april 6

Bakker Meelmuts. Traditionele bakker met eCommerce plannen

In deze aflevering zit ik samen met Anne van Gerwen van Bakker Meelmuts. Een bakkerij die al heel erg lang bestaat. Anne is afgestudeerd in 2000 en is toen gaan helpen in de bakkerij van haar ouders. In 2004 is zij gaan werken voor IGO-POST. En in 2009 heeft zij de bakkerij van haar ouders overgenomen. Wij gaan het vooral hebben over haar eCommerce plannen. Een eCommerce bakkerij als het ware om koekjes landelijk te gaan bezorgen. Anne heeft ook een cadeautje voor onze luisteraars. Beluister de hele aflevering om te weten wat het is en hoe je het kan winnen!

YouTube index

Je kan op onderstaande links klikken om onmiddellijk naar de bepaalde sectie van de podcast te gaan.

Wie is Anne van Gerwen?

  • Naam: Anne van Gerwen
  • Bedrijf: Bakker Meelmuts en Shop-in-shop bij Liek
  • Voorheen: Management assistente en commercieel medewerker bij IGO-POST
Anne van Gerwen

In gesprek met Anne van Gerwen

Je verkoopt momenteel je brood via bakkeronline.

Het is een abonnementen service vanuit een leverancier. Daar kan je een abonnement op een webshop nemen. En vanwege Corona wilde ik snel een webshop hebben. Dit was een goede mogelijkheid. Het is makkelijk, maar ik ben lichtelijk eigenwijs. Het doet niet alles wat ik wil. Dus ik schrijf op wat die niet doet wat ik wil zodat ik daar rekening mee kan houden wanneer ik mijn eigen webshop begin.

Koekjes van meelmuts.nl op welk platform is die gemaakt?

Ja, die is bijna klaar. Die moet ik nog vullen met teksten. En hij is gemaakt op WordPress. Dat heb ik wel uitbesteed. Ik geloof dat het via WooCommerce gebouwd wordt. Voor payment provider heb ik mij met Mollie aangemeld. Want ik ga ervan uit dat ik niet meteen heel veel bestellingen heb. Dus Mollie om te beginnen. Achteraf betalen staat nog niet op de planning. Voor e-mail marketing hebben we ook nog geen plannen. De koekjes zullen gewoon opgestuurd worden via Post-NL. De hosting is geregeld bij Strato aangezien onze website voor Bakker Meelmuts daar ook loopt.

Wat is het leukste wat je afgelopen week hebt gedaan?

Dat is makkelijk deze keer. Er lag sneeuw en ik ben met twee vriendinnen naar zee geweest, naar Schoorl. We hebben in de duinen gewandeld. Schoorl ligt boven Alkmaar bij Bergen-aan-Zee. Twee vriendinnen gingen daar naartoe en ik ben eigenlijk aangehaakt. Ze vroegen of ik meeging, maar eigenlijk zou het niet gaan omdat we allemaal thuis zitten en de kinderen niet naar school. Dus ik dacht, “dat kan ik niet doen.” Maar de kinderen mogen weer naar school dus ik had een vrijbrief en ik kon gaan.

Wat zijn de gevolgen van Corona voor jou?

In 2020 ben ik een toeschouwer geworden van mijn eigen gezin in plaats van een deelnemer. Half maart is het allemaal begonnen. In de winkel is het heel erg druk. En mijn man moet thuiswerken. De kinderen waren thuis. En ik heb het heel druk gekregen, dus ik heb alleen maar gewerkt. Dus zakelijk is gaat het goed, maar privé heeft wat moeten inleveren.

De winkel doet het zeer goed. Mensen zijn meer thuis, willen meer vers brood. Wij staan ook op twee markten en die doen het heel goed. Omdat het in de buitenlucht is. En dan hebben we ook nog de nieuwe vestiging in Liek erbij. Dus de besteding per klant gaat flink omhoog.

Heb je maatregelen moeten nemen in de winkels zelf?

Ja, we hebben schermen opgehangen. Afstand houden. In het begin mochten we maar 3 klanten tegelijk in de winkel ontvangen. Ik heb de winkel nu verbouwt en mogen er 4 klanten tegelijk in de winkel. Stippen op de grond hoeft gelukkig niet. De klanten doen het vanzelf. Dat is het fijne aan een traditionele winkel, je hebt je eigen klanten. In de bakkerij zelf kunnen de bakkers geen afstand houden. Dus zij nemen hun eigen verantwoordelijkheid door de contacten buiten het werk ook te verminderen. Wij hebben gelukkig nog geen gevallen van Corona gehad in de omgeving.

Wat is de Meelmuts?

Meelmuts is een familiebedrijf. Het is een traditionele bakker. Wij bakken ons brood zonder conserveermiddelen en toevoegingen. Dus gewoon water, meel, gist of desem, een beetje zout, heel veel liefde en onze ingrediënten proberen we zo dicht mogelijk bij huis te halen. Ons meel komt uit Zeeland. Dat brengen ze rechtstreeks naar ons. Het wordt gemalen in een straal van 350 kilometer. Dat is bij ons de standaard. Het is gewoon heel lekker en je krijgt brood zoals brood hoort te smaken.

Wat is de stip op de horizon?

Dat is een goede vraag. Voor nu weet ik hem wel. Ik wil ons verhaal aan de binnenkant, die klopt. Ik weet dat we een goed stuk brood verkopen. Ik weet hoe wij het maken en ik weet waar ons meel vandaan komt. We hebben een lange geschiedenis met een mooi verhaal. Alleen als je bij ons in de winkel stapt dan zie je daar helemaal niets van. Dus dat is iets wat ik wil, het moet gewoon kloppen. Het eerste contact dat je met ons hebt tot het moment dat je thuis je boterham opeet, het moet gewoon kloppen. Dus echt het merk opbouwen. Het verhaal hebben we. En als ik bij iemand anders in het bedrijf kom zie ik het altijd onmiddellijk het verhaal. Maar bij onszelf vind ik het nog altijd ontzetten lastig en maak ik het volgens mij veel te moeilijk.

Hoe komt het dat familiebedrijven zo een eigen dynamiek hebben?

Ik denk dat ze de eigen cultuur meenemen vanuit het gezin. Als ik bij ons thuis keek hoe het vroeger was. Het ging altijd over de bakkerij. Dus je groeit daar gewoon mee op. Bij ons thuis is dat niet het geval want mijn man doet iets anders. Bij ons thuis is het ongeveer 70% dat het over de bakkerij gaat. Ik vind het wel een verademing dat hij iets anders doet. En ze weten heel goed wat ze willen. Ik denk dat het vaak van binnenuit komt. Dus dat je iets doet met hart en ziel wat je graag doet.

Komen er nog meer filialen van de Meelmuts?

Het is geen harde ja, maar ook geen harde neen. Ik zou graag een keer in Helmond een zaak willen hebben, omdat mijn opa daar vandaan komt. Dus daar liggen mijn wortels. Bakkerij van Gerwen is daar niet meer. Mijn oom is met pensioen en zijn kinderen zijn iets anders gaan doen. Ik zou het wel leuk vinden als die weer terug zou komen. De naam van Gerwen gaan we er wel in opnemen. Mijn ouders beginnen ook op leeftijd te raken. In de 70 dus om het moment valt het nog mee. Maar ze wonen in een appartementen complex en de leeftijdsgenoten kennen allemaal bakker van Gerwen. Dus dat is wel heel leuk. Daar moet je wel iets mee. Je moet groot dromen.

Wat is de doelstelling voor 2021?

Stabiliseren. Een nieuw filiaal past er nog niet bij. Rust in de tent brengen, stabiliseren en mijzelf wat meer vrijspelen. Ik heb er vaak aan gedacht om het huidige te stoppen en dan een nieuwe op te starten met het verhaal erin. Ik denk dat dat makkelijker is dan het bestaand bedrijf van je ouders om te zetten naar mijn visie. Maar dat zou een heel erg lang traject zijn. En er zijn wat obstakels die erbij komen kijken. Want het is eigenlijk het kindje van je ouders en je wil je ouders niet teleurstellen. Dus die patronen krijg je ook mee zoals je opgevoed bent.

Dus eerst nog de beslissing nemen dat ik ermee mag doen wat ik wil. Wat mij goed lijkt want het is mijn bedrijf. Dus daar moet je eerst nog even van los komen. Dat heeft bij mij ook wel een tijdje geduurd. Omdat je je ouders niet wil teleurstellen. Dus ik heb op een gegeven moment de bewuste keuze gemaakt dat ik mag doen wat ik wil. Het is mijn bedrijf, ik mag gaan verkopen wat ik zelf wil. En dan het ook daadwerkelijk gaan doen. En dan het uitvoeren.

Voor de webshop van koekjes van Meelmuts ben ik niet super ambitieus. Mijn doel is om 50 bestellingen per maand te doen en e-mail marketing op te starten. De e-mail marketing gaat dan voor het totaal pakket zijn en niet alleen voor de koekjes.

Wat is de doelstelling voor over 5 jaar?

Dat vind ik een hele lastige vraag. Omdat tot een anderhalf jaar geleden moest er omzet bijkomen. Want de trend ging naar beneden met de toestand met mijn broer. Dan gaat de aandacht en energie ergens anders naartoe. Dat merk je in je winkel en in alles. Dus ik had omzet nodig. Daar heb ik hulp voor gekregen. Het zal je ook wel merken in het gesprek. Ik ben helemaal niet planmatig dat vind ik heel erg lastig. Dus ik heb nu gericht met iemand doelen gesteld, waar wil je naartoe, tijdslijn maken zodat ik mooi binnen de opgezette paden blijf lopen. Toen hadden we gedacht om actief de Horeca te bezoeken. Om daar extra omzet te kunnen genereren. Want dat is makkelijker dan meer klanten in je winkel te krijgen.

Dus daar heb ik iemand opgezet om acquisitie te gaan doen. Want dat is niet mijn tak. Maar goed, half maart ging het dicht, maar ze had het heel goed gedaan dus er was wat omzet over gebleven. Maar nu is de vraag, wil je daar naartoe. Wil ik mij blijven richten op de Horeca of welke kant wil ik op? De omzet urgentie hebben we nu niet meer. Die hebben we gerealiseerd. Sterker nog, als ik nu actief op zoek ga naar meer omzet dan moet ik een puzzel gaan zoeken voor de capaciteit. Dus de vraag “Wat wil ik over vijf jaar” vind ik heel lastig omdat de urgentie er nu vanaf is.

Vast vragen rondje

Als mensen naar aanleiding van de podcast met je willen opnemen. Mag dat en hoe doen ze dat?

Dat mag dat kan via LinkedIn, Facebook of Instagram. Zoek naar Bakker Meelmuts en daar is er maar eentje van.

Hoeveel is genoeg?

Het is genoeg wanneer ik gewoon mijn vrije tijd kan pakken en het bedrijf los kan laten. Met mijn kinderen op vakantie kan gaan in de zomer. Dat is genoeg.

Wat is jouw favoriete podcast?

Leven zonder stress

Wat is je laatst gelezen management boek?

Simon Sinek, Begin met waarom.

Wat is het best gelezen management boek?

Ik lees niet veel managementboeken, dus houd het op Simon Sinek, Begin met het waarom. Ik luister liever podcasts of kijk filmpjes op YouTube. Wanneer ik lees, en dat doe ik graag, lees ik liever voor de ontspanning, dus fictie boeken. Ik koop wel regelmatig managementboeken, maar heb daar vaak gewoon geen zin in. Omdat het hoofd ook uit mag staan. En ik vind bij zo een boek dat ik het dan ook moet onthouden of zo.

Hoe maken we met zijn allen e-commerce een beetje duurzamer?

Ik denk heel goed kijken naar de logistiek. Heel goed kijken hoe je dat aan gaat pakken. In de grote steden heb je bijvoorbeeld dat leveringen via de fiets gebeuren. Zo een dingen zouden helpen.

Heb je crypto munten?

Neen, ik heb er de afgelopen weken wel naar zitten kijken en het erover gehad thuis.

Hoelang draag je een spijkerbroek voor die de was in gaat?

Een dag of vijf.

Wie zou mijn volgende gast moeten zijn?

Angelique Wijnen, van Liek uit Eindhoven. Vrouwelijk ondernemer met een duidelijke visie en die midden in de coronatijd begonnen is aan iets compleet nieuws

Vorige Podcast

Volgende Podcast

Bas Steenbergen


Tags

Bakker Meelmuts, Bakkerij, Bakkers, Dries de Gelder, eCommerce, eCommerce Cafe, eCommerce Ondernemers, hosting, Platform, WooCommerce, WordPress


You may also like

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021

Nieuwe BTW regels voor webshops 2021
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!