er nog maar 4.

In 2018 lag er nog een grote focus op de webshops zelf. Maar door een strategisch beslissing zijn ze met de focus op de webshops gestopt en zich volledig gaan focussen op Amazon.

De vraag of hij niet bang is dat hij compleet afhankelijk is van Amazon krijgt hij wel vaker. Maar hij lift graag mee op het succes van Amazon.

Heb webshop model zoals het was zit geen toekomst meer in

Marco Coninx (Amazon Expert)

Is het een trend voor alle webshops?

Denk je dat deze trend zich doorzet naar alle webshops. Zullen meer webshops de eind streep niet halen. In eerste instantie voor branches waar geen herhaling’s aankopen inzitten wel. Deze gaan het niet overleven.

Voor de overige webshops zal dit niet zo’n vaart lopen. Maar ben bang dat het wel gaat komen. Vrij wel alles zal via platvormen gaan lopen.

Misschien komen er wel andere platvormen bij. Bijvoorbeeld een speciale voor de doe-het-zelf markt.

Boek Verover Europa via Amazon gratis?

Super leuk gaaf! Luister of kijk naar het gesprek en kom erachter hoe je het boek “Verover Europa via Amazongratis kunt bemachtigen.

Korte samenvatting boek

Steeds meer buitenlandse webshops beproeven hun geluk in Nederland; er komen steeds meer vissers in dezelfde klantenvijver. Hoe kan de Nederlandse retailer in de toekomst nog overleven?
Internetondernemer Marco Coninx laat in dit praktische handboek zien hoe je je afzetgebied met 300 miljoen potentiële klanten kunt vergroten. De auteur vertelt hoe je eenvoudig over landsgrenzen kunt verkopen door gebruik te maken van het platform van Amazon. En dat zonder enige investering of taalbarrière. Dit boek is bedoeld voor iedereen die online producten verkoopt of wil gaan verkopen.
Amazon is sinds 2014 op zeer bescheiden schaal actief op Nederlandse bodem. ‘Het is een kwestie van tijd voordat grote internetspelers als Amazon het huidige retaillandschap ruïneren’, voorspelt Coninx. ‘Dat geldt voor zowel traditionele winkels als kleine webwinkels. Niets doen is geen optie.’
In dit boek lees je wat je moet doen. Hoe je Amazon niet als bedreiging voor je winkel hoeft te zien, maar juist als kans. In heldere stappen legt de auteur uit hoe je je bereik over de Nederlandse grens sterk kunt vergroten.
Dit boek is niet alleen een must voor (web)winkeliers, maar ook voor mensen die de ambitie hebben om online producten te gaan verkopen.

Is het einde van de webshops in zicht?

Zo’n vaart zal het niet lopen, maar er zullen wel degelijk zaken gaan veranderen. Het succes van marktplaatsen is enorm. Concurreren met marktplaatsen op het gebied van service is nagenoeg onmogelijk.

Zou je dan beter een affiliate platvorm beginnen. Waarbij je mooie content maakt en dat de consument het product gewoon koopt op haar favoriete platvorm. We zijn het er beide mee eens dat dit misschien wel een goeie oplossing zou kunnen zijn.

Wat is het leukste wat je afgelopen week hebt gedaan.

“Zo kom je binnen 2 weken op de eerste pagina van Amazon met jouw product” Dit was zijn lezing afgelopen week op de Webwinkel Vakdagen. De zaal zat bom vol. Mensen zaten zelfs in de gangpaden en buiten de zaal. Om maar iets te kunnen horen.

De zalen zijn tegenwoordig niet meer groot genoeg. Daar zouden ze de volgende keer toch iets aanmoeten doen. De zalen voor de KeyNote Speakers zullen vele malen groter moeten worden.

In 2009 begonnen met importeren vanuit China.

Zijn er mooie voorbeelden fout dit soms is gegaan? In 10 jaar tijd is er zoveel gebeurd. Daar zou hij een boek van vol kunnen schrijven.

De perceptie van Chinezen over kwaliteit is heel anders dan onze perceptie. Dus als je zaken doet met China zorg dat je altijd inspecties laat uitvoeren.

Zorg op voorhand dat je goeie samples krijgt. Hiermee voorkom je al de meeste ellende? Maar Inspecties blijven nodig. Stel op voorhand de kwaliteit’s eisen af. Blijf daarna ook altijd de inspecties uitvoeren. Hier heeft Marco harde lessen in geleerd.

Een creditnota uit China is nog nooit gebeurd

Marco Coninx

Ook nu nog gebeuren er inspecties waardoor de zending wordt afgekeurd. In 10 jaar tijd is het 2 keer voor gekomen dat de zending verloren is gegaan omdat ze er niet uitkwamen over de kwaliteit van de zending.
Dan ben je de aanbetaling kwijt van 30% kwijt.

Ben je in die 10 jaar nooit in de maling genomen?

Je hoort overal van die spook verhalen. Dat je een betaling doet en niet geleverd krijgt.

Zij hebben alle bestellingen binnen gehad en ze hebben nog nooit een bestelling binnen gekregen die vervangen is door bakstenen wat je wel eens hoort.

Sommige mensen zijn wel heel naïef, als ze een container vol laten komen uit China zonder ooit een sample hebben op gevraagd. Dit is vragen over ellende.

Sommige Containers gaan rechtstreeks naar Amazon

Veel containers gaan rechtstreeks naar Amazon. Ook naar Amazon Amerika. Ook zij hebben last van de Trump tax. Zij hebben de prijzen niet verhoogt in Amerika, maar hebben de pijn samen gedeeld met sommige fabrikanten. Marge Dip! Sommige prijzen zijn met 25% omhoog gegaan. Di hakt behoorlijk in op de marge.

Gemiste kans! Amazon Amerika

Hier hadden we veel eerder mee moeten beginnen. Het systeem is hetzelfde. Werkt even simpel (of moeilijk). Het grote verschil is als je in Amazon Amerika bovenaan staat met je product dan loop je letterlijk binnen.

Wil je op Amazon US instappen, denk dan wel een groot instap kapitaal. Denk aan minimaal €5000,-. Maar eigenlijk moet je denken aan €25.000,-

Hoe zit het met de garantie als je producten uit China importeert?

Als importeur ben je hier zelf voor verantwoordelijk. De verantwoordelijkheid ligt zeker niet in China maar bij jezelf. Zij zijn er dan ook goed voor verzekert. Bij Europese fabrikanten ligt dit natuurlijk anders. Zij zijn dan verantwoordelijk en nemen de garantie volledig op zich.

Hebben jullie van Chinezen copycasts?

Daar zijn de Chinezen erg goed in. Je kan je er redelijk voor indekken mits je een product/merk hebt geregistreerd in Europa. Voor nu is een Registratie in Nederland nog niet voldoende maar misschien verandert dit met de komst van Amazon naar Nederland.

Copycats komt helaas regelmatig voor. Marco legt even uit in de podcast hoe dit ze dit doen. Het is een soort van oplichting.

Hoe krijg je goeie reviews op Amazon?

Reviews zijn heel belangrijk op Amazon. Goeie reviews zorgt voor een hogere listing. Zorg allereerst voor een goed product. Dit is het belangrijkst. Want als je product niet goed is zullen de reviews achterwegen blijven.

Hoe verzamel je goeie reviews op Amazon?

Zorg voor goeie foto’s, titels, en product omschrijvingen. is heel belangrijk. Verder doen ze actie’s via het Amazon platvorm zelf. En op Facebook vragen ze om reviews te schrijven.
Heel belangrijk is bij Amazon dat je niet mag vragen om een goeie review. Wel mag je vragen om een eerlijke review.

Als Amazon ergens een hekel aan heeft dan is het aan fake reviews

Marco Coninx

Een goeie tip is ook om bij de Chinese leverancier alvast een kaartje erbij te laten doen waarin je vraagt om een eerlijke review. Maar nog veel belangrijker is dat als er klachten zijn dat ze die gelijk rechtstreeks kunnen oplossen. Dit voorkomt slechte reviews.

Heb je wel eens last gehad van Fake reviews?

Als je bijvoorbeeld in de supplementen niche zit. Deze markt is zo competitief dat er veel bedrijven zijn die dan zorgen dat bij de concurrenten slechte reviews komen staan. Maar zelf hebben ze gelukkig hier nog geen last van gehad.

Posities in Amazon de das om doen door zonder voorraad te komen

Zorg altijd voor een constante voorraad want als je te lang zonder voorraad komt te zitten. Dan raak je al je zoekwoorden posities kwijt. Dan kan je weer op nieuw beginnen.

Heb je een tool die het algoritme van de voorraad berekent?

Zij gebruiken Sherpaan (lid eCommerce Café Community) software aan de achterkant. Omdat zij met verschillende magazijnen werken is het allemaal nog lastiger. Ze gebruiken Sherpaan al sinds 2012.

Welke tool gebruiken jullie om Magento te koppelen met Amazon?

Ze hebben deze tool zeker niet zelf ontwikkeld. Maar ze werken met effectconnect. Maar ze gebruiken deze tool eigenlijk alleen voor de verwerking van de orders. Want de product informatie doen ze heel zorgvuldig zelf.

Data van je webshop 1 op 1 kopiëren naar Amazon werkt niet. De titels op Amazon zijn vaak al veel langer dan in een webshop. Dit heeft te maken met dat er veel zoekwoorden moeten zitten in de titel bij Amazon.

Wat heb je allemaal nodig om in Amerika te beginnen?

Dat valt eigenlijk wel mee. Je hoeft geen Amerikaans bedrijf te hebben. Je kan gewoon met je Nederlandse BV handelen op Amazon US. Het enige is dat je de voorraad naar Amerika moet verschepen zodat het in een van de warehouses van Amazon daar komt te liggen.

Succes met Amazon US

Hoe zie je de toekomst met producten uit China en deze op Amazon verkopen?

Een hele mooie toekomst. Maar je moet nu wel een unieke draai geven aan de de producten. Deze dan weer patenteren. Dan zijn er grote mogelijkheden.

Het klinkt een beetje gek! Maar wij laten onze producten in China produceren om ze vervolgens uit kwaliteit’s producten weer in China te gaan verkopen.

Marco Coninx

Is er wereldwijd een strijd tussen AlieXpress (Aliebaba) en Amazon?

Ja dat denkt hij wel! Wereldwijd is Aliebaba al groter. In Luik net over de grens bij Maastricht bouwt AlieXpress een mega groot distributie centrum.

Maar hopelijk komt daar niet die Chinese meuk te liggen (overstock) die veel verkocht wordt via AlieXpress. Hier gelooft hij niet in.

Maar er zal geen uiteindelijke winnaar uit de strijd komen. Ze hebben allebei andere doelstellingen.

Is jouw Amazon account wel eens geschorst?

Ja!! Eind 2013 is ons account geschorst vanwege het negeren van de binnenkomende orders. Er waren ongeveer 25 orders binnen gekomen. Die ze nooit verzonden hebben. Dit is natuurlijk onacceptabel.

Daarom hebben ze een maand op het strafbankje moeten zitten. Maar toen dacht ik wel van WOW! Ik heb bijna niks gedaan en er komen 25 orders binnen. Dit is wel heel bijzonder.

Om van het strafbakje af te komen moesten een plan van verbetering schrijven aan Amazon.

Vanaf dat moment is hij zich er zelf zo in gaan verdiepen dat hij er ook een boek over heeft geschreven “Verover Europa via Amazon”.

Hier kwamen weer veel vragen over. Daarom is hij dan ook cursussen gaan geven.

Wanneer zou je niet op Amazon gaan met je producten?

Wel is heel makkelijk. Iedereen die een eigen merk heeft moet sowieso op Amazon.

If can’t beat them, join them

Marco Coninx

Prijs afspraken zijn verboden in Europa

Maar iedere fabrikant bemoeit zich toch met deze afspraken. Ook al zijn er prijsafspraken er is altijd wel iemand die €1,- lager gaat zitten. Daarna komt er weer een andere en zo ben je controle direct weer kwijt.

Wat is de grootste fout die zelf ooit gemaakt heb op Amazon?

Je kan lijsten uploaden naar Amazon met product informatie. Met een vinkje kan je dan zeggen of je alles wilt aanpassen of niet. Hier ging dit niet helemaal lekker waardoor er wel een nachtje doorgehaald moest worden om dit te corrigeren.

Wel eens een mail gestuurd naar Jeff Bezos?

Nee dit heeft hij nog nooit gedaan. Hij weet wel dat het eMail adres jeff@amazon.com bestaat en dat deze ook gelezen wordt. Maar hier heeft hij zelf nooit gebruik van gemaakt.

Ik weet dan weer dat er zelfs bepaalde bedrijven in Amerika hierin gespecialiseerd zijn. Zij helpen je dan met een mail opstellen aan Jeff Bezos. Wat ik me kan herinneren is dat deze nooit langer mag zijn dan een half a4tje en duidelijk moet staan wat het probleem is zonder het bedrijf af te zeiken.

Hoe ziet het bedrijf er over 5 jaar uit?

In ieder geval met 100% aan eigen producten. Waarschijnlijk zal het team niet veel groter zijn wel een team wat op afstand werkt.

In de toekomst zal je heel snel moeten kunnen schakelen. Hij gelooft niet in andere marktplaatsen investeren. Misschien in de toekomst zal hij gaan kijken bij manomano. Zij hebben inmiddels een flinke kapitaal injectie gehad.

Wat is de doelstelling voor 2020?

De afgelopen tijd was best pittig. Afscheid nemen van personeel. Dus nu weer focussen op de verkopen op Amazon.

Moeilijke beslissing was het niet. Maar de uitvoering wel.Mensen die al enige tijd werkte bij het bedrijf om daar afscheid van te nemen was misschien wel de zwaarste periode uit zijn ondernemerschap.

Zal Bol.com overleven?

Ja denk hij wel. Alleen er komt een een enorme reus. De eerste veranderingen zijn er al. Zo zijn ze begonnen met kleding. De commissie gaat omlaag. Deze tarieven gaan in per 1 maart.

Zijn verwachting is dat er nog wel meer prijsverlagingen zullen komen.

Bol.com heeft natuurlijk wel een enorm propositie met Albert Heijn en Gall & Gall. Waarschijnlijk gaan ze nu zelf de pakketten ophalen bij de webwinkels zelf.

Waar gaat Albert Heijn de pakketjes van Bol.com niet bezorgen?

Ze hebben vast een heel erg lang contract bij PostNL. Want eigenlijk is het natuurlijk van de zotte waarom de wagentjes van Albert Heijn die de boodschappen bezorgen niet de bol.com pakketjes afgeven. Ze rijden toch al door de straat.

Vaste vragen rondje met Marco Coninx – Amazon expert

Hoe kunnen mensen je bereiken? Via Linkedin of via de site van verovereuropa.nl mail adres op de website of te horen in de podcast.
Hoeveel is genoeg?
Hij wil dingen doen die hij leuk vindt. Het aller belangrijkste is dat hij iedere morgen met plezier opsta. Wel wil hij continue blijven groeien.
Wat is je favoriete podcast? natuurlijk het eCommerce Café, Serious sellers, seller sessions, ecomcrew
Wat is je laatst gelezen management boek? Atomic Habbits – James Clear
Welk boek moet je als ondernemer zeker gelezen hebben? Alle boeken van Robert B. Cialdini , The 4 hour workweek – Timothy Ferris
Hoelang bestaat Faceboek nog?
Lang. Hij ziet ze niet snel verdwijnen. Ze zijn zo groot ze zullen elke bedreiging overkopen.
Hoelang draag jij een spijkerbroek?
2 a 3 dagen
Wie zou jij graag willen horen in mijn podcast?
Eelco de Boer

Onwijs bedankt Marco Coninx

Anderhalf uur is voorbij gevlogen. Wat weet hij veel van Amazon af, en wat is het toch een gaaf onderwerp. Voor mij had het gesprek de hele dag mogen duren. Maar helaas, Marco moest weer in conference call. Het liefst had hij daarvoor nog iets gegeten, dit is helaas niet gelukt. Sorry Marco.

Onwijs bedankt voor de gastvrijheid en het delen van je kennis. Ik ga je zeker in de gaten houden. Tot snel.

Deze Podcast kan je luisteren via:

Luisteren kan via: Apple – Spotify – Google – Breaker – Overcast –Podbean – RadioPublic – Stitcher – RSS


Tags

Affiliate, Albert Heijn, Aliebaba, AlieXpress, Amazon, Amazon US, Amzon Amerika, Bezos, Bol, Bol.com, China, Chinese, Chinezen, Cialdini, DPD, eBay, eCommerce, Eindhoeven, Europa, Fake reviews, Focus, Import, Jeff, Jeff Besos, Jeff Bezos, Magento, Manomano, Marco Coninx, Marktplaatsen, ondernemer, Platvormen, PostNL, Tim Ferris, verover, webshops


You may also like

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!