december 17

Podcast met Cedric Muchall van KeyToe

Personeel dat zelf het salaris bepaalt – stoppen met directief zijn – Smart Ass Club – 50 aandeelhouders – Schijnveiligheid

Het was lang geleden dat Dries & Cedric elkaar gezien hadden. Dus na een hug, wat slap geouwehoer, en koffie in een champagne glas werd het tijd voor de opname.

Cedric Muchall (rechts) & Dries de Gelder (links). Wat een heerlijk gesprek.
Dries (links) Cedric Muchall (rechts)

Cedric Muchall gaf toch eerst nog even snel een rondleiding bij KeyToe. Vol trots liet hij alles zien. Ik snap waarom hij zo trots is. Wat een gaaf pand hebben ze daar bij KeyToe in Maassluis.

Laten we maar beginnen met de Podcast Cedric Muchall

We vonden een leuk kamertje op de eerste verdieping waar de opname kon beginnen. Het was een prima kamertje waar een boekenkast vol stond met het boek “99 Problem but the boss ain’t one“. Prima plek dus voor een opname van een podcast.

Introductie van Cedric Muchall:
Eigenaar KeyToe, Toscani, KeyToeY
Voorzitter Technet Kring
Speakers Academy
Auteur 99 problems but the Boss ain’t one
Webshop Smart Ass Club

Kleine dank naar Cor in ’t Veld. Want hij heeft ons ooit aan elkaar geïntroduceerd. Bedankt Cor!

Smart Ass Club

Smart Ass Club
Foto gemaakt in Kantoor van KeyToe

Ooit dachten Patrick Steenks en Cedric Muchall dat als je wc papier online kan verkopen dan kan je alles. Helaas begon Boldking ook met iets kleins 🙂 en een vergelijkbaar business model.
Laten we wc papier periodiek verkopen was de gedachten. Het werd allemaal stuk ingewikkelder dan dat het ooit op zou brengen. Ingewikkelde algoritmes werden ontwikkelt om het wc papier verbruik te berekenen zodat de gebruiker nooit zonder wc papier zou komen te zitten.

Ze hebben het groots aangepakt. Kochten papier in bij een van de grootste leveranciers. Met als gevolg dat er overal wc papier stond. Het hele kantoor toen nog in de Haven van Maassluis lag er vol mee.
Smart Ass Club is een Trots en een pijnpunt voor Cedric. Want de Smart Ass Club is met een stille dood weer verdwenen van de markt. Maar ondanks het falen van “de Smart Ass Club” is er toch iets goeds uit gekomen. Namelijk een van de grotere klanten van KeyToe. hygienepapier.nl is nu een mega groot bedrijf en markt leider.

Trots en pijnpunt

De start van KeyToe was snel. Patrick Steenks had zijn baan opgezegd en 2 weken later was KeyToe ingeschreven bij de kvk.
Samen hadden ze 1 ding afgesproken. Het moest wel een tent worden waar ze zelf zouden willen werken. Vrije dagen werden niet bijgehouden. Ook niet voor personeel. Beide vinden ze het bijhouden van vakantie dagen onzin.

Buitenstanders vonden dat heel hip. Zelf hadden ze niet die gedachte. 4 jaar later kwam Lennard Toma (Auteur van het Boek “99 problems but the Boss ain’t one”) binnen als Stagiair. Hij deed een Stage over transparantie binnen bedrijven. Liep daarvoor stage bij een aantal grote en kleine bedrijven.

Slechtste projectmanager ooit


Cedric baalde enorm dat ze niet bovenaan stonden qua openheid en transparantie binnen bedrijven. Hij haatte dit. Lennard zei dat ze wel in de top 3 stonden van zijn onderzoek.
Ze boden Lennard Toma een baan aan. Hij begon als project manager. Wel een hele slechte. Maar ondertussen werkte Lennard ook aan de transparantie binnen de organisatie van KeyToe naar het personeel toe.
Focus is niet een van de sterkste kanten van Cedric. Indentiteit van KeyToe is lang onbekend geweest. Want ze wilden geen webshop bouwers zijn. Inmiddels zijn ze dit ook maar hiernaast ook marketeers, it, detachering. Allemaal voor mooie mensen.

De 3 belangrijkste activiteiten van KeyToe.

Verleiden verleuken en versimpelen

Ze werken op basis van vertrouwen, personeel bepaalt het eigen salaris, ook het aantal vrije dagen.

Als je 23 vrije dagen van je baas per jaar krijgt betekend dat je de rest van het jaar gevangen zit bij je baas.

Aannames dat er misbruik gemaakt wordt van te veel vrije dagen valt reuze mee. Het zal vast een keer gebeuren. Ander voorbeeld is dat er tijdens de kerst niemand aan het werk is omdat je als werknemers nog te veel vrije dagen over hebt voor dat jaar.

Bonussen voor als je niet ziek bent in een jaar. Deze regels zijn eigenlijk gemaakt door uitzonderingen. Merendeel zal er geen misbruik van maken.

Cedric legt de hele bedrijf structuur uit van KeyToe. Met 1 Holding en 4 BV’s.
Cedric legt dit uit omdat ze liever niet met contracten, maar soms gewoon toch nog is.
Bij een BV KeyToeY kunnen mensen zichzelf aannemen. Stijn is hier een voorbeeld van. Hij heeft zichzelf 2 weken geleden aangenomen. Stijn komt voor een minimumloon loon werken, maar heeft al wel gezegd dat dit na 3 maanden zeker omhoog zal gaan en na een half jaar misschien wel meer. Stijn wil zichzelf eerst bewijzen.

50 eigenaren in de holding

Ze hebben 1 holding en 4 bv’s. Zo zijn In de holding klanten en personeel eigenaar. Alle 4 de BV hebben een eigen identiteit. KeyToeY nemen mensen zichzelf aan, en bepalen ze het inkomen ook zelf.
Een contract is een schijn veiligheid. Een man een man, een woord een woord hechten we veel meer waarden aan.

Statuten zijn wel nodig binnen de holding. Dit sas een enorme uitdaging voor de notaris die die mocht opstellen. De aandeelhouders hebben exact dezelfde stemrechten & winstdeling. De statuten zijn extreem liberaal. De macht ligt echt bij de werknemers. Iedereen heeft dezelfde rechten.

Een man een man, een woord een woord

Bij KeyToe werken ze liever niet met contracten. Contracten zijn een soort schijnveiligheid. Een man een man, een woord een woord is veel sterker.

Arbeidscontracten moeten er zijn. Maar slaan nergens op binnen KeyToe maar het is wettelijk verplicht. Daarmee hebben de werknemers dezelfde bescherming als bij ieder ander bedrijf.

1% van de werkzaamheden draagt niet bij aan klant werkzaamheden. Dat is uitzonderlijk.

Versimpelen is de sleutel

Laten wij de overheid ook eens versimpelen. Zonder contracten en alleen maar gaan. Minder papier geneuzel.

De Salaris pot is samengesteld door het personeel en ze bepalen dus zelf hoeveel eruit gaat.

Ze stonden voor een groep studenten. Waarbij Lennard tegen deze groep zei: Vanaf het eind van het jaar gaan we ons eigen salaris bepalen. Waarop Cedric wit aanliep.

Uiteindelijk werd kwam het er maar er moest wel een Vetorecht zijn voor Patrick en Cedric. Maar bij de eerste salaris ronde viel alles reuze mee.
Inmiddels bepaalt een salaris commissie het salaris. Hier komen ze dus onderling uit.

Cedric heeft zelf een haat liefdes houding met hun eigen cultuur. Alles loslaten is vreselijk lastig en ingewikkeld. Loslaten was niet de oplossing. Iets anders zoeken was de oplossing.

Cedric Muchall was de rem op zijn eigen organisatie

Was je de rem op je eigen organisatie: Ja zeker!!
Maar los van dat. Door dat mensen alles zelf bepalen zijn bepaalde werknemers gebleven die anders belemmert zouden worden door de grilligheden van Cedric. Nu werkt hij mee en voelt geen verantwoordelijkheid gevoel meer.

Sommige mensen vinden hem een goede leider. Maar hij luistert nooit. Dus met deze stelling is Cedric het niet eens.

Cedric zijn zoontje is nu 6 jaar. KeyToe zijn andere kindje is nu 8 jaar. Als hij zijn zoontje van 6 ziet verdrinken zal hij hem direct redden. Maar KeyToe moet zichzelf redden. Dat is soms heel moeilijk om te zien.

Let it be! Laat het los!

Let it be! Verdraagzamer worden met wat je ziet. Hij zat altijd heel beknepen bij. Boze klant. Direct ingrijpen en controle pakken. Nu moet hij dit loslaten.

Als Cedric directief gaat doen is het code woord: Vaas
Lennard greep in bij zijn woede omdat een klant boos was. Lennard zei toen: Zie je die Vaas. Dat is vanaf nu het code woord. Dat je weer alles los moet laten als manager.

Doe normaal. We pissen allemaal naar beneden. Dus doe normaal.

Advies voor mijn kleine organisatie direct met een vrij en open organisatie gaan werken. Dan kom je vanzelf op een kruispunt.

Vertrouwen, goeie gesprekken, transparantie zijn de keywords voor een soort gelijke organisatie.

Als je overigens een mening hebt over deze podcast. Dat interesseert Cedric geen reet. 🙂

Sommige werknemers willen niet alles weten. Soms kunnen mensen niet omgaan met slechte periodes. Niet iedereen hoeft alles te weten. Cedric weet verre van alles.

Je krijgt wat je verdiend.
Als chaoot is het veel makkelijker wat je hoofd is veel leger.

Inmiddels doen ze hele transformaties binnen bedrijven met KeyToeY. En daarvoor hebben ze eigen psychologen in huis.

Nu komen ze naar hem toe ipv overal mee bemoeien

Cedric is soms wat opdringerig. Dus ze komen tegenwoordig naar hem toe. ipv hij naar zijn collega’s om zich over mee te bemoeien.

Zijn collega’s hebben tegenwoordig minder last van hem. Alle binnen KeyToe zitten elkaar niet in de weg.
Gewoon achteraf een biertje doen en normaal.
We zetten alleen dingen op social Media als dingen goed gaan. Niet als het fout gaat.

De kracht van Fuck Ups. Iets om wat mee te doen.

KeyToe krijgt de laatste tijd veel aandacht door hun eigentijdse manier van werken. Maar er moet toch gewoon keihard gewerkt worden om alle opdrachten tot een succes te maken.

Fuck it mentaliteit

Toekomst van eCommerce. Beter een keer met Patrick een podcast opnemen. Maar zijn mening is dat iedereen zijn eigen identiteit moet hebben.
Neemt als voorbeeld Coolblue. Waanzinnige service en heel veel humor. Hiermee heeft CoolBlue groot succes. Maar ze durven wel. En hebben dus een Fuck it mentaliteit.

Startups moeten gewoon doen. Verleuken en versimpelen, en fuckit. Let it be!
Je moet wel het spelletje van verleiden snappen. Als je de wetten van Cialdini niet snapt laat het dan maar. Deze moet je wel uit je hoofd kennen.
Gewoon en doorzetten! Er zijn er zoveel die op een schaalpunt zitten van een tonnetje. Maar blijf doorgaan.
Respect voor het doorzettingsvermogen van het Spellenhuis.

Wie het langer volhoud zal winnen. Volhouden! Volhouden!
Cedric heeft geen verstand van Magento. Maar sinds 5 jaar geen interesse meer.

Tot slot

Met het vaste vragen rondje wordt de podcast afgesloten.

Cedric zou graag nog meer aandelen vrijgeven om andere werknemers ook aandelen te geven.

Cedric vindt dat Dries het geweldig doet. Hier het fragment.

Fuck it!! Onthouden
Cedric Muchall maakt zelf ook een podcast “Hoe Dan” Samen met Lennard Toma neemt hij alle lopende zaken door binnen KeyToe.

Leest geen boeken, hij is nu zelf ook een boek aan het schrijven. Hij wil zenden zenden zenden.

Zero to One laatste boek wat Cedric gelezen heeft van Peter Thiel

Amazon is een dikke vette kans

Amazon is een kans geen bedreiging. Je bent gek als je niet op Amazon gaat verkopen.

Als je Cedric wilt bereiken doe dit dan via Linkedin! Hij haat het als je hem belt om iets aan hem te verkopen. Daarvoor staat zijn nummer nu juist niet op Linkedin.

Je kan Cedric ook inhuren om eens een presentatie te komen geven. Inmiddels zijn Cedric Muchall en Lennard Toma veel gevraagde sprekers en reizen ze het hele land door.


Durf jij op deze manier te ondernemen?

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties. Durf jij jouw personeel zelf het salaris te laten bepalen? Geef jij alle verantwoordelijkheid zo maar uit handen. Onbeperkt aantal vrije dagen?

Kijk je liever dan dat je luistert. Dat kan ook hieronder hebben we de hele opname staan. Een geweldig uur en 6 minuten genieten van Cedric Muchall.

Cedric onwijs bedankt!! Ik kom snel weer koffie drinken uit een champagne glas. Volgende gast is Remco Verwaaijen.

Boek “99 Problems but the boss ain’t one” hebben?

Als jet het boek “99 problems but the boss ain’t one” gratis toegezonden wilt krijgen. Dat kan kan dan moet je 2 dingen doen.

  1. Een eerlijke review schrijven in Apple Podcast!
  2. Onderaan dit bericht een reactie plaatsen, met een een kopie van je eerlijke review. (alleen tekst kopie is voldoende).

Als je aan deze 2 zaken voldoet dan sturen we een boek toe. Laat wel weten waar naartoe.

Het boek is een echte aanrader! Het geeft heel veel inzicht hoe een bedrijf in 7 jaar is verandert en gegroeid.


Tags

Cedric, Cedric Muchall, Directief, eCommerce, fuck it, Hip, KeyToe, KeyToeY, Lennard, Lennard Toma, Let it be, Liberaal, Maassluis, Marketing, Patrick, Patrick Steenks, Personeel, Podcast, schijnveiligheid, Smart Ass Club, Vaas, verleiden, verleuken, versimpelen, webshops


You may also like

eSavvy, verbeter je ecommerce onderneming.

Alles wat je moet weten over verkopen via Amazon

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Cedric en Dries! Mooie combi mannen, goed verhaal ook! Hierbij mij review, staat ook in iTunes:

    Wat geweldig om de verhalen van andere ondernemers en e-commerce specialisten te horen. Een goed communicatiekanaal voor een community als deze. Ben erg benieuwd naar de komende afleveringen!!

  2. Mooi en eerlijk gesprek! Leuk om naar te kijken en luisteren, juist omdat het niet te gepolijst is. Keytoe is van buitenaf bekeken onorthodoxe en ook anarchistische club, maar wel met realiteitszin, is mijn conclusie. De nuchterheid en zelfrelativering van Cedric draagt daar ook aan bij. Hoe Keytoe georganiseerd is en zijn HR vormgeeft (door de afwezigheid van HR), zal zeker niet bij iedere organisatie in deze vorm passen. Maar deze podcast kan wel aanzetten tot nadenken over de balans controle en vertrouwen en daar bewuste keuzes in maken. Niet alleen boeiend voor e-commerce bedrijven om naar te luisteren 😉

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!