december 10

Wat doe jij eraan om je bedrijf te laten groeien?

Deze aflevering zit ik samen met Gerard te Velde. Hij is een groei expert, business coach en podcast maker. Ook heeft hij twee bedrijven, namelijk Groeivoer en Eager People. Ook is hij een podcast maker en heeft de Dutch Podcast Award in de categorie zakelijk gewonnen met zijn Groeivoer podcast. Met al deze ervaringen kan je alvast een boeiende aflevering verwachten! Gerhard heeft ook een cadeautje voor de ecommerce cafe luisteraars. Beluister de hele podcast en ontdek wat het is en hoe je het kan winnen!

Wie is Gerard te Velde?

  • Naam: Gerard te Velde
  • Bedrijven: Groeivoer en Eager People
  • Functie: Groei expert bij BNR en bij Sprout. Business coach en podcast maker. Zakelijk mentor bij NL Groei.

Shownotes

LinkedIn
Website

In gesprek met Gerhard te Velde over Groeivoer

Gerhard te Velde van Groeivoer

Als ze willen betalen is alles mogelijk!

Ben je nog wel eens zenuwachtig als je een gast interviewt voor je Groeivoer podcast?

Goeie vraag. Niet echt zenuwachtig, wel de lichte spanning soms. Ik denk dat iedereen dat heeft. Dat zeggen ze ook van topsporters en misschien zelfs artsen die een ingewikkelde operatie moeten doen. Maar wel de gezonde spanning, maar echt zenuwachtig dat niet.

Wat is het leukste wat je afgelopen week hebt gedaan?

Nu, ik noem dan toch even een rondje wielrennen. Op maandag ochtend ben ik lekker gaan wielrennen op de Utrecht Heuvelrug. En ik had maandag mijn papa dag met onze dochter Fiene. Dan komt het nichtje even oppassen, dus ik ben een beetje aan het vals spelen maar mijn vrouw weet ervan. Dan ga ik even lekker wielrennen. Dat is echt lekker om even uit te gaan. Deze keer ben ik een tweeënhalf a drie uur weg geweest. Dan zit je op 70 a 80 kilometer.

En daarna lust ik ook wel een boterhammetje. Het punt is als ik de hele dag binnen zit en zeker met slecht weer. Dan voel ik mij als een gekooide tijger. Dus het is eigenlijk beter dat papa even buiten gaat spelen en ik hou echt zielsveel van mijn dochter. Ik probeer ook elke dag netjes om half 6 thuis te zijn en soms eerder. Dus ik besteed super veel tijd aan het gezin. Ik vind dat je op een papa dag best even iets voor jezelf mag gaan doen. Als je het maar op een goeie manier regelt. Dus zo doe ik dat.

Wat zijn de gevolgen van Corona voor jouw?

Nu privé dat mijn vrouw thuis werkt. Die is rijksambtenaar, werkt bij de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit. En die zit elke dag aan de keukentafel. Dus ik ben heel blij dat ik een eigen kantoor heb waar ik naar toe kan vluchten. Het klinkt alsof mijn vrouw niet te genieten is, daar ligt het niet aan. Maar ja, je hoort zoveel ellende van mensen die samen aan één keukentafel moeten werken.

Zakelijk gezien, ik heb een uitzend bureau Eager People. Dat draait nu verlies. Dus dat is best wel pijnlijk. En met Groeivoer zit ik eigenlijk toch in een soort start up fase. Want ik ben begin dit jaar pas echt begonnen met producten te verkopen. Jij zit natuurlijk in de e-commerce, in een webshop. Waarin ik abonnementen voor de Groeiclub verkoop. Dus ook wel vergelijkbaar met jouw business, alleen net weer even anders. En wat ik wel merk is dat ondernemers juist nu op zoek zijn naar sparringpartners. Ik zou zeggen voor de Groeiclub en Groeivoer is het wel positief.

Wat is Eager People eigenlijk?

Het begon als MijnStudent. Ik vertelde net al dat ik naast mijn studie mij als tuinman verhuurde. Dat deed ik daarna met twee vrienden samen en we gingen ook andere klussen doen. Zoals verhuizen, schilderen, schoonmaken, computers repareren en noem maar op. En zo kwamen we in de facilitaire branche terecht. Sommige mensen kennen dat, andere niet. Maar facilitair is eigenlijk alles wat ondersteunend is aan de werkplek. Dus het licht brand, de verwarming doet het, het bureau staat op de juiste hoogte en noem maar op.

In 2018 zijn we van MijnStudent naar Eager People gegaan. Dus een andere naam. De reden was dat we een beetje van het studenten imago af wilden. Omdat studenten zijn misschien goedkoop, maar ze zijn ook onbetrouwbaar, al dat soort dingen. En als je dan in de sales zit. Ik heb heel veel sales gedaan voor mijn eigen bedrijf. Dan moet je dat iedere keer uitleggen. Daar waren we klaar mee. Dus zeiden we Eager People, gedreven mensen dat bekt gewoon beter. Dus dat is tot op heden de naam.

Wat is Groeivoer?

Ik zeg altijd, Groeivoer is wat je tussen je oren stopt om te groeien als ondernemer. Dus dat kan een podcast zijn als die van jou Het kan een blog artikel zijn of een boek of een goed gesprek. Dus eigenlijk is de basis gedacht van Groeivoer dat je bedrijf groeit als jij groeit. Dus als je beter als ondernemer loopt, dan zal je bedrijf ook beter lopen. Dat is waar we met Groeivoer mee bezig zijn.

Wij kijken van waar ben je nu al geweldig goed in. In jouw geval, jij vindt podcasten leuk en je bent er goed in. Dus dan stel we zouden met elkaar praten dan zou ik je zeker aanraden om daar verder mee te gaan en het nog beter te gaan doen. Terwijl als jij weet ik veel, bijvoorbeeld video niet leuk vindt, dan ga ik niet tegen je zeggen “Je moet nu met je video strategie aan de slag.” Kijk je moet eigenlijk werken met het materiaal dat je hebt. Als ondernemer ben jij het centrale spil van je bedrijf.

Dus met die skills moet je het doen en voor de rest kan je of de juiste mensen bij zoeken natuurlijk als je dat kan betalen. Dat is een beetje het kip en het ei verhaal natuurlijk. Maar zoek de juiste mensen bij en ga daar aan delegeren of stop er mee. Je kan ook gewoon zeggen, ik ga gewoon stoppen met iets waar ik niet goed in ben en blij van wordt.

Groeien in tijden van Corona?

Hoe gaan we daarmee om. Groeien tijden Corona. Het meest voor de hand liggende is groeien als ondernemer. Je hebt meer tijd hopelijk en je kunt aan je skills werken. Maar goed er zullen ook ondernemers zijn die denken “Dat is een beetje een dode mus.” Want ik wil helemaal niet aan mezelf werken, ik wil gewoon handel. Dan zou een deel van het antwoord kunnen zijn. Ga op zoek naar nieuwe problemen. Want al je geld wil verdienen moet je problemen oplossen. Dat weten we allemaal.

Hoe kom je erachter wat de problemen zijn? Er is maar één manier en dat is praten met mensen. Wat jij al zegt, gewoon in gesprek gaan met een klant of potentiële klant. En gewoon eens verkennen wat is de belevingswereld van de klant. Waar heeft hij elke dag mee te maken, waar loopt die tegenaan. Bijvoorbeeld als je e-commerce ondernemer bent en je mist sparringpartners. Of je voelt je eenzaam of je wil geïnspireerd worden. Nou dan word je lid van het eCommerce Cafe. Je hebt een probleem en jij lost het voor die ondernemer op.

Dus ik denk dat je kunt groeien als ondernemer door nieuwe diensten te verkennen. En dat lukt je alleen als je problemen van klanten oplost. Als je geld hebt, dan kun je bedrijven overnemen. Dan kan je misschien buitenkansjes benutten of zo. Er zijn zoveel investeerders die zitten op de buitenkansjes te loeren. Die concurrentie is wel heftig.

Nieuwe onderneming skills aanleren in deze tijd? Welke zou Groeivoer adviseren?

Er was een mooie vergelijking van… Volgens mij was het de toverlamp. Die van Aladin, als je over die lamp wreef dan mocht je een wens doen. En volgens mij kwam het op de ‘Genie in the Bottle’. Op een gegeven moment komt die geest uit de fles en dan mag iemand drie wensen doen. En het is natuurlijk heel slim om als laatste wens, wenst dat je onbeperkt wensen mag doen. Dat kun je dus vergelijken met de skill om te leren. Als je een slimme ondernemer bent dan word je goed in leren. Dan word je goed in het snel verwerken van informatie.

Als er één ding is waar je aan kan werken als ondernemer. Dat is om bijvoorbeeld heel snel de essentie van een boek tot je te nemen. Dus in plaats van dat je het boek helemaal van a tot z door gaat lezen. Zeg je, ik pak de 80/20 regel en die pas ik toe op dat boek. Heel veel boeken hebben achteraan het hoofdstuk een samenvatting. Bijna alle boeken hebben per hoofdstuk een samenvatting. Om een lang verhaal kort te maken, werk aan je leer skills. Dus zorg dat je snel informatie kan verwerken en toe kan passen op je eigen bedrijf.

Er zijn nu waarschijnlijk ondernemers die de groei niet aankunnen. Wat zou Groeivoer hun als tips kunnen geven?

Het is bijna onvermijdelijk als je heel hard groeit dat je heel hard moet werken. Dus ik zie nu ook ondernemers uit mijn netwerk die nu juist heel hard gaan. En die werken 50 a 60 uur per week. Wat moet je doen? Nu dat moet je lekker zelf weten. Wat ik je gun laat ik het zo zeggen. Is dat je in ieder geval blijft sporten. Dat is iets wat ondernemers helemaal onderaan het lijstje hebben staan. Als die tijd over heeft dan gaat die nog een rondje hardlopen. Heb ik ook jarenlang gedaan.

En nu ik word een dagje ouder, dus ik moet nu alvast gaan investeren. Ik ben 37 dus het valt nog mee. Maar ik sport nu drie keer per week. Ik ga bijna altijd wielrennen op maandag of dinsdag. Woensdag avond ga ik hardlopen. En op vrijdag ga ik naar de gym met een personal trainer. En ik vind het eigenlijk belachelijk duur. Maar anders kom ik niet, dus dat is mijn enige manier om naar de gym te gaan. Dan doe ik al die oefeningen en voel ik me soms echt als lul. Maar ik doe het wel want ik word er steeds beter in. Over twee of vijf jaar heb ik die PT waarschijnlijk niet eens meer nodig.

Waar het mij om gaat is dat je je eigen gezondheid bewaakt. Want dat is de basis voor alles wat je doet.

Vast vragenrondje.

Mogen en hoe kunnen mensen contact met je opnemen?

LinkedIn

Hoeveel is genoeg?

Ik ben met stomheid geslagen door deze vraag. Maar alles is genoeg. Volgens mij hebben we het goed. Ik vind een 5000 of 10000 Euro netto, moet meer dan genoeg zijn denk ik. Per maand. Kijk het punt is, zo een Frits Goldschmeding van Randstand, die heeft dan ook de top 5 notering in de quote 500. Die gaat ook dood, wat ga je er dan allemaal mee doen. Als je gaat nadenken over het woord bezit. Dus je hebt bezit, dat ben je aan bezitten. Je zit op wat je hebt. Daar heb je geen reet aan. Je kan beter gewoon het laten flowen en daar mooie dingen mee doen.

Wat is jouw favoriete podcast?

Tim Ferriss is toch wel de eerste die bovenkomt. Hij heeft hele lange afleveringen. Dus soms maak ik geen tijd om het af te luisteren. En een andere is ‘How I build this’ van Guy Raz. Daar luisteren 17 miljoen mensen naar.

Wat is jou laatst gelezen management boek?

Dat is misschien niet verrassend maar wel nuttig, het tachtig twintig principe van Richard Koch. Het is een Brit, die werd geïnterviewd in die podcast van Tim Ferris. Dus ‘The Eighty Twenty principles’ heel interessant.

Wat is het best gelezen management boek ooit?

Dat is natuurlijk de Bijbel. Nu even serieus, dat zal waarschijnlijk ‘The seven habits’ zijn. Als we ‘Think and grow Rich‘ meetellen dan zou ik die ook op het lijstje zetten.

Hoe maken we met zijn allen ecommerce een beetje duurzamer?

Het is niet mijn branche ecommerce hoewel ik natuurlijk een webshop heb. Maar ik zie mijzelf niet als ecommerce ondernemer. Ik zou het retour proces, dat zou ik eens goed onder de loep nemen. Eigenlijk zou je beter aan de voorkant kunnen beginnen. Productinformatie, als mensen echt goed kunnen inschatten of ene product bij ze past of niet. De kleur, maat en dat soort dingen. Dan voorkom je aan de voorkant al allerlei soort miskopen. En in het retour proces, ik zie daar een enorme verspilling. Dat je enorme dozen krijgt, met enorm veel plastiek erin. Kan dat niet anders? Ik weet het niet. Maar het is zo vervuilend.

Hoelang draag je een spijkerbroek voor die de was in gaat?

Nou maximaal één week. Ik weet dat het eigenlijk niet moet.

Wie zou mijn volgende gast moeten zijn?

Ik zou iemand van het koninklijk huis proberen. Michael Dekker had ik al aangeraden. Hij heeft bij E-mac gewerkt. Een grote Apple premium reseller. Hij is er als enige online marketeer begonnen en heeft zijn team uiteindelijk kunnen uitbreiden naar 15 man.

Gerelateerde podcasts

Retunless met Marijn Prijs
Gesponsorde blogs inzetten met Jordi Bron
Groeien tijdens Covid 19


Tags

BNR, Business coach, business coaching, Dries de Gelder, Eager People, eCommerce, eCommerce Cafe, Economie, Gerhard te Velde, GroeiClub, groeien, Groeivoer, NL Groei, Ondernemen, Ondernemers, ondernemerschap, Sprout


You may also like

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!