mei 17

De droom van elke start-up, Mark Siegenbeek

In deze aflevering van het eCommerce Café zit ik samen met Mark Siegenbeek van Heukelom. Oprichter van The Start Up of Dreams. Mark is een trainer, coach en auteur die zich richt op start-ups. Jonge, hoog opgeleide ondernemers helpt hij om het beste uit zichzelf te halen. Niet tevreden met een gemiddeld resultaat, wilt hij mensen helpen om de beste versie van hunzelf te zijn. Mark is ook auteur van "Is dit het nou?". Mark heeft ook twee cadeaus voor onze luisteraars, namelijk een cursus “bekostig je ideale levensstijl” en een exemplaar van zijn boek "Is dit het nou?". Beluister de hele aflevering om te weten te komen hoe je dit kan winnen.

Wie is Mark Siegenbeek van Heukelom?

  • Naam: Mark Siegenbeek van Heukelom
  • Functie: Auteur, spreker, coach en trainer
  • Bedrijven: The Start Up of Dreams, Adaptics

In gesprek met Mark

Wees trouw aan jezelf

Ze beschrijft in die blog dat van die 5 punten dat punt, nummer 1, echt met stip op 1 staat, vrijwel iedereen zei dit. In andere bewoordingen, maar het kwam bijna allemaal op hetzelfde neer. NU, wat was dat punt? Het luide, “I wish I would have had the courage to live a live true to myself and not the life others expect from me.”

Had ik nou maar meer geluisterd naar mijn eigen interne stem, mijn eigen verlangens, mijn eigen behoeften en minder naar de verwachtingen van andere. Dat is wat bijna iedereen aan het eind van het leven zegt, dus blijkbaar vinden we dat aan het eind van het leven heel belangrijk. En het begint ook, I wish I had the courage. Het moet, had ik maar het lef gehad om ergens te zeggen, “pap mam ik weet dat jullie willen dat ik jurist word, maar ik ben er klaar mee. Ik stap met mijn rechten studies en Ik word kunstenaar. En dan zet je dus de eerste stappen op je eigen pad.

Quarterlife crisis

Mijn eerste boek “Is dit het nou?” gaat over persoonlijk leiderschap en dan heb ik een beetje opgehangen aan de quarterlife crisis. En wat is het? Het is moment in je leven waarop je ziet dat je op papier eigenlijk alles wel hebt wat je zou moeten hebben om gelukkig van te worden. Wat de maatschappij voor heeft geschreven. Je hebt een goede baan, je hebt een huis, je hebt het sociaal voor elkaar, dat soort dingen. Over het algemeen genomen is het totaal plaatje voldoende.

En dan zit je met het knagend gevoel van, is dit het nou? Het is eigenlijk wat we vroeger de midlife crisis noemde. Dat is iemand die zich omhoog heeft geknokt binnen een carrière en bevind zich nu op een belangrijke positie. Die heeft alles waar die blij mee zou moeten zijn. En toch voelt het niet zo. Hij mist een stuk zingeving en een stuk betekenis. En hij weet eigenlijk niet waarvoor hij het gedaan heeft. En de oplossing voor een midlife crisis was, neem een maîtresse en een sportauto. Dan is het “opgelost”. Wat natuurlijk niet werkte.

Een andere “oplossing” was om op een spirituele reis te gaan. Dat is meer de variant die de vrouw aanhield. Maar dezelfde thematiek is eigenlijk naar voren geschoven. Wat mensen rond hun vijftigste hebben met een midlife crisis, bestaat ook al in de jongere tijdsgeest, namelijk eind 20, begin 30. Het wordt ook wel eens het dertigers dilemma genoemd of de twintigers twijfels.


Persoonlijk leiderschap

Eigenlijk is persoonlijk leiderschap de eerste uiting van leiderschap. Bij het woord leiderschap denken we helaas altijd aan die paar mensen die het heel hoog hebben zitten als leider. Mensen aansturen of richting geven zoals de Marther Luther Kings of de Obama’s. De CEO’s van bedrijven of de eerste ministers van landen en noem maar op. Maar hoe leiderschap werkt is dat je ergens in je leven besluit om eerst voor jezelf koers te bepalen en jezelf te gaan leiden.

De belangrijkste inzichten in leiderschap is dat de plek waar je nu bent. Die komt door al de keuzes die je tot nu toe gemaakt hebt. Er zijn ook allerlei andere factoren, maar er zijn ook allerlei keuzes geweest die optellen tot waar je nu bent. Als je in de miserie zit dan zullen er bepaalde omstandigheden geweest zijn, maar er zijn ook bepaalde keuzes die je gemaakt hebt die tot die geleid hebben. Er zijn ook mensen die uit de miserie komen en op een heel andere plek terecht komen. Een belangrijk inzicht van leiderschap is dat er iets van keuze vrijheid in zit. En dat de keuzes die je tot nu toe gemaakt hebt, invloed hebben gehad op waar je nu bent.

De start van “bekostig je ideale levensstijl”

Toen Hugo en ik de cursus “bekostig je ideale levensstijl” maakte, hadden we allerlei personal finance ideeën wat we wilde delen met mensen, waar wij ontzettend veel aan gehad hadden om onze ideale manier van leven in elkaar te boksen. In mijn geval was dat, ik wil freelancer zijn, ik wil ZZPer zijn, ik wil gewoon mijn agenda bepalen en alleen de dingen doen die ik interessant vind om te doen. Bijvoorbeeld mijn boeken schrijven, steeds kunnen bewegen naar het punt waar mijn interesses zijn.

Voor Hugo is dat, dat hij de wereld wil doorreizen voor 5 jaar. Die jongen is een stuk jonger dan mijzelf, hij zit in de helft van zijn twintiger jaren. Hij vindt zeilen gewoon te gek. Die heeft allerlei keuzes daarom heen gemaakt. Waarbij zijn kennis rond financiële educatie en personal finance hem enorm geholpen heeft. Ik had hem vanochtend nog aan de lijn en hij is nu zo ver. Normaal was zijn masterplan dat hij binnen 5 jaar op wereldreis zou gaan. Maar hij is zo slim met geld omgegaan dat hij volgend jaar als zou kunnen vertrekken. 

Enquête

Dit is wat ons met elkaar bracht en waarvan we dachten, dit is wat we met mensen willen delen. Maar toen zette wij een enquête uit bij twintigers en dertigers met een aantal vragen over hoe zij hun ideale levensstijl zien. Wat wij heel vaak terug zagen was dat mensen minder willen werken en meer in de natuur willen zijn. Het waren allemaal dingen die geen geld kosten. Natuurlijk zaten er ook mensen bij die een huis wilde kopen en andere dingen bij die wel geld kosten. Maar meer dan wat wij verwacht hadden waren dingen die geen geld kosten. Er was niemand die zei, ik wil een heel groot huis met een zwembad en dan ga ik daar de hele dag cocaïne liggen snuiven en elke avond feesten.

De plaatjes die ons worden voor gehouden door bijvoorbeeld Hollywood, wat de droom zou zijn voor deze leeftijdscategorie. In de werkelijkheid zitten daar heel bescheiden elementen in. Bijvoorbeeld met een VW-busje op reis willen gaan. Dat gaat een gedeelte over geld, maar het gaat ook over vrijheid.

Hoe prikkel je iemand zijn passie?

Hoe ik dat doe is door twee dingen. Het eerste ding is door een aantal vragen op de persoon af te vuren. Ik heb een lijst met een aantal slimme vragen. Die kan je ook downloaden op mijn website, die vind je onderaan op een aantal blogs. Nu, ik heb die ergens van gejat hoor. Ik las die en vond dat het super goede vragen waren. Ze zijn niet allemaal even gemakkelijk, maar die vragen naar bepaalde dingen die jou bewegen naar iets waarvoor je een bepaalde fascinatie voor voelt.

Een tweede wat ik doe is dat ik. Wat er vaak misgaat als ik het over passies ga hebben met mensen. Is dat ze een monster in hun hoofd krijgen. Namelijk, je hebt pas een passie als je een zolder vol hebt met model treintjes waar je elke avond mee speelt. Of je hebt pas een passie als je een naaikamertje hebt in je huis en daar al de kleding voor je kinderen zelf maakt. Dat is helaas vaak het beeld wat we bij passie hebben. Voor die mensen die het zo bezien is een passie iets heel groots en zeggen ze vaak, had ik maar een passie. Dus het eerste wat ik doe, is het concept passie wat kleiner maken. In je hoofd is passie een groot monster, maar voor mij mag het kleiner zijn.

Wat ook telt zijn je favoriete passie gebieden. Waar lees je graag over. Over ruimtevaart? Perfect, vanaf nu is dat jouw passie. Wat zijn dingen wat je interessant vind, maar je hebt er nooit wat mee gedaan? Kort gezegd, wat ik eigenlijk doe is mensen prikkelen met vragen en het concept van passie verkleinen. 

Vast vragen rondje

Mogen mensen naar aanleiding van deze podcast contact met je opnemen en hoe doen ze dat?

Ja zeker, graag zelfs. Zoek even mijn website opwww.thestartupofdreams.nlof stuur een mailtje naar mark@thestartupofdreams.nl. Op LinkedIn kan je me ook vinden.

Hoeveel is genoeg?

Hoeveel is genoeg? Een ton zeiden we toch? Laat ik het zo zeggen. Ik weet niet wat genoeg is voor mij. Genoeg is voor mij als ik mijn ideale levensstijl kan leven. Met de ideale levensstijl heb ik een kleinere versie en een iets uitgebreidere versie. Met de kleine versie kan ik prachtig leven van 2000 euro per maand. En de uitgebreidere versie komt uit op een 4 a 5000 per maand.

Wat is jouw favoriete podcast?

Wat ik nu heel veel luister is Project Ecosofie van Marnix Kluiters en dat komt omdat hij de coauteur is van mijn derde boek. Hij interviewt de grote mensen in Nederland op het gebied van duurzaamheid.

Wat is jouw laatst gelezen management boek?

Het laatste wat ik gelezen heb is ‘werken met millenials’. Van Thijs Launspach, hij is een vriend en collega auteur. Waar ik mij op de quarterlifes heb gericht, heeft hij zich gericht op de generatie van de millenials.

Wat is het best gelezen management boek ooit?

Dat blijft ‘the seven habbits of highly effective people’. Het boek is uit 87, maar het blijft enorm relevant.

Hoe maken we met zijn allen eCommerce een beetje duurzamer?

Ik vind dat een extreem lastige vraag. Ik ben mij in het duurzaamheidsthema aan het verdiepen. Wat ik ook wel een mooi inzicht vind. Ik lees geregeld de correspondenten. Daar heb je een dame die het thuis bestellen en milieu-impact ervan onderzoekt. Zij zei, wat je kunt doen om het milieu iets te ontlasten is niet steeds de snelste bezorgoptie te selecteren.

Heb je crypto coins? En zo ja, welke?

Ik heb een combi set. Je hebt een organisatie Triacompta en daar heb ik een bundel van de 30 beste combicoins en elk kwartaal wordt die geijkt. Ik heb er niet veel inzitten, ik ben er ingestapt net voor het instortte, dus op het duurste moment.

Hoelang draag je een spijkerbroek voor die de was in gaat?

Ik heb hem gisteren toevallig in de was gedaan. Het zou kunnen dat ik er al een week of 2 mee rondliep.

Wie zou mijn volgende gast moeten zijn?

Bas Snippert. 

Vorige podcast


Tags

auteur, Dries de Gelder, is dit het nou?, levensstijl, Mark Siegenbeek, mindfullness, personal finance, the start up of dreams, trainer


You may also like

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!